logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić efektywną baterię słoneczną z tranzystorów?

skopek 18 Maj 2004 16:05 47226 21
REKLAMA
  • #1 647453
    skopek
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Z czego można zrobić baterie słoneczną. Prubowałem z foto diud ale daja zbyt mały prąd. Jedna dawała 0,47V max. polaczone 10 szeregowo dawały 4,7V lecz prąd był strasznie mały bo dioda led czerwona ledwo co świeciła. A znowu równolegle dają troszke wiekszy prąd ale małe napiecie. I kij z tego. Słyszałem, że można to zrobic z jakiś tranzystorów, chyba bc211. Ale może z inych sie by dało, mam w kij tranzystorów i innych rzeczy i moge dac spis jak ktoś bedzie cos wiedział.
  • REKLAMA
  • #3 647478
    ulyses
    Poziom 14  
    byl tez na forum cudowny czlek, ktory podawal mi adres firmy w krakowie tanio sprzedajacej ogniwa (cos ok 10zl)
    niestety po padzie dysku, stracilem ten adres... jakby ktos potrafil ponownie podac, byl bym wdzieczny :)
  • REKLAMA
  • #4 647482
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Gdzieś kiedyś widziałem (może Elektor?) baterię z tranzystorów 2N3055 ze ściętym deklem.Jeśli złożysz z nich baterię to możesz coś zasilić.Nie pamiętam ile dawało to ale coś tam zasilało ,można rozbudować jeśli za mało daje.
  • #5 647484
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    stare diody selenowe pod wplywem swiatla wytwarzaja enercie elektryczna
  • #6 648217
    jarek3
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    Jak chcecie ten adres do Krakowa to proszę o PW lub e-maila. Ogniwa słoneczne nie są aż takie drogie.
  • #7 648511
    amoc
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    ja bym prosil o ten adres moj mail amoc(_at_)o2.pl
    dziekuje pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 648865
    eudajmonion
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    "emeryt" żeby to tylko bateria słoneczna + akumulator! kiedyś wpadła taka lampka (nie moja) do wody (też kosztowała coś koło 29 zeta) i ją naprawiałem. tam nie było akumulatorów tylko alkaliczne!! i pochodziło z pięć dni i koniec :( trzeba było zakupić aku. myśle, że te za 99 mają już aku, ale głowy nie dam.
  • REKLAMA
  • #10 648962
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Na pewno są w nikompie (patrz banner) i w Warszawie na Hożej. Dosyć duże, ze śrubkami do mocowania.
    (A, odradzam zabawę ze starym prostownikiem selenowym - trzeba usunąć warstwę ochronną na gorąco, tak by nie przegrzać, działania magiczne)
  • #11 2751498
    e88cc
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Kiedyś sciałem łby kilkudziesięciu KD607 (czeskie 2n3055) i przy dobrym słońcy udało mi się naładować dużego elektroita,po czym podłączyłem do niego LED i nawet długo to cudo świeciło.Oczywiście była to próba na dobrym słońcu przez około 30 minut. "Głowy" tranzystorom można scinać rówież za pomocą pilnika jeżeli ktoś nie posiada tokarki.
  • #14 3692564
    robertcb
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    kaczy99 napisał:
    http://www.xlabs.anubisdev.com/niezwykle_zr_energi.html

odnośnik nieaktualny.

Gdzie to sie obecnie znajduje?
  • #15 3692703
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    niestety nie wiem, w skrócie chodziło o miedzianą płytę na której poprzyklejano klejem elektroprzewodzącym opiłki tlenku miedzi, a na tych opiłkach poprzyklejano miedziany drucik który by był drugim biegunem ogniwa, tylko tam były opisane 2 tlenki miedzi i nie wiem którego trzeba użyć
  • #16 3750238
    maciasx
    Poziom 1  
    Mi się udawało uzyskać max 0.9 V (gwarantowane 0.5 V) na diodzie IRLED ustawionej prostopadle do promieni słońca. Przy połączeniu 2 diody x 2 i diodzie prostowniczej dość szybko ładowały elektrolita.
  • #17 4281088
    Krisstoferes
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    To nie lepiej kupić na Allegro odpadki z potłuczonych ogniw słonecznych?
    Za grosze macie więcej prądu niż z tych "IRLED", tylko trzeba się pobawić i polutować.
  • #18 4905220
    krempy
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    A czy jest jakiś inny sposób dla kogoś kto ma 20 zł?
  • #19 5198274
    matuszi
    Poziom 1  
    za 20zł można kupić 2 lampy ogrodowe posiadające panele słoneczne jeden taki panel osiąga maksymalnie 2.5v. Lampy te można kupić prawie wszędzie
    np. w castoramie czy realu. Ja zrobiłem z czterech takich paneli ładowarkę do komórki 5v napięcia i kolejne dwie by zapewnić odpowiednie natężenie .
    To link do strony na kturej pokazane jest jak zrobić taką ładowarkę:
    http://www.spryciarze.pl/jak-zrobic-ladowarke-usb-na-energie-sloneczna
    osobiście dodałem jeszcze 4 baterie alkaliczne które były w tych lampkach.
    hasa aż miło każdemu sie to uda na 100%
  • #20 5249587
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 5511616
    Rafał10021
    Poziom 11  
    Ja zrobiłem baterię słoneczną z dziesięciu tranzystorów kt 838a , ale parametry marne : 3v i 2 ma .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykonania efektywnej baterii słonecznej z wykorzystaniem tranzystorów oraz innych elementów elektronicznych. Autor próbował użyć fotodiod, które generowały napięcie około 0,47 V, jednak prąd był zbyt mały, by zasilić diodę LED. Łączenie fotodiod szeregowo zwiększało napięcie, ale nie natężenie prądu, a połączenie równoległe dawało większy prąd przy niskim napięciu. Pojawiły się sugestie użycia tranzystorów, np. BC211 lub 2N3055 (w tym czeskich KD607), z których można było uzyskać napięcie do około 3 V i prąd rzędu kilku miliamperów. Metoda polegała na ścięciu „głów” tranzystorów, co pozwalało na ich wykorzystanie jako ogniw słonecznych. Wspomniano także o starych diodach selenowych oraz o bateriach wykonanych z miedzianej blachy i tlenków miedzi, choć szczegóły techniczne były niepełne. Wskazano, że gotowe ogniwa słoneczne można kupić tanio na Allegro lub w sklepach budowlanych, a popularne są też lampki ogrodowe z wbudowanymi panelami słonecznymi, które można wykorzystać do budowy prostych ładowarek. Podano linki do stron z opisami konstrukcji baterii słonecznych oraz przykłady praktycznych zastosowań. Ogólnie, samodzielne wykonanie efektywnej baterii słonecznej z tranzystorów jest możliwe, ale parametry są ograniczone, a lepszym rozwiązaniem jest zakup gotowych ogniw lub wykorzystanie paneli z lamp ogrodowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA