Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny ala Voyager 350. Dobór przetworników i zwrotnicy.

michale32 16 Jun 2009 19:55 3647 17
    michale32
    Level 10  
    Ostatnio miałem okazję słuchać kolumn jak w tytule tego postu. Postanowiłem więc, że postaram się zrobić bardzo podobne.
    W moim przypadku zmienią się wymiary zewnętrzne i BR chcę umieścić z przodu.
    Teraz tylko mam dylemat z doborem przetworników i zwrotnicy.
    Myślałem nad połączeniem STX i Tonsil. Czy to dobre połączenie? Czekam na Wasze sugestie.
    Wymiary 120x35x30 (cm). Wykonanie z płyty 18mm z wyjątkiem przedniej ścianki która będzie grubsza. Wewnątrz porzeczki wzmacniające jak na poniższym rysunku. Tunele BR na samym dole z przodu bo z tego co tu wyczytałem, wylot z tyłu jest ściśle uwarunkowany z ustawieniem kolumn w pomieszczeniu. Ja nie mogę sobie za bardzo pozwolić na odsunięcie od ściany niestety. Jedynie 20cm ale to chyba nie za wiele. Litrażowo wyszłoby około 90l netto.
    Jeśli chodzi o niskotonowe to myślałem o:
    Tonsil GDN 25/80/1 lub ewentualnie Stx GDN-25-100-4-SC lub GDN-27-450-4-SC (dwa ostatnie ew. w wersji 8ohmów)
    Wysokotonowy GDWK-10-200-4-PJ oraz średniotonowy...no właśnie tu mam kolejny problem bo nie widzę nic konkretnego w 4 ohmach. Chyba, że zrobić wszystko na 8 ohmów?

Być może dodam jeszcze na dole schodek taki jak w Altusach 300. Teraz nasuwa się pytanie, czy zmieni mi się wówczas długość tunelu BR jeżeli będzie on bardziej wysunięty z wnętrza kolumny?
    Zwrotnice...brać coś gotowego z STX lub Janbo czy zaadoptować do tego zestawu coś z forum? Nie mam niestety nikogo kto potrafi zrobić odpowiednią zwrotnicę.
    Korzystając z programu WinISD wyszło, że przy strojeniu na 35Hz długość tunelu BR jak i jego średnica jest we wszystkich przypadkach taka sama(mam na myśli głośniki niskotonowe podane powyżej). Różnice prędkości powietrza są niewielkie.
  • Helpful post
    MrMaciek
    User under supervision
    A czy to jest Twoja ostateczna konstrukcja ?

Ja na Twoim miejscu stojąc przed wyborem zrobiłbym `ala Zeus (ponieważ średni i wysoki jest wyżej, na wysokości uszu i uzyskasz lepszy efekt) nie koniecznie na GDN 30/120 (budżet?) ale możesz na GDN 25/80/1 [8Ω] łączone równolegle dają ≈4Ω + STX GDM 14-150-8 SCX + GDWK PJ. Jak niskotonowe będziesz miał 4 Ohmowe cała kolumna będzie miała tą wartość. I będzie je lepiej napędzić , zaoszczędzisz na kupnie wzmacniacza.
  • Helpful post
    Pawel S.
    Level 39  
    michale32, twoj pomysl ma wielka wade - brak zwrotnicy!
    taki detal bardzo duzo popsuje

zamiast patrzec na wyglad lepiej poszukaj czegos do czego masz gotowa zwrotnice

zainteresuj sie tym

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=1&vItemDB=itemdb
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=1&vSubPage=521&vItemDB=itemdb
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=490&vItemDB=itemdb
    http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe
    http://rapidshare.com/files/201368684/zwrotnica_3_drogi_STX_SCX.exe

300zl glosniki cale kolumny ok 600-800zl
  • Helpful post
    Majkel serwis
    Level 13  
    Za ok 300 kupisz używki Voyager a600-800 kupisz kolumny prawie w idealnym stanie jakie kolega chce sobie zrobić. Czy to opłacalne.

Poza tym jak kolega wyżej też wybrałbym taką opcję.
    michale32
    Level 10  
    MrMaciek jak najbardziej nie jest to ostateczna wersja konstrukcyjna. Z zamianą kolejności nie ma problemu i spokojnie mogę dać obaydwa głośniki niskotonowe na sam dół. Wtedy uzyskam efekt choinki, o któym pisze mczeslaw.

Pawel S. Nie mogę znależć średniotonowego w 4 ohmach. Czyli konstrukcję raczej będę zmuszony zrobić na 8 ohmów. Czy ta zwrotnica którą wkleiłeś ma pasować do mojej konstrukcji? A gdybym Zastosował tą gotową z STX? Chyba taką wkładają do swoich kolumn a skoro moja konstrukcja opiera się o ich głośniki to być może poradzi sobie. Co powiecie o moich przemyśleniach?

Majkel serwis Szukałem używek ale jakoś nie ma za wiele. Tak to nie zawracałbym sobie głowy. Jeśli już znalazłem to strasznie daleko, w stanie agonii a i odbiór osobisty.
    Pawel S.
    Level 39  
    Quote:
    Nie mogę znależć średniotonowego w 4 ohmach. Czyli konstrukcję raczej będę zmuszony zrobić na 8 ohmów
    to nie ma znaczenia. moze byc 8ohm pod warunkiem ze odpowiednio uksztaltujesz ch-ke czestotliwosciowa oraz impedancji
    impedancja nie moze spadac ponizej znamionowej. wieksza moze byc

Quote:
    Czy ta zwrotnica którą wkleiłeś ma pasować do mojej konstrukcji?
    NIE! ona jest tylko i wylacznie do tego co wkleilem

Quote:
    A gdybym Zastosował tą gotową z STX?
    te dostepne na stronie STXa to sa zwrotnice "uniwersalne" wiec G warte :P

Quote:
    Chyba taką wkładają do swoich kolumn a skoro moja konstrukcja opiera się o ich głośniki to być może poradzi sobie.
    bledne rozumowanie. w kazdej kolumnie STXa od ok roku jest docelowa zwrotnica i kazda kolumna ma inna!
    Majkel serwis
    Level 13  
    Zapytam tak ile chcesz na to wydać?
    michale32
    Level 10  
    Przyjmijmy, że 800zł chcę przeznaczyć na ten cel.

Na tej stronce http://kolumny.prv.pl/zwrotnicab.php znalazłem sposoby wyliczania parametrów zwrotnicy. Czy to pomoże (znając wszystkie parametry przetworników) w zbudowaniu samodzielnie zwrotnicy?
    Alton88
    Level 21  
    W warunkach domowych nie da sie zrobić zwrotnicy, ewentualnie jak zaopatrzysz sie mikrofon i program .
    Po za tym liczy sie doświadczenie w projektowaniu zwrotnic.
    800 zł ? poczekaj chwile , poszukaj na allegro i kup.
    michale32
    Level 10  
    Siedzę już trzy dni na allegro i nie ma nic konkretnego.
    Przecież nie kupię AudioMega bo to nawet wyglądu nie ma a ich brzmieniu też się naczytałem
    MrMaciek
    User under supervision
    Quote:
    Siedzę już trzy dni na allegro i nie ma nic konkretnego.
    Przecież nie kupię AudioMega bo to nawet wyglądu nie ma a ich brzmieniu też się naczytałem

Ja również radziłbym poczekać. Skoro nie masz doświadczenia itd. to lepiej kupić gotową używkę Tonsila przykładowo.
    Nie warto pchać się w chińskie G , bo prędzej czy później będziesz żałował.

Tutaj nie wolno podawać linku do aukcji więc podam numer:
    numer 658456883
    numer 663311268
    numer 661036465 - możesz coś "urwać" na licytacji albo dołożyć sobie te 300 zł a powali Cię basem. Tylko musisz mieć dobre źródło dźwięku (dobrą kartę dźwiękową w PC itp.) inaczej będziesz słuchał "żyletek"

Właśnie bardzo dużą wadą w DIY jest to że nie do wszystkich konfiguracji jest zwrotnica :// Pozostaje Uniwersalna (:cry:) albo robić na słuch.
    michale32
    Level 10  
    Chińszczyzna odpada. Ma być coś krajowego. Początkowo myślałem nawet o Altus 300 ale opinii na jego temat pozytywnych jest tyle samo co negatywnych.
    MrMaciek
    User under supervision
    Masz dwie aukcje gdzie masz Scherzo 350 i poniżej 800 zł na pewno uda Ci się je wyrwać. Więcej nie są warte.

A Altus hmmm jakby był o 30-40% tańszy na pewno wart byłby swojej ceny a tak to...są o wiele lepsze kolumny (w tej cenie).
    michale32
    Level 10  
    Czytałem, że Voyagery jednak są lepsze.
    MrMaciek
    User under supervision
    To jest (prawie) to samo Voyager a Scherzo różnią się datalami. Np trochę budową zewnętrzną. Tak to to jest to samo.
    Alton88
    Level 21  
    Altusy ze starej serii są tragiczne...co innego nowa seria która i tak jest za droga.

Voyager albo Scherzo brzmią bardzo dobrze , potężny miękki bas + zrównoważone brzmienie , dobry GDWK = Świetne kolumny w swojej klasie.

Przy cenie 800zł z DIY warte uwagi są ARN 226/07 x2 + ARP150 + SC10n które zabrzmią bradziej audiofilsko :) , kosztem efektywności.
    MrMaciek
    User under supervision
    A co autor oczekuje ? Mocnego basu czy audiofilskiego brzmienia ?