logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór rozrządu do Skody Octavii 1.9TDi AHF 110KM z 1999 roku - opinie i porady

grabash2 23 Cze 2009 19:43 5214 12
REKLAMA
  • #1 6694005
    grabash2
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Sprawa dotyczy skody Octavii 1.9TDi AHF 110kM z 99roku.Zostala niedawno sprowadzona,wiec naturalnym i rozsadnym krokiem jest wymiana miedzy innymi rozrzadu.Jako,ze pojecie na ten temat mam nijakie a praktycznie zadne dlatego zwracam sie z prosba o podzielenie sie wrazeniami do bardziej doswiadczonych uzytkownikow.Co brac,czego nie,na co zwracac uwage.
    W jednym ze sklepow motoryzacyjnych zaproponowano mi nastepujaca oferte:
    pasek Gates,rolki ruville (sztuk bodajze 4 do tego silnika) oraz pompa wodna ktorej producenta niestety nie zapamietalem. Wszystko to za cene okolo 620PLN.Warto sie w to pakowac?
  • REKLAMA
  • #2 6694034
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6694044
    szalony.elektronik
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Z Ruvillem nigdy nie miałem żadnych problemów, co do pasków Gates to czasami można usłyszeć opinię, że lubią się zerwać, aczkolwiek ja osobiście się nigdy z takim przypadkiem nie spotkałem - także zestaw polecany w sklepie jest całkiem ok.

U mnie najczęściej w autach lądują rolki, napinacze i pompy wodne z SKF, a paski od BOSCHa - do tej pory żadnych problemów nie było.

Pozdrawiam
  • #4 6694117
    krzycho_1967
    Poziom 12  
    Ocena: 75
    Gates to ponoć produkt montowany na pierwszy montaż w grupie VW więc nie powinno być żadnych problemów. Osobiście takie zakładam i jest ok. a rolki oczywiście SKF mogą być ale uwaga na te Włoskie....to buble.
  • REKLAMA
  • #5 6694146
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6694224
    Artur h
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    Dayco też jest nie najgorszym producentem pasków.Sam osobiście widziałem taki pasek z logiem VW.Z tego wniosek że VW także zakłada tego producenta na pierwszy montaż . GMB rolki japońskie są ok.
  • #7 6694254
    grabash2
    Poziom 10  
    A INA to nie jest przypadkiem to samo co Ruville?Bo gdzies udalo mi sie uslyszec/przeczytac taka opinie?
  • REKLAMA
  • #8 6694269
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6694270
    Artur h
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    Ruville to tylko pakowacz (brat prowadzi sklep z częściami)Często w Ruvillu zdarza się INA.
  • REKLAMA
  • #10 6694727
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3472
    Uwaga na rolki INA bo coraz częściej trafiają się podróbki! Niestety taki los tych najlepszych i nie koniecznie najdroższych marek :(.
  • #11 6694733
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 6695811
    grabash2
    Poziom 10  
    A jak mozna takie podrobeczki rozpoznac?
  • #13 6695819
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej wymiany rozrządu w Skodzie Octavii 1.9 TDi AHF 110 KM z 1999 roku omówiono rekomendowane marki i komponenty. Pasek rozrządu Gates jest uznawany za solidny i stosowany jako pierwszy montaż w grupie VW, choć pojawiają się sporadyczne opinie o ryzyku zerwania. Rolki Ruville są polecane, jednak często zawierają elementy INA, która jest cenionym producentem rolek, choć należy uważać na podróbki, szczególnie chińskie, które można rozpoznać m.in. po charakterystycznym zapachu ryżu z opakowania. Alternatywnie wskazywano na rolki i pompy wodne SKF oraz paski BOSCH, a także dobre jakościowo paski Contitech, Pirelli i Dayco. Japońskie rolki GMB również uznawane są za niezawodne. Warto zwracać uwagę na pochodzenie komponentów, aby uniknąć niskiej jakości zamienników, zwłaszcza w przypadku rolek INA. Cena około 620 PLN za zestaw z paskiem Gates, rolkami Ruville i pompą wodną jest uznawana za rozsądną ofertę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA