logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pralka ardo flso 125L-wyswietla napis end i nie zyje

szklasty 13 Lut 2012 19:21 3197 11
REKLAMA
  • #1 10541040
    szklasty
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    ...jak w temacie,płytka przelutowana,wymieniłem tez 2 triaki,niestety jest wrecz gorzej.Przed wymianą po jakimś czasie end zgasło i można było nastawić program. Teraz świeci cały czas choć po włączeniu na nowych triakach zaczeła chwilę pracować,po czym silnik wystartował chyba na maksymalnych obrotach i pranie sie skonczylo...Dodatkowo blokada drzwi zablokowała je na dobre...Pomożecie co dalej?

Mod. ROBSON33
    Regulamin 3.1.13. (10.9, 15)
    Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Proszę poprawić post nie usuwając powyższego wpisu .
  • REKLAMA
  • #3 10541427
    szklasty
    Poziom 11  
    euro2L napisał:
    Raczej oddaj do prawdziwego fachowca bo zepsujesz jeszcze więcej

:D chętnie...polecisz kogoś w Krakowie?
  • REKLAMA
  • #5 10544964
    szklasty
    Poziom 11  
    euro2L napisał:
    Niestety nie jestem z Krakowa
    Chyba że przytargasz ją do centrum Polski około 250km --ZROBIMY

To inaczej...po wymianie triaka do którego zamocowany jest spory radiator z blachy pralka rusza,ale po napuszczeniu wody i kilku obrotach prawo lewo,w momencie załączenia szybszego biegu silnika pralka staje i kończy prace...zmieniłem juz dwukrotnie ten triak (w sklepie elektronicznym dobrali mi je jako zamienniki ale o nizszym prądzie na bramie czy jakos tak-miały pasować) sytuacja jest analogiczna za każdym razem.Jak myślisz czy przyczyną są zle dobrane triaki czy cos dalej je uwala?
  • REKLAMA
  • #7 10546606
    szklasty
    Poziom 11  
    Witaj okazuje się że sprzedali mi złe triaki-zamienniki-oczywiscie "naprawę" robilem zle-zagłębiąjac sie coraz dalej dowiaduję się po co sa triaki...wymieniałem je bo znalazłem gdzieś na forum że one lecą czesto...temat jest w punkcie wyjścia-pralka działa,tylko po zakończeniu cyklu i wyświetleniu end nie da się zalączyć ponownie programu-end wyłącza się kiedy pralka zechce.
  • REKLAMA
  • #8 10563685
    szklasty
    Poziom 11  
    szklasty napisał:
    Witaj okazuje się że sprzedali mi złe triaki-zamienniki-oczywiscie "naprawę" robilem zle-zagłębiąjac sie coraz dalej dowiaduję się po co sa triaki...wymieniałem je bo znalazłem gdzieś na forum że one lecą czesto...temat jest w punkcie wyjścia-pralka działa,tylko po zakończeniu cyklu i wyświetleniu end nie da się zalączyć ponownie programu-end wyłącza się kiedy pralka zechce.

edit...pralka raz zrobi program do konca a raz zatrzyma sie pod koniec (przed plukaniem i wirowaniem) odblokuje drzwi i nie konczy prania...na co stawiacie?
    ...już wiem pralka nie wypompowuje wody-pompa sprawna
  • #9 11571872
    ulter81
    Poziom 11  
    Witam , wiem ze temat juz stary ale mam ten sam problem.
    Może kolego podrzuć jakie było rozwiązanie problemu tak dla potomnych , no i dla mnie przy okazji.
  • #10 11573133
    szklasty
    Poziom 11  
    U mnie skończyło się na wymianie modułu wykonawczego.Natomiast tobie proponuję zacząć od rozebrania i wyczyszczenia ścieżek przełącznika programów.Mam wrażenie że on też niepoprawnie wysyłał sygnały i nie wyłączał pralki.Co do modułu to pisałem mailowo z kimś kto mógł mi przysłać moduł w dobrej cenie-może się odezwie lub zapytaj na forum-ja wołałem serwis bo pralka była potrzebna na już i niestety sporo przepłaciłem...
  • #11 11573623
    ulter81
    Poziom 11  
    Zaczołem od przełącznika programów , nie wygląda na uszkodzony, przeczyściłem kontaktem itp, niestety bez efektu , niemoge nigdzie znalesc całej tej płytki a serwis pewnie będzie kosztował drożej od nowej-używanej innej pralki .Ile kosztowała ta cała płytka w serwisie może jednak się zdecyduje.
    Dzięki za odpowiedz.
  • #12 11573638
    szklasty
    Poziom 11  
    350 z diagnozą i montażem...natomiast moduł o którym pisałem miał kosztować koło 80 zł...kwestia ryzyka inwestycji w moduł-czy na 100% to on...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pralką Ardo FLSO 125L, która wyświetla komunikat "end" i nie można jej ponownie uruchomić. Po wymianie triaków pralka działała przez krótki czas, ale przy szybszym biegu silnika zatrzymywała się. Użytkownik wymienił triaki na zamienniki o niższym prądzie, co mogło być przyczyną problemów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby sprawdzić przełącznik programów oraz rozważyć wymianę modułu wykonawczego. Wskazano również na konieczność czyszczenia ścieżek przełącznika. Koszt wymiany modułu w serwisie wynosi około 350 zł, podczas gdy zamiennik modułu kosztuje około 80 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA