logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować HERF z 555 i KD503 do emisji fali prostokątnej 100kHz?

avatar 14 Maj 2004 21:59 3248 22
REKLAMA
  • #1 641545
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    temat juz sie przewinol na forum ale , tam chodzilo o komuniakce :P a ja che wypromienowac Fale i zrobicic HERF'a ( to takie działko, niszczarka elektroniki cos ala EMP) che wykorzystac do tego celu 555 i kilka KD503 , wiec JAK efektywnie wypormienowac fale prostokatna o niskiej czestotliwosci ... ( powiedzmy 100khz) i jaka by była najbardziej efektywna czestotliwosc generatora, czy lepsza efektywnosc beda miały czestolkiwsci ponizej 100khz czy wieksze ?
    zrudlem zasilania ma byc 45V 10A i tyle che wysterowac przez KD'ki
    przydała by sie teoria , bo radiotechnika to nie moja moca strona ;/
  • REKLAMA
  • #2 643029
    Piter K.
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    czesc!
    byles tu www.herf.tk moze nie dokladnie to o co prosiles ale wiele projektow z tej dziedziny-lacznie z testami("materialy operacyjne") :twisted: mysle ze jesli chodzi o herf-a (nawet tego,ktory jest opisany na stronie) powinienes byc zadowolony filmy robia wrazenie :D
    -koszt wykonania takiego herfa z tej strony oceniam na jakies maksimum 100zl
    Pozdrawiam i zycze milej "zabawy"-i uwazaj na siebie!
  • #3 643383
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    Piter K. napisał:
    czesc!
    (...)-koszt wykonania takiego herfa z tej strony oceniam na jakies maksimum 100zl
    Pozdrawiam i zycze milej "zabawy"-i uwazaj na siebie!

jak sie ma lampe mikrofalowa .. za bagatela 200-300$ cos te 100zł "ciut" zamałe
  • #4 644345
    Piter K.
    Poziom 23  
    troche pomysl,ja wiem co mowie kup sobie stara mikrofalowke i zajzyj do srodka...znajdziesz tam magnetron o mocy 800-1500Watt jak to dla ciebie malo to obejzyj sobie filmiki oni uzyli kilowatoweego wlasnie z mikrofalowki(jest ogolnie dostepny nie jak ten z radaru bo ten moze tyle kosztowac)
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #6 645108
    sp9coo
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Cześć chcesz wypromieniować niskie częstotliwości a czy pomyślałeś jaka antena do tego musi być to wszystko musi współgrać ze sobą jeżeli niemasz dostatecznej wiedzy podstawowej z elektroniki to tylko się rozczarujesz lub zrobisz sobie krzywdę.Lepiej weś się za książki i zdobądz więcej wiedzy natemat generatorów i zastosowania .
    Grzegorz sp9coo :)
  • #7 645622
    Piter K.
    Poziom 23  
    blah blah blah....po co regulowac czestotliwosc w magnetronie jesli ma byc to herf to moze byc mikrofalowy na 2,4 GHz zapewniam ze pozamiata az milo i jest prostszy do zrobienia poza tym antena do takiego herfa to juz banal poza tym sprobuj wypromieniowac 1kW przy 100kHz jak to zrobisz to moze sie okazac ze cale urzadzenie jest wielkosci ciezarowki gdzie herf mikrofalowy jest naprawde maly a jego najwieksza czescia jest antena wielkosci monitora 17'' reszta to magnetron i kondensator z trafem(ale mozna zrobic przetwornice(tak wiem,wiem 200mA przy 3,8kV nie jest proste do osiagniecia z np.12V ale mozliwe i osiagalne) a! i jeszcze jedno kto ci powiedzal ze potrzeba przestrajac magnetron(chyba domyslam sie o co ci chodzi)mozna go zmodulowac taka niska czestotliwosca(takie proby tez byly przeprowadzane ale juz nie amatorsko...i ponoc byly bardzo skuteczne-mialem na ten temat materialy ale mi przepadly...)
    -do kolegi,ktory proponowal nawijanie cewki na kwadratowym rdzeniu w celu osagniecia fali prostokatnej mam pytanie czy bedac w woju nie pelnil sluzby gdzies blisko radaru? 12 miesiecy to nie wiele ale jak widac starczy!
  • REKLAMA
  • #8 646020
    lakrymator
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    ...wypormienowac fale prostokatna o niskiej czestotliwosci ... ( powiedzmy 100khz)...

Widmo fali prostokątnej to sięga nieskończoności.
    Więc Ci się nie uda wiernie wypromieniować fali prostokątnej.
    Antena szerokopasmowa, może falowód tylko jakich rozmiarów ?
    Pozdr.
  • #9 662537
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Ma ktoś takiego HERF'a pożyczyć na dosłownie godzinę? Mam strasznie upierdliwego sąsiada, co zaczyna grać na fulla o 1 w nocy. Wykręcanie mu korków nic nie pomogło :)
  • #10 663111
    qjas
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    wow hehe czy taki wynalazek (jak na tych filmach) niszczy kazda elektronike czy tylko okreslone moduly np. wcz? Czy ja dobrze przeczytalem ze to ma zasieg 75 metrow?!
  • #11 663733
    dede4
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Generalnie im większa częstotliwość tym łatwie wypromieniować falę. Przy 100 kHz można spróbować anteny ferrytowej, podobnej jak w odbiorniku radiowym na fale długie(klasyczna antena będzie oooogromna). Problem jest taki że przy takim urządzeniu należy raczej promieniować kierunkowo - inaczej przy dużej mocy można zrobic krzywdę sobie lub komuś niezamierzonemu - a przy 100kHz kierunkowość jest raczej problematyczna chociazby ze względu na długość fali. Dlatego rzeczywiście lepiej jest skombinować mikrofalówkę i
    dołączyć do niej antenę typu rożek (przykłady www.herf.tk) i skierować w źródło dźwięku za ścianą. Inna sprawa że można przy tym ugotować siebie lub sąsiada - a grzanie mikrofalowe organizm czuje dopiero wtedy jak jest już za późno.
    Aby zdenerwować sąsiada proponowałbym zmodulowanie sygnałem prostokątnym o częstotliwości akustycznej fali nośnej i wypromieniowanie tego. Podejrzewam że nie będzie potrzebna duża moc - a można wykorzystać np. CB radio z anteną samochodową. Na kablach zawsze coś się odłoży i zostanie zdemodulowane na wzmacniaczu - efektem są zniekształcenia przyprawiające o ból uszu.
  • #12 664324
    maxdutka
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Gorzej będzie jak ktoś w pobliżu ma rozrusznik serca itp.
  • #13 664880
    lakrymator
    Poziom 16  
    Najwrażliwsze są jądra :D .
    Trzeba uważać przy eksperymentach.
    Pozdr.
  • #14 664946
    Piter K.
    Poziom 23  
    a mozdzek?jak sie zrobi gabka to co?no i soczewki w galkach ocznych...panowie podajac link(no i kakretne rozwiazanie herf-a mikrofalowego)postapilem troche nie rozwaznie z mikrofalami nie ma zartow a testowanie herfa na sasiedzie(sic!) to zbrodnia za ktora idzie sie do pierdla!!! i odpowiem na pewne pytanie czy dziala na kazda elektonike-tak na kazdziusienka na witrynce jest jak chlopaki ukatrupiaja kompa,i kamere wideo...to jest specyfika mikrofal ze indukuja sie nawet(przedewszystkim)krotkich odcinkach przewodnika(sciezki) im wyzsza gestosc wiazki tym wyzsze napiecie zaindukowane a niektorym ukladom wystarczy kilkadziesat Voltt zeby odeszly do krainy wiecznych lowow...nie mniej jednak 2,4GHz to czestotliwosc rezonansowa wody a czlowiek to glownie woda,poza tym promieniowanie mikrofalowe dziala mutogennie-czyli moze byc powodem mutacji(rak,problemy u potomstwa badz z potomstwem...)a jescze wysokie napiecie transformator od mikrofalowki potrafi zabic zanim o tym pomyslimy.w takim przypadku proponuje metody tradycyjne moze proca?ja wie ze nie spektakularne ale owiele bezpieczniejsze dla strzelajacego.
  • #15 1528597
    KeinXor
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Witam.
    Ciekawy link może sie komuś przyda ;)
    http://2u2u2u.michaelv.org/herf/

Panowie proźba, podajcie linka do filmiku z działeniem tego ustrojstwa co wyżej opisywane było.
    mój mail praca255(_at_)wp.pl
    wielkie dzięki !
    pozdrawiam
  • #16 1529479
    Piter K.
    Poziom 23  
    ta witryna nie istnieje...ale posiadam ten filmik wiec moge wyslac jesli dasz adres mail
  • REKLAMA
  • #17 1530301
    maser81
    Poziom 19  
    Widziałem kiedyś podobne urządzenie w TV. Bawiła się tym grupka studentów symulujących efekty przy UFO...Załatwili kamerę operatorowi i o mało co nie posłali na ziemię śmigłowca...
    Z mikrofalami ( a nawet z tak pozoru bezpiecznymi częstotliwościami jak KF) żartów nie ma, sam się kiedyś nieco przypiekłem na twarzy od anteny chodzącej z mocą kilkudziesięciu wat, i to tylko w KF...
  • #18 1530564
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 482
    maser81 napisał:
    Widziałem kiedyś podobne urządzenie w TV. Bawiła się tym grupka studentów symulujących efekty przy UFO...Załatwili kamerę operatorowi i o mało co nie posłali na ziemię śmigłowca...
    Z mikrofalami ( a nawet z tak pozoru bezpiecznymi częstotliwościami jak KF) żartów nie ma, sam się kiedyś nieco przypiekłem na twarzy od anteny chodzącej z mocą kilkudziesięciu wat, i to tylko w KF...

To byla telewizja nie bierz na powaznie wszystkiego co tam pokazuja :)
  • #19 1530602
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 1532015
    maser81
    Poziom 19  
    lopr_pol napisał:

To byla telewizja nie bierz na powaznie wszystkiego co tam pokazuja :)

Jasne :D
    Ale fakt faktem bawienie się w.cz czasem boli... Przez kilka dni miałem na gębie sznyta...
  • #21 1570987
    Alan
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Witaj.

Rozrzerzajac temat -> fali dlugiej , a wlasciwie wchodzacej w ELF nie wypromieniujesz kierunkowo ,
    tylko dookolnie , wiec pomys z czestotliwoscia 1ookzh - odpada.
    Chybe , ze chcesz zalatwic tez siebie - hehe.

Pozostaja SHF i wyzej , moze magnetron i to o charakterystyce kierunkowej ( zdrowie itd).

Pozdr.
  • #22 1575079
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    :arrow: Piter K. możesz wysłać mi ten filmik ?? Mój mail elektrokiler(_at_)wp.pl

Ktoś tu proponował dzwonienie na policje i mówienie o tym, że gość nie żyje- moim zdaniem to pomylony pomysł a za tą impreze zapłaci raczej wzywający. Wiem z doświadczenia, że policja i sądy w polsce spychają wszystko od siebie i niczym nie chcą sie zajmować i potrafią wydawać takie decyzje, że w głowie sie nie mieści. Dzisaj mija 2 tygodnie od kiedy moge sie wyspać bo wariata który mieszka podemną zabrali do szpitala. Walka z sądem, żeby wysłali go na leczenie trwała 2 lata. Klientka słyszała głosy i ciągle wydzwaniała na policje i opowiadała, że u mnie są hałasy a policja se przez 2 lata przyjeżdżała np o 1,2,3,4,5,6 w nocy do mnie. Banda debili nawet sie nie pofatygowali żeby pójść do sąsiadów i zweryfikować co ta idiotka opowiada.

Proponuje pójść do dzielnicowego i złożyć skarge na piśmie, wtedy muszą coś robić. Żadnej sprawy nie można z nimi załatwiać na "gębe".
  • #23 1576098
    domel05
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Panowie uważajcie z mikrofalówkami (kuchenkami) u mnie w pracy koles naprawial i wlaczyl sobie bez obudowy magnetron.To byla ostatnia zecz ktora zobaczyl w zyciu.Jest niewidomy.Nie ma zartow z taka moca w mikrofalach

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy urządzenia HERF (High Energy Radio Frequency) wykorzystującego układ 555 i tranzystory KD503 do emisji fali prostokątnej o częstotliwości około 100 kHz. Poruszono kwestie efektywności promieniowania niskich częstotliwości, wskazując na trudności z anteną – klasyczna antena dla 100 kHz byłaby bardzo duża, a kierunkowość promieniowania przy tak niskich częstotliwościach jest problematyczna. Zwrócono uwagę, że widmo fali prostokątnej jest szerokopasmowe, co komplikuje wierne wypromieniowanie. Zasugerowano, że wyższe częstotliwości, np. mikrofalowe (2,4 GHz), są łatwiejsze do efektywnego promieniowania i pozwalają na mniejsze rozmiary urządzenia oraz anteny kierunkowej, np. typu rożek. W dyskusji pojawiły się też uwagi o bezpieczeństwie – promieniowanie mikrofalowe jest niebezpieczne dla zdrowia i może uszkodzić elektronikę, a eksperymenty z takim sprzętem wymagają ostrożności. Wspomniano o wykorzystaniu magnetronu z mikrofalówki jako źródła wysokiej mocy, jednak autor pytania wykluczył mikrofalowe częstotliwości, chcąc skupić się na niskich. Podkreślono potrzebę posiadania wiedzy z zakresu elektroniki i radiotechniki, zwłaszcza dotyczącej generatorów i anten. Wskazano również, że do zasilania planowane jest 45 V przy 10 A, a sterowanie ma odbywać się przez tranzystory KD503. W dyskusji pojawiły się linki do stron z projektami HERF oraz prośby o materiały wideo prezentujące działanie takich urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA