logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd f:/nie jest prawidłową aplikacją systemu win32 na Windows XP - jak naprawić?

bas15 03 Cze 2009 20:53 7309 9
REKLAMA
  • #1 6612242
    bas15
    Poziom 10  
    Witam. Mam problem. Mam taki starszy komputer (procesor ok 800mhz, 128 Ram, dysk 80 gb, grafika 32 MB). Od nowości przechodził może kilkanaście godzin. Zawsze był na nim windows 98. Chodził bez zarzutów. Na komputerze musi być zainstalowany taki jeden program, który jest przypisywany chyba do komputera. Starsza wersja chodziła na win 98. Teraz przyszedł czas na wymiane programu na najnowszą wersje która potrzebuje win 2000 albo XP. Postanowiłem zainstalować winXP pro gdyż taki posiadam. Instalacja przebiegła bez zarzutów, system ładnie chodzi wszystko niby ok... Aż do chwili gdy chciałem zainstalować starszą wersje owego programu. Gdy włoże płyte czasmi od razu wyskakuje błąd : f:/nie jest prawidłową aplikacją systemu win32. Czasami pokaże się zawartość płyty ale po wybraniu pliku instalacyjnego wyskakuje ten sam błąd. Komputer ten nie miał nigdy styczności z internetem. Dodam jeszcze że płyta z tą starszą wersją programu bez problemu chodzi na innym komputerze z Win Xp (instalowanym z tej samej płyty). Zauważyłem ze np. jak włoże płyte CD ze zdjęciami to otwiera się folder w którym są zdjęcia, lecz nie widać zdjęć. Proszę o Pomoc gdyż męcze się z tym już drugi dzień :/
  • REKLAMA
  • #2 6612324
    proxxon
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    a co to za program?!?
  • REKLAMA
  • #3 6612347
    bas15
    Poziom 10  
    Program to TEST OSK. To taki płatny program dla ośrodków nauki jazdy. Instaluje sie jedynie na tym komputerze co będzie uzytkowany, po skopiowaniu zainstalowanego na drugi komputer też nie chodzi:/
  • #4 6612374
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Potrzebny ci ten program ? Do prawidłowej pracy komputera nie jest potrzebny. Poza tym masz problem chyba z napędem CD, podmień na inny, sprawny.
  • REKLAMA
  • #5 6612390
    bas15
    Poziom 10  
    Potrzebny dla naszej firmy .... A CDrom mam podłączony ze swojego (sprawnego) komputera. Jeszcze zauważyłem że u mnie jako CDrom wykrywa i pokazuje że jest to nagrywarka a na tym starszym komuterze pokazuje że zwykły CDrom. Może sterowniki od mojego CD romu trzeba wgrać ? chociaż u mnie śmigał bez takich :/
  • REKLAMA
  • #6 6612405
    tronic1
    Spec od komputerów
    Nie potrzeba żadnych sterowników do napędu. Napęd pracuje w trybie DMA czy PIO ? Najlepiej profilaktycznie usuń z menadżera urządzeń oba kanały IDE i zrestartuj komputer. Ten program przekopiuj na dysk i uruchom z dysku.
  • #7 6612512
    proxxon
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    ....albo spróbuj uruchomić go w "trybie zgodności z win 98"....
  • #8 6612790
    bas15
    Poziom 10  
    Więc tak:
    Programu przekopiować na dysk nie można gdyż wyskakują komunikaty:
    jak jeden plik chce skopiować to wyskakuje:
    "nie można skopiować CDinstall: Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy"
    Gdy chce skopiować całą zawartość to wyskakuje:
    "Nie można skopiować plik: Nie można odczytać z pliku lub dysku źródłowego"

W menadxeże urządzeń te kontrolery IDE wyglądają tak:
    Kontroler VIA Bus Master IDE
    Podstawowy Kanał IDE
    Pomocniczy Kanał IDE

Nie można usunąć tych trzech:/ Da się tylko jeden ten pierwszy, pozostałe przy kasowaniu chcą restartować komputer, po czym znowu się pojawiają i wszystko jest jak było...

A uruchomić ze zgodnością z Win 98 też się nie chce. Po wybraniu płyty wyskakują podobne błędy.
  • Pomocny post
    #9 6612829
    tronic1
    Spec od komputerów
    To że po usunięciu kontrolerów należy restartować komputer to normalne i to że pojawiają się ponownie to też normalne. Problem jest jak już wskazywałem z napędem CD, prosiłem o wymianę. Może taśma napędu uszkodzona ? "Zauważyłem ze np. jak włoże płyte CD ze zdjęciami to otwiera się folder w którym są zdjęcia, lecz nie widać zdjęć." - ten fragment opisu wskazuje na problem z CD. Dopóki nie będzie czytał prawidłowo płyt, nie zainstalujesz programu.
  • #10 6612929
    bas15
    Poziom 10  
    Udało sie ! Wielkie dzieki ! Wszystko już działa jak należy :)) Tak jak mówiłem CD rom był sprawny, jedynie okazała się taśma uszkodzona. Wpiąłem do cd-romu wcześniejsze gniazdo w taśmie i wszystko jest ok. Jeszcze raz WIELKIE DZIEKI :) Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy błędu "nie jest prawidłową aplikacją systemu win32" na komputerze z systemem Windows XP podczas próby instalacji programu "TEST OSK" z płyty CD. Ten sam błąd pojawia się również podczas kopiowania plików z płyty, objawiając się błędami we/wy. Mimo że napęd CD i płyta działały poprawnie na innym komputerze, problem występował na starszej maszynie. Podejrzewano problem ze sterownikami napędu, konfiguracją systemu (tryb zgodności, kontrolery IDE, DMA/PIO) lub samym napędem. Ostatecznie okazało się, że przyczyną był uszkodzony kabel IDE łączący napęd CD, co potwierdziły błędy we/wy. Problem rozwiązano poprzez użycie sprawnego fragmentu taśmy IDE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA