logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie pilota za pomocą VAG

joe_m 16 Cze 2009 08:33 85578 11
REKLAMA
  • #1 6662033
    joe_m
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam Wszystkich. Problem już był poruszany wielokrotnie na forum ale niestety po wykonaniu czynności opisywanych na innych postach nic nie pomogło. Mam pilota do centralnego zamka 433MHZ 5FA 007 680 z dwoma przyciskami. Samochód Seat Toledo 1.9 TDI 2000 rok. I nie mogę zaprogramować pilota który wcześniej jak twierdzi poprzedni właściciel działał. Wymieniłem baterię na wszelki wypadek. Diody na pilocie świecą. Próbowałem zaprogramować za pomocą stacyjki i drugiego kluczyka i nic. Kupiłem więc interfejs ODB2 wraz z oprogramowaniem VAG COM. I za pomocą programu i instrukcji dodanej do niego próbowałem zakodować pilota ale też bez rezultatu. Czy może mi ktoś wytłumaczyć jakie są poszczególne etapy w programowaniu kluczyka. I mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zamykania drzwi za pomocą centralnego zamka. Czasami zdarza mi się że od strony kierowcy nie zadziała centralny zamek. Czyżby sterownik był wadliwy ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6662093
    kwansterp
    Poziom 23  
    Ocena: 166
    Żeby zaprogramować centralny z pilota potrzebujesz 2x klucze.
    Tu masz dobry opis
    http://www.vag-com.pl/programowanie-pilotow.htm
    Co do nie zawsze działającego zamka kierowcy, to prawdopodobnie siadają już mikrostyki w samym zamku. Naprawa nie zawsze przynosi efekty. Wersja optymistyczna zaśniedziałe styki na kostce. Co do samego sterownika, to na razie dajmy mu spokój, jeśli VAG się z nim łączy to będzie działał

Pozdro
  • #3 6666537
    joe_m
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam.
    Wykonałem wszystkie czynności według instrukcji i nic, tzn najpierw próbowałem za pomocą opcji adaptacja komputer pokazuje że ma zaadoptowany jeden pilot i przy próbie konfiguracji kolejnego nic się nie dzieje. Może to mam złego VAG-a nie mam pojęcia. Jedyną rzeczą która się zmieniła to to że teraz zapalam samochód przejadę około 300 metrów i samochód sam zamyka drzwi. Wcześniej tego nie było. Próbowałem także metody programowania za pomocą stacyjki i nic. Może antena nie łączy od tego modułu i dlatego tak jest. Tylko za bardzo nie wiem gdzie szukać tego modułu. I nie wiem też jak sprawdzić tego pilota. Diody na nim się palą ale to o niczym nie świadczy.
  • #4 6670778
    abaran
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam.
    Mam podobny problem. Okazuje się że nie wszystkie kable VAG są w stanie zaprogramować pilota to jedno a drugie że aby programować pilota potrzeba pełną wersje programu która dość sporo kosztuje. A te które kupujemy wraz z kablem np. na allegro to poniekąd tandeta i tani bajer. Kupiłem taki kabel w opisie aukcji było że można programować pilota między innymi oczywiście a tu okazuje się że to nie prawda. I żeby zaprogramować cokolwiek potrzebujesz wersje Full programu. Szukam kogoś kto na Podkarpaciu robi takie rzeczy.
  • REKLAMA
  • #5 9348779
    pepe_lodz
    Poziom 15  
    Ocena: 65
    Mam taki problem. Podlaczylem sie vagiem do auta do modulu komfort i ok podlaczyl sie. nastepnie wszedlem w adaptacja (10) i kanał 000 i tam dałem zapis zapytał czy zapisać wartość 00 dałem tak. I pojawił sie błąd ze mam nie zarejestrowana wersje . Wyłączyłem zapłon i chciałem sie połączyc jeszcze raz. jednak juz nie mogę sie połączyć z modułem KOMFORT 46. Interfejs probuje chyba 4 razy i pojawia sie komunikat że Kontroler nie odpowiada. Autko to seat leon 1,9 moduł z komfort z końcówką 1C0 XXX 799 F. Tak samo zrobiło mi sie u znajomego w golfie 4 przy probie aktywacji okien z pilota otwieranych. Nie wiem co zrobic pomóżcie gdyż potrzebuje sprawdzić i zakodować nowy pilot bo kupiłem i chce zobaczyć czy zadziała... Prosze o pomoc.
  • #6 9349764
    wiesiek3d
    Poziom 29  
    Ocena: 654
    Kup pełną wersję, jest szansa że zablokowałeś moduł komfortu dziadowskim interfejsem.
  • REKLAMA
  • #7 13316215
    ozzzo
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Zbierz wszystkie piloty zdalnego sterowania jakie chcesz zaprogramować. Jeden z kluczyków pojazdu umieść w stacyjce i włącz zapłon w pozycję ON. Korzystając z programu VAG-COM wykonaj następujące czynności:

[Wybór]

[46 - Moduł komfortu] lub [35 - Centralny zamek]

[Adaptacja - 10]

Wybierz kanał "01" (w niektórych modelach AUDI może to być kanał "21")

[Odczytaj]

W polu "Wartość zapisana" powinna pojawić się liczba aktualnie zaprogramowanych pilotów.

W polu "Nowa wartość" wpisz łączną ilość pilotów (max. 4) jakie chcesz dopasować do sterownika (łącznie z działającymi już pilotami).

[Testuj]

Upewnij się, że sterownik akceptuje wprowadzoną wartość.

[Zapisz]

Teraz masz ok. 15 sekund na dopasowanie wszystkich pilotów zdalnego sterowania. Naciskaj i przytrzymuj (przez min. 1 sekundę) - po kolei w każdym pilocie przeznaczonym do zakodowania - przycisk UNLOCK (otwieranie).
    Jeżeli powyższa procedura nie działa - tzn. zarówno kanał "01" jak i "21" nie są dostępne - postępuj następująco:

Jeden z kluczyków pojazdu (stary - z zakodowanym i działającym pilotem) umieść w stacyjce i włącz zapłon w pozycję ON (nie uruchamiaj pojazdu!). Korzystając z programu VAG-COM wykonaj następujące czynności:

[Wybór]

[Bloki pomiarowe - 08]

Wybierz grupę "003" (w niektórych modelach może to być grupa "007")

[Idź!]

Wartość wyświetlana w polu numer 2 pozwala odczytać ile pilotów jest aktualnie dopasowanych i jakie pozycje zajmują one w pamięci sterownika, np.: "0001" informuje o tym, że dopasowany jest jeden pilot i zajmuje on pierwszą pozycję w pamięci sterownika.

Teraz zamknij samochód od zewnątrz ("ręcznie" - nie pilotem!) używając do tego kluczyka zespolonego razem z niedopasowanym jeszcze pilotem (zamykaj drzwi kierowcy).

Teraz w ciągu 5 sekund od zamknięcia drzwi naciśnij przycisk UNLOCK (otwieranie) w niedopasowanym jeszcze pilocie. Ilość naciśnięć przycisku UNLOCK odpowiada za pozycję pilota w pamięci sterownika. Dwukrotne naciśnięcie przycisku otwierania spowoduje zapisanie pilota na drugiej pozycji pamięci, trzykrotne - na trzeciej itd.
    Przykład:

Jeżeli chcesz zaprogramować nowy pilot zdalnego sterowania, a przed rozpoczęciem procedury dopisania pilotów w polu nr 2 w grupie "003" (lub "007") bloków pomiarowych widniała wartość "0001", powinieneś nacisnąć przycisk UNLOCK dwa razy. Rezultatem tej czynności powinna być wartość "0011" w polu nr 2.

Po zakończeniu ustalania pozycji programowanego w danej chwili pilota, zaczekaj 5 sekund po czym naciśnij przycisk UNLOCK (na nowo zakodowanym pilocie).

Wyłącz zapłon i wyciągnij kluczyk ze stacyjki. Sprawdź działanie pilota: naciśnij przycisk LOCK aby zamknąć pojazd. Naciśnij UNLOCK - aby otworzyć.

Umieść w stacyjce pojazdu kluczyk z nowo zakodowanym pilotem. Włącz zapłon ale nie uruchamiaj pojzadu.

[Wybór]

[Bloki pomiarowe - 08]

Wybierz grupę "003" (w niektórych modelach może to być grupa "007")

[Idź!]

Nawiązując do podanego wyżej przykładu, pole nr 2 powinno wskazywać np. wartość "0011".
  • #8 17569664
    16czarny16
    Poziom 14  
    Ocena: 141
    Witam, powiedzcie mi czy jestem w stanie zakodować pilota , który przestał działać jeśli posiadam dwa kluczyki ale tylko jeden jest zdalnie sterowany ( czyli przyciski ) drugi to zwykły kluczyk którym manualnie mogę otworzyć drzwi i odpalić auto.

Dodam, że pilot przestał działać, diody po naciśnięciu się świecą, baterie wymienione.
  • REKLAMA
  • #9 18199822
    darekwawapl11
    Poziom 11  
    Ocena: 44
    a co zrobić gdy nie ma się dzialajacego kluczyka? mam oryginalny komplet kluczy 4 sztuki w tym 2 piloty żaden nie dziala. W obydwu rozladowaly sie baterrie a w aucie akumulator już wymienilem na nowe dioda na kluczykach zaczęła reagować na przycisniecie guzików.
    w zakladce 046 modul komfortu 010 adaptacja w polu 01 zapisana jest wartosc 1 i moduł nie przujmuje nic innego próbowałem 0 i 2 da sie zapisac tylko 1 poczym przyciskam przycisk otwierania auta na pilocie i nic sie nie dzieję? podpowiecie cos co dalej? był jeden błąd zapisany w module komfortu mianowicie
    01336 Data Bus for Comfort system
    80-00 single wire operation.
    Auto to Skoda Superb z 2003 roku. Pozdrawiam Darek Programowanie pilota za pomocą VAG
  • #10 18210012
    16czarny16
    Poziom 14  
    Ocena: 141
    Ja już swój problem rozwiązałem za niecałe 50zł , dokupiłem osobny moduł, wpiąłem w instalacje i mam teraz super działający system i w końcu pozbyłem się problemu wadliwych kluczyków.
  • #11 21841112
    michaeljamesromt
    Poziom 6  
    Jeśli zdalna dioda LED działa, ale programowanie nie powiodło się, problem może dotyczyć modułu sterowania komfortem lub siłownika blokady drzwi kierowcy, ponieważ zarządza on sygnałami centralnego zamka. Wadliwe moduły drzwi często uniemożliwiają pomyślną synchronizację. Słyszałem kiedyś, jak technik współpracujący z Luxury Rides LLC wspomniał, że należy dokładnie sprawdzić okablowanie i przełączniki drzwi.
  • #12 21844537
    michaeljamesromt
    Poziom 6  
    Problemy takie jak te często sprowadzają się do komunikacji między modułem a podłączonym komponentem, więc sprawdzenie integralności okablowania i stanu złącza jest bardzo ważne.
    Czasami korozja lub luźne styki powodują przerywane usterki, które wyglądają poważniej.
    Pomocne jest również potwierdzenie prawidłowego napięcia zasilania i uziemienia, ponieważ niskie napięcie może wywołać nieoczekiwane zachowanie systemu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania pilota centralnego zamka przez VAG/VAG-COM w samochodach grupy VAG oraz problemów z synchronizacją pilota mimo sprawnej diody i wymienionej baterii. Opisano procedurę adaptacji w module komfortu lub centralnego zamka: wejście w [46 - Moduł komfortu] lub [35 - Centralny zamek], kanał 01 lub 21, odczyt zapisanej liczby pilotów, wpisanie łącznej liczby pilotów, zapis i dopasowanie wszystkich nadajników przyciskiem otwierania. Wskazano, że do kodowania często potrzebne są dwa klucze oraz pełna wersja programu, a tanie interfejsy OBD/VAG mogą nie obsługiwać programowania lub nawet blokować moduł komfortu. W przypadku niesprawnego zamka kierowcy sugerowano zużyte mikrostyki, zaśniedziałe styki lub problem z okablowaniem i złączami, a niekoniecznie uszkodzony sterownik. Pojawiły się też przypadki, w których po nieudanej adaptacji moduł przestawał odpowiadać, oraz obejścia polegające na wymianie modułu komfortu na osobny, sprawny sterownik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA