logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AKAI CD-37 – odtwarzacz CD przeskakuje w tył po 30s, możliwa usterka lasera lub taśmy

patrycz 25 Lut 2002 10:56 3993 10
REKLAMA
  • #1 5616
    patrycz
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Bardzo proszę o rade co może być przyczyna przeskakiwania lasera.tzn każdy utwór zaczyna odtwarzać normalnie, po 30 do 45 sek.przeskakuje do tyłu prawie zawsze w to samo miejsce i znowu odtwarza do tego samego miejsca ale casem zdarza się że traci sygnał zupełnie (znika odczyt czasu) i laser wraca do pierwszego utworu. Podejrzewałem luzy w mechaniźmie przesuwu lasera,próbowałem je zlikwidować ale to nic nie daje.Mam wrażenie że może to być wina taśmy łączącej laser z płytką.Co o tym sądzicie ?
  • REKLAMA
  • #3 5639
    patrycz
    Poziom 13  
    Jeszcze nie sprawdzałem ale chybaOK.Sprawdzę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 5831
    hombre
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Może wymaga regulacji .
  • REKLAMA
  • #5 5849
    BigM@n
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Sprawdż prowadnice głowicy laserowej,może potrzeba wyczyścić soczewkę ?
    Ewntualnie regulacja lub co niestety nie jest wykluczone - Laser do wymiany.
  • #6 5904
    tomwoj
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    czyścić soczewkę? a co z pryzmatem?
  • #7 5929
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 6099
    Osiem88
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Steb "shuffle" raczej nie powoduje takich objawów.Pomieszały Ci się funkcje.
  • REKLAMA
  • #9 6290
    patrycz
    Poziom 13  
    Wybaczcie że nie odpowiadam, ale na razie nie mogę się za to zabrać.Mój dzieciak mnie mocno absorbuje.
    "Shuffle" nie jest włączona.Czyli uważacie że to jednak chyba laser? Jak tylko będę mógł
    nad nim popracować to zaraz Wam napiszę.
    Wielkie dzięki za każdą pomoc.
    Pozdrawiam
  • #10 6298
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 7493
    patrycz
    Poziom 13  
    Lepiej późno niż wcale.Udało się po kilku godzinach prób i rozebraniu całego mechanizmu napędowego. Napęd na sanki lasera jest przekazywany poprzez system kół zębatych.Po wielu próbach okazało się że luz na listwie zębatej przesuwu lasera likwidowany poprzez przesunięcie względem siebie 2 połówek tej listwy rozpychanej sprężyną jest za duży.Kiedy przesunąłem je względem siebie o 2 ząbki, compact zaczął odtwarzać już normalnie.
    Dziękuję wszystkim za rady, a moje rozwiązanie problemu być może komuś się przyda i zaoszczędzi trochę czasu.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W odtwarzaczu CD AKAI CD-37 pojawił się problem przeskakiwania lasera do tyłu po około 30-45 sekundach odtwarzania utworu, często w to samo miejsce, a czasem całkowita utrata sygnału i powrót do pierwszego utworu. Podejrzewano luzy w mechanizmie przesuwu lasera oraz ewentualne uszkodzenie taśmy łączącej laser z płytką. Wskazano na konieczność sprawdzenia stanu paska napędowego, prowadnic głowicy laserowej, czyszczenia soczewki i pryzmatu oraz regulacji mechanizmu. Wykluczono aktywację funkcji "Shuffle" jako przyczynę problemu. Ostatecznie przyczyną okazał się zbyt duży luz na listwie zębatej przesuwu lasera, który został skorygowany przez przesunięcie dwóch połówek listwy względem siebie o dwa ząbki, co przywróciło prawidłowe działanie odtwarzacza. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność usunięcia zanieczyszczeń między zębami kół zębatych oraz sprawdzenie swobodnego ruchu sanek lasera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA