Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Protel99 płytka dwustronna

Electro77 28 Dec 2011 11:50 1726 4
Altium Designer Computer Controls
    Electro77
    Level 11  
    Witam
    Mam 2 problemy(prosze o pomoc):
    1. Chciałbym tak ustawić reguły aby połączenia warstw TOP i Bottom następowały tylko poprzez przelotki(nie np. przez nóżkę komponentu)

2. Chciałbym aby po ustawieniu reguł przy automatycznej generacji ścieżek np ścieżki warstwy TOP miały ograniczoną długość

Punkt pierwszy pozwoli na lutowanie komponentów np. tylko od strony bottom po wcześniejszym wykonaniu przelotek.
    Punkt drugi daje natomiast możliwość wykonania płytki jednostronnej(pomimo projektu dwustronnego) , zamiast TOP wstawienie zwór.
    Pozdrawiam
    Rafał
  • Altium Designer Computer Controls
    mickpr
    Level 39  
    Ad.1 Nie wiem jak w Protelu 99 (używam Altium Designer), ale chyba będziesz musiał zmodyfikować bibliotekę stosowanych przez ciebie elementów THT (przewlekanych) w ten sposób, aby nie posiadały pad-a typu Multi-Layer - a tylko pad na warstwie Bottom. To powinno załatwić sprawę, ale wiem - jest pracochłonne.

Quote:
    Punkt drugi daje natomiast możliwość wykonania płytki jednostronnej(pomimo projektu dwustronnego) , zamiast TOP wstawienie zwór.

Ad.2 A co ma wspólnego długość - ze zworkami - niewiele. Ja bym się zastanowił raczej nad tym, że ścieżki warstwy TOP powinny być tylko pionowe lub poziome. Chyba, że chcesz krosować płytkę krzywymi odcinkami (zworkami).
  • Altium Designer Computer Controls
    H0miczek
    Level 20  
    Electro77 wrote:
    1. Chciałbym tak ustawić reguły aby połączenia warstw TOP i Bottom następowały tylko poprzez przelotki(nie np. przez nóżkę komponentu)

Poszukaj opcji "find similar", ewentualnie filter (nie wiem co ani gdzie ma protel99) tak aby miec zaznaczone wszystkie pady przewlekane. Jak ich nie ma dużo to recznie.. I teraz w inspectorze
    a) odznaczasz opcję 'plated'; powoduje to, że dla protela pad przewlekany nie jest elektrycznym połaczeniem miedzy warstwami. ale nie unikniesz tego że dwa przewlekane elementy mozesz miec połaczone ze sobą topem.
    lub b) layer zmieniasz na bottom. problem jest taki, że przypuszczalnie protel tak jak i altium wymaga do tej operacji zerowego rozmiaru otworu. Wtedy po routingu byś musiał przeładować elementy (update from libraries czy cos takiego gdzies powinno być) aby przywrócić im oryginalne rozmiary otworów.

Polecam jednak zupełnie olać autorouter. Albo poświecisz wiecej czasu na konfigurowanie niż gdybyś sam zaprojektował, albo i tak będziesz poprawiać.. Moim zdaniem to nie ma sensu. Przecież i tak ręcznie ustawiasz elementy, a myśląc gdzie je ustawić już masz obraz połaczeń (przynajmniej powinienes) w głowie. Dodatkowo autorouter nie jest w stanie podłączyć lepiej niż średnio doświadczony designer i nigdy nie będzie; przy bardziej skomplikowanych połączeniach wymięka, a przy mniej skomplikowanych nie warto sie w to bawić ;]

2. Może lepiej pozwolić mu tylko na jedną warstwę a potem samemu dokończyć i uprościć..? rozwiązuje to od razu problem 1.
    Electro77
    Level 11  
    Co do p-tu1 to tak zrobiłem(pady komponentów zamieniłem z MultiLayer->BottomLayer). Na poczatku było OK ale zobaczyłem iż ścieżka TOP idzie po padach które są zdefiniowane jako BOTTOM pomimo iż mają otwory. :-(
    H0miczek
    Level 20  
    Heh, no faktycznie... pierwsze co mi przychodzi do głowy to skopiować te pady i wkleić w tym samym miejscu, zmienić warstwe na top i koniecznie dopilnować aby nie miały żadnego neta przypisanego.. albo skorzystać z podpowiedzi a.