logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głowica UKF. Jak zabrać się za składanie radia?

komornik12 25 Sty 2007 20:42 17103 45
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować prosty tranzystorowy odbiornik UKF z gotową, sprawdzoną głowicą i bez konieczności dużego strojenia?

Najrozsądniej zbudować odbiornik etapami: najpierw wzmacniacz m.cz., potem p.cz., a głowicę zostawić na końcu, bo FM nie jest dobrym pierwszym projektem i bez generatora nie da się sensownie uruchamiać wszystkiego naraz [#3556745][#3558169] W torze p.cz. warto użyć UL1200 oraz filtrów ceramicznych 10,7 MHz, bo wtedy strojenie ogranicza się praktycznie do detektora FM [#3558142][#3556745] Głowicy nie sprawdzisz miernikiem częstotliwości ani sondą AM; do uruchamiania i zestrojenia najlepiej użyć sprawnego odbiornika FM jako źródła sygnału i „sondy”, a uszkodzenia szukać od m.cz., przez p.cz., aż do głowicy [#3541061][#3555024] Jeśli chcesz prostą, sprawdzoną głowicę, skorzystaj z rozwiązania opartego na książkach A. Janeczka SP5AHT — autor podał prosty schemat, cewki bez karkasów stroi się przez odginanie zwojów, cewkę wejściową trzeba odsunąć od generatora i ustawić pod kątem prostym [#3494016][#3513609] Drut srebrzony 0,6 mm można zastąpić zwykłym miedzianym o tej samej średnicy, byle zwoje się nie stykały [#3524033][#3524366] Po poprawnym podłączeniu głowicy powinien wzrosnąć szum w głośniku, co jest prostym objawem, że tor zaczyna pracować [#3556745]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 3487794
    komornik12
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Cześć

Chcę złożyć radio na UKFie (samodzielnie i na tranzystorach), ale nie wiem jak się do tego zabrać. Mam schemat wzmacniacza pośredniej i małej częstotliwości, ale nie mam głowicy. Mój problem to jak zbudować sprawdzoną głowice UKF bez potrzeby większego strojenia (nie mam oscyloskopu, jedynie miernik częstotliwości do 50MHz).

Proszę o rady i wskazówki.
  • #2 3487844
    161MDS01
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    To bardzo duże wyzwanie. Chcesz sam wszystko sobie zaprojektować, czy jakaś część twojego radia będzie już zaprojektowana przez kogoś...POZDRAWIAM

Daniel
  • #3 3489682
    komornik12
    Poziom 21  
    mam już wzmacniacz p. i m. częstotliwości i nie mam głowicy.
    Pozdrawiam
  • #5 3493678
    agaudio
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    W jednym" praktycznym Elektroniku " był opis zrobienia glowicy do radia i nawet to dobrze pracowało ale to było pare lat temu może uda mi się to odszukać bo bez gotowego opisu krok po kroku jak widac nie uda się tego zrobić .
  • Pomocny post
    #6 3494016
    wojtex1111
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    witam,załączam prosty schemat głowicy którą sam wykonałem,wzorując sie na książkach autorstwa A.Janeczka SP5AHT,jedynie zakres zmieniłem.
    Szkoda że nie masz częstościomierza na szerszy zakres ponieważ trudno po opisie trafić dokładnie w częstotliwość kilkadziesiąt MHz,schemat jest prosty i parametry nie najgorsze,polecam poczytać książki wyżej wymienionego autora pt.Konstrukcje Krótkofalarskie,pozdr.
    Załączniki:
    • Głowica UKF. Jak zabrać się za składanie radia? GŁ UKF.jpg (53.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3512251
    komornik12
    Poziom 21  
    Kupiłem części, ale nie wiem gdzie jest jakie wyprowadzenie. Załączam rysunek z 2 tranzystorami i tym czymś, co jest na wyjściu.

Proszę o pomoc!
    Załączniki:
    • Głowica UKF. Jak zabrać się za składanie radia? BFy.JPG (37.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Głowica UKF. Jak zabrać się za składanie radia? część od radia.jpg (32.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3513609
    wojtex1111
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    witam,nie podałem średnicy drutu srebrzonego,która powinna wynosić 0.6 mm ,wszystkie elementy głowicy montowałem za wyprowadzeniach kondensatora strojeniowego,cewki są bez karkasów i stroi się je przez odginanie lub doginanie zwojów,cewka wejściowa powinna być możliwie daleko od cewki generatora i powinny być usytuowane względem siebie pod kątem prostym,pozdr.
    Link na filtry;
    http://www.geocities.com/rbrucecarter/ceramic_filter.htm
  • Pomocny post
    #11 3518604
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć.

bodzio1587 napisał:
    ...A górny załącznik otwiera się. Jest to rezonator ceramiczny.

To nie jest rezonator ceramiczny. To jest zupełnie co innego.
    Ten element to filtr piezoceramiczny na 10,7 MHz.

Rezonatory ceramiczne to zupełnie inne podzespoły. Jako filtry p.cz. nie mają zastosowania.
  • #12 3518764
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    No nie! A filtry drabinkowe czy inne wąskopasmowe to z czego są zbudowane? Zasada takiego filtra jest podobna tylko pasmo przenoszenia jest o wiele większe. W dawnych czasach uparci i precyzyjni radioamatorzy sami wykonywali takie filtry "przestrajając" kilka kwarcy na lekko różniące się częstotliwości tak, żeby pokrywały szersze pasmo. Przestrajanie polegało na szlifowaniu tych kwarców a póżniej srebrzeniu ich powierzchni i wykonywaniu wyprowadzeń. Zjawiska zachodzące w tych dwu elementach są do siebie bardzo podobne i opierają się na zjwisku "piezo" czyli rezonansu mechanicznego wywołanego drganiami elektrycznymi i odwrotnie.
  • #13 3518786
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć .

To wstaw rezonator ceramiczny do toru p.cz. odbiornika. Przekonasz się, że raczej to nie to samo, co filtr piezoceramiczny.
    Autor tematu ma nikłe pojęcie o takich elementach, a stosując się do Twojej porady, nigdy tego urządzenia nie uruchomi.
    Napiszę jeszcze raz. Rezonator ceramiczny a filtr piezoceramiczny, to dwa zupełnie inne podzespoły.
    Tak samo jak rezonator kwarcowy i filtr kwarcowy. Nie można mylić tych pojęć.
    Nikt nie będzie chyba składał i stroił filtrów z rezonatorów ceramicznych, gdy można wstawić gotowy filtr piezoceramiczny.
  • #14 3523968
    komornik12
    Poziom 21  
    Mam pytanie. Czy ten dur na cewki musi być srebrzony?? Czy da się to zastąpić zwykłym drutem??
    Pozdrawiam
  • #15 3524033
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

Jeżeli nie masz drutu srebrzonego, tzw. "srebrzanki", możesz cewki wykonać ze zwykłego drutu miedzianego, o tej samej średnicy.
  • #16 3524092
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 85
    Oczywiście pod warunkiem, że zwoje nie będą się stytkały. Bo wtedy musi być to drut emaliowany.
  • #17 3524327
    komornik12
    Poziom 21  
    A czy w działaniu drut miedziany od srebrzanki różni się czymś??
  • #18 3524366
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 85
    Są tacy, co to przebąkują coś o zjawisku "naskórkowości". W ogóle się tym nie przejmuj, przyjmij, że działanie gołego drutu i srebrzanki jest tu identyczne.
  • #19 3528021
    komornik12
    Poziom 21  
    Czy można sprawdzić sprawność tranzystory BF 245 i BF 966 omomierzem??
    Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

Jeszcze jedno, jak sprawdzić głowicę UKF, bo wzmacniacz p. częstotliwości uszkodziłem (spaliłem) i po tym filtrze czy jakoś tak nie mam sygnału, a przed tym czymś jest sygnał o częstotliwości 99,9 Hz??
    Pomocy
  • Pomocny post
    #20 3528466
    Preskaler
    Poziom 40  
    Nie! Nie można! Można jednak w niesprzyjających warunkach skutecznie go uszkodzić przy pomiarze omomierzem. Głowicę w amatorski sposób najlepiej sprawdzić podpinając ją prowizorycznymi drucikami i kondensatorem szerehgowym ok, 100pF do sprawnego odbiornika na I st. p.cz FM. Oczywiście trzeba odpiąć głowicę oryginalną. Włączamy oba odbiorniki i szykamy jakiejś stacji. Odradzam jednak "grzebanie" w OR bez znjomości elektroniki bo to może skutkować wyzłomowaniem OR. W radiu nie ma takiej częstotliwości (99,9kHz). Pośrednia FM to 10,7 MHz!
  • #21 3528620
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Te 99,9 Hz to może przydźwięk sieciowy? :)
  • #23 3531155
    komornik12
    Poziom 21  
    Sprawdzałem częstotliwościomierzem w każdym punkcie częstotliwość i zawsze mam 50Hz , a przed filtrem 99,9 Hz, a po nim brak sygnałku. Czemu tak jest??

Ma ktoś wzmacniacz p. częstotliwości prosty w złożeniu i uruchomieniu na tranzystorach bipolarnych??

Pomocy!
  • #25 3531189
    komornik12
    Poziom 21  
    Ale czemu po filtrze nie mam sygnału i dlaxczego o takiej częstotliwości??
  • #26 3531205
    Preskaler
    Poziom 40  
    Wzmacniacz p.cz mimo, że jest zestrojony na częstotliwość 10,7MHz nie ma sam w sobie żadnej "częstotliwości. To dopiero głowica dostarczana jakaś częstotliwość (częstotliwości) z których ten selektywny wzmacniacz częstotliwości pośredniej wzmacnia tylką tą wybraną. To co mierzysz to jak wyżej "Dykus" i ja. Jest to poprostu częstotliwość sieci (50Hz) i jej druga harmoniczna (100Hz) a w praktyce niecałe (99,9). Wykorzystaj jakiś inny sprawny odbiornik i z niego dostarcz ten sygnał. W ten sposób możesz zestroić (na maxa) tor. p,cz.
  • #27 3540504
    komornik12
    Poziom 21  
    Nie podłączałem wzmacniacza p. częstotliwości. Na wyjściu częstotliwościomierz pokazuje 0,00 Hz (po filtrze) i 99,9 Hz (przed filtrem) na nóżce tranzystora. Czy są to objawy uszkodzonej głowicy?? Dlaczego nie mam częstotliwości bliskiej 10 MHz??

Pomocy!
  • Pomocny post
    #28 3541061
    Preskaler
    Poziom 40  
    Preskaler napisał:
    Wzmacniacz p.cz mimo, że jest zestrojony na częstotliwość 10,7MHz nie ma sam w sobie żadnej czę(stotliwości)

Czy ja muszę i ile razy powtarzać? Przecież już pisałem! Nie wiadomo czy głowica jest uszkodzona i miernikiem częstotliwości tego nie ustalisz! Uszkodzenia lokalizujemy idąc od głośnika. Najpierw tor m.cz, pożniej p.cz a na końcu głowica. Poczytaj jeszcze raz dokładnie wszystkie posty ludzi, którzy to tłumaczyli i zastanów się co jest w tym dla Ciebie niezrozumialę i możliwie logicznie zadaj pytanie ale NIE POWTARZAJ tego na co już otrzymałeś odpowiedż!
  • #29 3549297
    komornik12
    Poziom 21  
    Czyli jak podłaczę sprawną głowicę do zasilania, a na wyjście dam głośnik, to częstotliwościomierz nie pokaze dobrych częstotliwości.
    Czy dobrze rozumuję??

Pozdrawiam
  • #30 3549342
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Coś się tak uparł na ten częstościomierz ?
    Jedyne co możesz nim zmierzyć to częstotliwości heterodyny, wewnętrznego generatora głowicy, mniejszą lub większą o wartość f pcz. w zależności od zastosowanego układu, od wartości częstotliwości odbieranej. Do lokalizowania uszkodzeń w układach wcz. służy sonda wcz. ze wzmacniaczem, i generator włączony do wejścia głowicy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnego zbudowania głowicy UKF do radia tranzystorowego oraz problemów z uruchomieniem wzmacniacza pośredniej częstotliwości (p.cz.) i małej częstotliwości (m.cz.). Autor posiada schemat wzmacniacza p.cz. i m.cz., ale brak mu gotowej głowicy UKF oraz generatora heterodyny, co utrudnia strojenie i testowanie układu bez oscyloskopu i generatora sygnału. Wskazano, że wzmacniacz p.cz. wymaga precyzyjnego strojenia i najlepiej uruchamiać go etapami, korzystając ze sprawnego odbiornika lub generatora sygnału na 10,7 MHz. Podkreślono, że miernik częstotliwości do 50 MHz jest niewystarczający do dokładnego pomiaru sygnałów heterodyny i p.cz. oraz że omomierzem nie można bezpiecznie testować tranzystorów BF245 i BF966. Omówiono różnicę między rezonatorem ceramicznym a filtrem piezoceramicznym na 10,7 MHz, który jest stosowany jako filtr p.cz. Wzmacniacz m.cz. to wzmacniacz akustyczny, natomiast detektor znajduje się zwykle po wzmacniaczu p.cz. Zalecano użycie scalonych układów integrujących funkcje wzmacniacza p.cz. i detektora, np. UL1200, zamiast budowy wzmacniacza p.cz. na tranzystorach dyskretnych, co jest trudne i wymaga strojenia. Poradzono rozpoczęcie budowy radia od prostszych konstrukcji AM, a dopiero potem przejście do FM. Podano wskazówki dotyczące wykonania cewek z drutu miedzianego zamiast srebrzonego, z zachowaniem izolacji zwojów. Wskazano, że do testowania głowicy FM najprostsza jest metoda porównawcza z działającym odbiornikiem FM. Do pomiarów i lokalizacji sygnałów w układzie przydatna jest sonda w.cz. ze wzmacniaczem, a nie sonda AM. W dyskusji pojawiły się schematy i opisy elementów toru p.cz. i m.cz., a także sugestie dotyczące kolejności montażu i uruchamiania poszczególnych stopni odbiornika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA