logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer Asrock ALiveNF6G-DVI zatrzymuje się na wyborze trybu awaryjnego

djlukas 16 Cze 2009 00:39 2730 9
REKLAMA
  • #1 6661713
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    Witam

Komputer po załączeniu startuje tylko do momentu wyboru trybu awaryjnego. Gdy wybiorę "tryb awaryjny" to wyskakuje czarny ekran i nic się nie dzieje, a jak wybiorę "uruchom windows normalnie" to wskakuje plansza z napisem windows i koniec. Próbowałem wejść do biosa, ale się nieda ( ani f10, ani del). Jak wcisnę f11 to wchodzi do wyboru boot, daje na cd, żeby zainstalować ponownie windows i wraca do strony z trybem awaryjnym. Chłopaki jak to rozgryźć

płyta gł. asrock alivenf6g-dvi
    procesor jakiś athlon
    ram blitz 512ddr2 533
    dysk samsung hd080hj
  • REKLAMA
  • #2 6661728
    LXT
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Może przez F2 do biosa wejdziesz?
  • REKLAMA
  • #4 6666949
    djlukas
    Poziom 27  
    Witam ponownie.

Wszedłem do biosa przez f2, wybrałem żeby startował z cd i lipa. po wyjściu z biosa komputer przechodzi do momentu wyboru trybu awaryjnego i tyle. niewiem jak zainstalować od nowa windowsa xp.
  • #5 6666980
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Nośnik CD z systemem operacyjnym jest bootowalny? Może napęd ma problem z odczytem płyt? Sprawdź np. z płytą Live Linux CD.
  • REKLAMA
  • #6 6667052
    djlukas
    Poziom 27  
    Nieraz już instalowałem wina z tej płytki. Nie mam tej płytki co podajesz. dziwi mnie, że w ogóle nie wyskakuje komunikat typu " naciśnij dowolny klawisz aby wystartować z cd..." a jak załączę komputer to nie ma czarnego ekranu z danymi i tych tabelek tylko jest czarny ekran z kreseczką w górnym lewym rogu i następnie wybór trybu awaryjnego.
  • REKLAMA
  • #7 6667101
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    ...Nie mam tej płytki co podajesz...

Stoi coś na przeszkodzie aby Kolega pobrał dowolną dystrybucję i nagrał?

Cytat:
    ...dziwi mnie, że w ogóle nie wyskakuje komunikat typu " naciśnij dowolny klawisz aby wystartować z cd..."...

Komunikat ten nie zawsze się pojawia.

Cytat:
    ...tylko jest czarny ekran z kreseczką w górnym lewym rogu...

Może w tym momencie spróbuj nacisnąć dowolny klawisz?

Jeśli masz możliwość wywołania boot menu to wywołaj (bodajże F11 zaraz po włączeniu komputera). Następnie z listy wskaż napęd i sprawdź czy "wystartuje" z płyty z Windowsem.
  • #8 6667331
    LXT
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Chyba musisz "podstawić" inny pewny napęd CD ,sprawdź czy ten jest widziany przez BIOS.
    Spróbuj też przeczyścić płytkę CD.
  • #9 6667457
    kowalczyk.luk
    Poziom 2  
    System na pewno jest uszkodzony, powód: albo bad sektory na HDD, albo przepełniona partycja systemowa (nie ma wtedy miejsca na pliki wymiany), albo wirusy.
    Można spróbować naprawić system, poprzez konsole (cmd).
    Spróbuj zrobić to co napisał LXT, jak nie podziała to pisz.
  • #10 6668763
    djlukas
    Poziom 27  
    Panowie już wszystko ok:) Win zainstalowany:) Oto przykład jak najprostszy błąd może przysporzyć tyle kłopotu. Nie pomyślałem że ten komputer ma jeszcze cd-rom a nie dvd-rom i chciałem odpalić płytkę dvd, wsadziłem wina na cd i poszło:)

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną Asrock ALiveNF6G-DVI po uruchomieniu zatrzymuje się na ekranie wyboru trybu awaryjnego Windows XP. Próba uruchomienia systemu w trybie awaryjnym skutkuje czarnym ekranem, a normalne uruchomienie kończy się zawieszeniem na logo Windows. Wejście do BIOS-u było początkowo niemożliwe przy użyciu klawiszy F10 i Del, ale udało się przez F2. Ustawiono bootowanie z napędu CD, jednak komputer nie startował z płyty instalacyjnej Windows XP, nie pojawiał się komunikat „naciśnij dowolny klawisz, aby uruchomić z CD”. Sugerowano sprawdzenie nośnika instalacyjnego, napędu CD oraz ewentualne użycie alternatywnego bootowalnego nośnika, np. Live Linux CD. Problemem okazało się użycie płyty DVD zamiast CD w napędzie CD-ROM, co uniemożliwiało rozruch z nośnika. Po zastosowaniu właściwej płyty CD instalacja systemu przebiegła pomyślnie. Możliwe przyczyny problemu to uszkodzony system, błędy na dysku twardym lub brak miejsca na partycji systemowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA