logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odfiltrować zakłócenia zasilania wzmacniacza podłączonego do PC?

zas 18 Maj 2004 12:54 1017 6
REKLAMA
  • #1 647135
    zas
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    jak odfiltrować zasilanie do wzmacniacza który jest podłączony do zasilacza w kompie.
  • REKLAMA
  • #2 647139
    sauron9
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Najlepiej odłączyć i zrobić osobny zasilacz :). Będzie mniej zabawy
  • REKLAMA
  • #3 647195
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Czasami pomaga zastosowanie filtrów zasilania (C-L-C) stosowanych w instalacjach radiowych w samochodach (uwaga na nap. max. kondensatorów w filtrze).
  • REKLAMA
  • #4 647235
    wojtekgab
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Tu odgrywa też dużą rolę poprowadzenie przewodu masy. Ja też miałem problemy z takim wzmacniaczem. Nie miałem się kiedy pobawić w testy i narazie zostawiłem projekt.
    Mój wzmacniacz był na ukladzie TDA7374 i brzęczał sobie cichutko :) .
  • REKLAMA
  • #5 648364
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    Problem jest z doprowadzeniem sygnalu ktorego masa jest wspolna z masa zasilanie. Podobny problem wystepuje we wzmakach samochodowych. Trzeba sygnal doprowadzic dwoma przewodami bezposrednio do odpowiednich koncowek wzmacniacza mocy. Wzmacniacze mocy samochodowe maja specjalnie wyprowadzone masy zasilania i sygnalowe. Stosuje sie tez roznicowe wzmacniacze wejsciowe ktore usuwaja zaklucenia w fazie.
  • #6 650909
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3614
    Mozna poeksperymentowac z samochodowym filrtem-separatorem mas.Moze pomoze...
  • #7 652197
    Scubzik
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Myślę osobiście że pomysl z oddzieleniem mas jest dobry i powinien wystarczyć...Zasilacz z kompa jest bardzo dobrym zasilaczem ( ale ździebko maej mocy:-) Wiec nie ma potrzeby specjalnie coś kombinować i budować jakisik seperatorów..Można (ale to jest metoda eksperymentalna) zrobić coś w rodzaju seperatora na trafo 1:1 ale wtedy zasilanie z zasilacza kompa odpada!!!( stale- zmienne) ..Więc albo zrób sobie osobny zasilacz albo kombinuj z masami ( Acha ..ekranuj kabelki...możesz nawet te od zasilania:-)

Podsumowanie tematu

✨ W celu odfiltrowania zakłóceń zasilania wzmacniacza podłączonego do zasilacza komputera, zaleca się przede wszystkim zastosowanie osobnego zasilacza, co znacznie upraszcza problem. Alternatywnie można użyć filtrów zasilania typu C-L-C, popularnych w instalacjach radiowych samochodowych, z uwzględnieniem maksymalnego napięcia kondensatorów. Istotne jest również prawidłowe poprowadzenie przewodu masy, gdyż wspólna masa sygnału i zasilania często powoduje brzęczenie i zakłócenia. Rozwiązaniem jest doprowadzenie sygnału dwoma przewodami bezpośrednio do końcówek wzmacniacza mocy oraz stosowanie różnicowych wzmacniaczy wejściowych eliminujących zakłócenia fazowe. Można także eksperymentować z separacją mas, np. za pomocą samochodowych filtrów-separatorów mas lub transformatora separującego 1:1, choć ten ostatni wyklucza zasilanie ze zasilacza komputera. Dodatkowo zaleca się ekranowanie przewodów sygnałowych i zasilających, aby zminimalizować interferencje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA