logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protel99SE SP6: Jak ustawić reguły dla ścieżek na płytce dwustronnej bez metalizacji?

bogdan199 19 Maj 2004 10:53 1362 7
REKLAMA
  • #1 648769
    bogdan199
    Poziom 11  
    Witam

Mam pytanie: Jak ustawić rules na płytce dwustronnej aby scieżki na top layer nie przechodziły przez otwory padów na bottom layer. Płytka bez metalizacji otworów. Zadawanie odleglości pomiędzy obiektami nic nie daje ponieważ jak sie wydaje router mie wie że istnieje coś takiego jak odległość obiektow leżących na różnych warstwach ( top i bottom).
    Ktoś się spotkał z takim problemem? Jak go rozwiązać?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 649091
    simon71

Poziom 20  
    Ocena: 32
    Jeśli dobrze zrozumiałem to pad masz tylko na warstwie bottom, a na top już nie. Daj pad typu multilayer, wtedy na warstwie top otwory będą omijane, a jeżeli nie chcesz mieć w wersji ostatecznej padów na warstwie top, to po narysowaniu ścieżek możesz zamienic pady z powrotem z multilayer na bottom.
    Konto firmowe:
    SENSIM
    610A, Skrzyszów, 33-156 | Strona WWW: https://sensim.pl
  • REKLAMA
  • #3 649157
    bogdan199
    Poziom 11  
    Cały szkopuł w tym, że jak pady ustawię na obu warstwach to powstają na nich przejścia pomiędzy warstwami czego ni chcę.
  • #4 649186
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    bogdan199 napisał:
    Cały szkopuł w tym, że jak pady ustawię na obu warstwach to powstają na nich przejścia pomiędzy warstwami czego ni chcę.
    Gdzieś mi się wydawało że jest opcja dla autoroutera z "kosztem" poszczególnych elementów płytki, jak ustawisz koszt przelotki na znacznie większy to będzie on kombinowac tak ze ścieżkami aby było jak najmniej przelotek. Oczywiście o metodzie ręcznej (osobiście uważam że jest najlepsza) nie będe wspominał.
  • #5 649335
    bogdan199
    Poziom 11  
    Ja też kiedyś trafiłem na taka opcję ale nie wim gdzie to bylo. Jak znajde to napisze. Moze jest to jakas metoda ale nie wiem jak z niej skorzystac. Szukam jeszcze innych sposobów.
  • REKLAMA
  • #6 649404
    elektryk
    Poziom 42  
    bogdan199 napisał:
    Ja też kiedyś trafiłem na taka opcję ale nie wim gdzie to bylo. Jak znajde to napisze.
    W ustawieniach routera.
  • REKLAMA
  • #7 650841
    bogdan199
    Poziom 11  
    A dokladniej bo jestem ślepy i dalej nie widzę.
  • #8 651560
    elektryk
    Poziom 42  
    bogdan199 napisał:
    A dokladniej bo jestem ślepy i dalej nie widzę.
    Może mnie się coś pomyliło ale znalazłem parametr ograniczający ilość przelotek:
    Design->Rules->High Speed -> Maximum Via Count Constraint

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem ustawienia reguł w Protel99SE SP6 dla dwustronnej płytki PCB bez metalizacji otworów, tak aby ścieżki na warstwie top nie przechodziły przez otwory padów na warstwie bottom. Zaproponowano użycie padów typu multilayer, które omijają otwory na warstwie top, a następnie ewentualne zamienienie ich z powrotem na pady bottom po narysowaniu ścieżek, aby uniknąć przejść między warstwami. Wskazano również na możliwość ograniczenia liczby przelotek poprzez ustawienie parametru "Maximum Via Count Constraint" w Design -> Rules -> High Speed, co może wpłynąć na pracę autoroutera i zmniejszyć liczbę przelotek. Podkreślono, że ręczne prowadzenie ścieżek jest często najlepszą metodą w takich przypadkach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA