Tu odgrywa też dużą rolę poprowadzenie przewodu masy. Ja też miałem problemy z takim wzmacniaczem. Nie miałem się kiedy pobawić w testy i narazie zostawiłem projekt.
Mój wzmacniacz był na ukladzie TDA7374 i brzęczał sobie cichutko .
Problem jest z doprowadzeniem sygnalu ktorego masa jest wspolna z masa zasilanie. Podobny problem wystepuje we wzmakach samochodowych. Trzeba sygnal doprowadzic dwoma przewodami bezposrednio do odpowiednich koncowek wzmacniacza mocy. Wzmacniacze mocy samochodowe maja specjalnie wyprowadzone masy zasilania i sygnalowe. Stosuje sie tez roznicowe wzmacniacze wejsciowe ktore usuwaja zaklucenia w fazie.
Myślę osobiście że pomysl z oddzieleniem mas jest dobry i powinien wystarczyć...Zasilacz z kompa jest bardzo dobrym zasilaczem ( ale ździebko maej mocy:-) Wiec nie ma potrzeby specjalnie coś kombinować i budować jakisik seperatorów..Można (ale to jest metoda eksperymentalna) zrobić coś w rodzaju seperatora na trafo 1:1 ale wtedy zasilanie z zasilacza kompa odpada!!!( stale- zmienne) ..Więc albo zrób sobie osobny zasilacz albo kombinuj z masami ( Acha ..ekranuj kabelki...możesz nawet te od zasilania:-)
✨ W celu odfiltrowania zakłóceń zasilania wzmacniacza podłączonego do zasilacza komputera, zaleca się przede wszystkim zastosowanie osobnego zasilacza, co znacznie upraszcza problem. Alternatywnie można użyć filtrów zasilania typu C-L-C, popularnych w instalacjach radiowych samochodowych, z uwzględnieniem maksymalnego napięcia kondensatorów. Istotne jest również prawidłowe poprowadzenie przewodu masy, gdyż wspólna masa sygnału i zasilania często powoduje brzęczenie i zakłócenia. Rozwiązaniem jest doprowadzenie sygnału dwoma przewodami bezpośrednio do końcówek wzmacniacza mocy oraz stosowanie różnicowych wzmacniaczy wejściowych eliminujących zakłócenia fazowe. Można także eksperymentować z separacją mas, np. za pomocą samochodowych filtrów-separatorów mas lub transformatora separującego 1:1, choć ten ostatni wyklucza zasilanie ze zasilacza komputera. Dodatkowo zaleca się ekranowanie przewodów sygnałowych i zasilających, aby zminimalizować interferencje. Wygenerowane przez model językowy.