logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić Romet Kadet na choppera? Pomysły i doświadczenia użytkowników

xXsilasXx 19 Cze 2009 17:58 6985 11
REKLAMA
  • #1 6677151
    xXsilasXx
    Poziom 10  
    Witam! Ponieważ nadeszły wakacje postanowiłem, że kupie sobie Rometa i spróbuje przerobić go na Choppera lub jakiegoś draga. Kupiłem Rometa Kadeta za 90zł bez papierów. Dlaczego Romet??? Ponieważ jest tani w eksploatacji, niewielki, wszechstronnie dostępny i łatwy w obsłudze. Co myślicie o takiej przeróbce??? Macie pomysły na coś takiego??? Może sami próbowaliście zrobić coś podobnego??? Proszę o porady.
  • REKLAMA
  • #2 6677272
    Czybyszew
    Poziom 20  
    Ocena: 137
    Może lepiej kup malucha i zrób z niego porshe..:P
    A tak na serio to romet to zabawka....kiepski silniczek 49cmm....nic z niego nie wydusisz. A poza tym co to za chopper co bzyczy jak mucha..:)
    Szczerze mówiąc przerost formy nad treścią i szkoda czasu. Jeśli już kupujesz coś z bez papierów i domyślam się że chcesz śmigać gdzieś po lasach ( za co możesz dostać 6ptk i 200zł mandatu :P) to trzeba było zainwestować w coś lepszego....na choppera najlepszy był by IŻ albo Junak a na draga jakaś MZ250, no przynajmniej WSK125 ( bez papierów kupiłbyś za grosze a jest nie do zdarcia ).
    Bo z komarka to frajdy z jazdy nie będzie - max 45km/h i oszałamiające przyspieszenie :D
  • REKLAMA
  • #3 6677304
    xXsilasXx
    Poziom 10  
    Ja to robie z nudów dla samej satysfakcji i od czasu do czasu chce sobie nim pośmigać po łące ewentualnie.

Dodano po 1 [minuty]:

I jak mi coś fajnego z tego wyjdzie to spróbuje zrobićpodobny na innym motocyklu i z papierami.
  • #4 6677683
    mr.papryk
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 3
    ale choperem właśnie jest jeżdżenia przyjemność przy jego odgłosie silnika ;D
  • REKLAMA
  • #5 6678430
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 320
    Co można zrobić w romecie...?
    Zmień kierownice, z przodu większe koło, oddalić stopki.
    I z daleka (bardzo daleka) wygląda jak chooper :D
  • #6 6679398
    xXsilasXx
    Poziom 10  
    Zrobię mu zdjęcia i wystawie w poście do oglądnięcia. Narazie Kadet jest praktycznie bez przeróbek poza zmianą siedzenia na dłuższe (ale ja już go takiego kupiłem). Macie pomysł na przedni widelec lub jakiś szkic, bo widelec od kadeta pod kątem 40 stopni by po przejechaniu kilkunastu metrów się złamał. Proszę o porady i może jakieś szkice:)

Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

to jest rysunek schematyczny prosze opisywać i zaznaczać na nim własne pomysły i udoskonalenia
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #7 6689058
    xXsilasXx
    Poziom 10  
    ja tu proszę o to abyście mi pomogli w budowie a nie mówili że to bez sensu i że się to nie opłaca. Jak byście nie mówili to ja i tak to będę robił bo mam taki zamiar i proszę o porady
  • #8 6689451
    Linux210
    Poziom 10  
    Takich ludzi jak Ty powinno się,.... netykieta ;/

Z gó*na, bata nie ukręcisz.
    Popsujesz piękną maszynę jaką jest Kadet.
    Sam posiadam 2 motorowery Polskie, Kadeta i Charta, Chart jest zrobiony na 100% org. a Kadecik jest w sferze prac, również na oryginalny wygląd...
    Kiedyś (niedługo) Rometów zabraknie i jedyne polskie motorowery zaginą i nie wrócą, przez takich ludzi jak Ty!!
    Polecam go zrobić tak:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Dla porównania:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Co ładniejsze ?

Na oryginalnym Kadecie jak ładnie zrobiony można sobie gdzieś pojechać, a na jakimś pseudo czoperze to w garażu siedzieć, bo wstyd go wystawić przed...
  • #9 6689463
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    Jak bym miał na czymś takim obciachowym jeździc to bym sobie ubrał reklamówkę na głowę i wyciął tylko otwory na oczy.
  • #10 6689496
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 320
    Na 2 foto widać, że wiejski tuning :D
  • #11 6701290
    xXsilasXx
    Poziom 10  
    wiesz co jak chcesz to ci go sprzedam bo on i tak jest bez papierów także mi nie zależy czy on będzie pseudo chopperem czy go wcale ne będzie
  • #12 6702269
    Łukaszek157
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    To po co go kupiłes jak ci nie zalezy? :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki motoroweru Romet Kadet na styl choppera lub draga. Romet Kadet jest ceniony za niskie koszty eksploatacji, dostępność i prostotę obsługi, jednak jego silnik 49 cm³ jest uważany za słaby i ograniczający osiągi (maksymalna prędkość około 45 km/h). Użytkownicy sugerują, że przeróbka na choppera jest bardziej kwestią estetyki niż funkcjonalności, wskazując na konieczność zmiany kierownicy, powiększenia przedniego koła oraz przesunięcia podnóżków, aby nadać motorowerowi charakterystyczny wygląd choppera. Problemem jest również przedni widelec, który w oryginalnej konstrukcji pod kątem 40 stopni może ulec uszkodzeniu, dlatego poszukiwane są pomysły na jego wzmocnienie lub wymianę. Część uczestników dyskusji odradza przeróbkę, proponując zamiast tego zakup innych modeli motorowerów lub motocykli, takich jak IŻ, Junak, MZ250 czy WSK125, które lepiej nadają się do takich modyfikacji i mają większą trwałość oraz lepsze osiągi. Autor planuje dokumentować postępy prac i prosi o konkretne porady oraz szkice techniczne dotyczące konstrukcji choppera na bazie Kadeta. W dyskusji pojawiają się także opinie krytyczne dotyczące sensu przeróbki i zachowania oryginalnego wyglądu motoroweru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA