logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Ardo FLS 100E - brak zasilania, kontrolka nie świeci, co sprawdzić?

januszek27 06 Cze 2009 22:22 3832 8
REKLAMA
  • #1 6624815
    januszek27
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Pralka przestała działać podczas prania.Nie świeci się kontrolka zasilania, sprawdziłem - filtr OK, wyłącznik drzwi-OK na module nie widać nic podejrzanego - spaleń. Może ktoś miał już do czynienia z tym modelem pralki i miał podobny problem, z góry dzięki .
  • REKLAMA
  • #2 6624874
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3384
    Sprawdź kostkę złącza silnika.
  • REKLAMA
  • #3 6652313
    47JOHNY
    Poziom 2  
    Właśnie dziś mam w swojej pralce ten sam objaw czyli podczas prania wyłączyła się pralka. Lampka nie świeci i nie można uruchomić. Sprawdziłem wyłącznik - jest ok, tak samo wtyczka silnika. Na module nie widać żadnych nadpaleń. Bardzo proszę o pomoc. Może moduł się da regenerować? Czy ktoś dysponuje schematem modułu?
  • REKLAMA
  • #4 6653652
    Karlheinz
    Poziom 21  
    Ocena: 145
    Z modułem montaż przewlekany sprawdź rezystory R-2 i R-10 jesli montaż nawierzchniowy R-9 , R-1 , R-12
    Pozdrawiam
  • #5 6654173
    januszek27
    Poziom 12  
    Cześć, już rozgryzłem problem.W module jest transformator (niebieska kostka wielkości dwóch pudełek zapałek), po stronie wtórnej brak napięcia 12V. Właśnie dziś kupiłem i jutro będę wymieniał. Koszt to 11.50 zł.
    Po naprawie napisze o efektach.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 6694549
    47JOHNY
    Poziom 2  
    Wymieniłem cały moduł i pralka jest jak nowa. W starym module myślę że jest padnięty triak BTB 04. Jak będę miał czas to go wymienię i spróbuję czy zadziała.
  • #7 6699518
    januszek27
    Poziom 12  
    Po wymianie trafa, stabilizatora 5V , i diody pralka nadal milczy.
    Chyba faktycznie trzeba wymienić moduł.Jak wymienię to poinformuję. Dzięki.
  • #8 6699643
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 791
    Zrób fotkę tego modułu.
  • #9 8613265
    januszek27
    Poziom 12  
    temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z pralką Ardo FLS 100E, która straciła zasilanie podczas cyklu prania, a kontrolka zasilania przestała świecić. Użytkownik sprawdził filtr sieciowy i wyłącznik drzwi, nie znajdując usterki. Wizualna inspekcja modułu również nie wykazała przepaleń. Sugerowano sprawdzenie kostki złącza silnika oraz konkretnych rezystorów na module. Jeden z użytkowników zidentyfikował brak napięcia 12V na wyjściu transformatora modułu i próbował wymienić transformator, stabilizator 5V oraz diodę, jednak bez powodzenia. Inny użytkownik z identycznymi objawami w tym modelu pralki rozwiązał problem poprzez wymianę całego modułu sterującego, podejrzewając uszkodzenie triaka BTB 04. Autor tematu zamknął dyskusję, sugerując prawdopodobną konieczność wymiany modułu po nieudanych próbach naprawy komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA