logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć zasięg pilota do bramy garażowej Tousek?

sokmarcin 19 Maj 2004 20:13 30447 16
  • #1 649663
    sokmarcin
    Poziom 20  
    Ocena: 235
    czesc

Mam pytanie, jak w tytule, jak zwiekszyc zasieg pilota od bramy garazowej?
    Teraz mam ok 10-20 m zasiegu, ale to jest troche za malo, bo podjezdzam i musze czekac, zwlaszcze ze brama otwiera sie w iscie smimaczym tepie :)
    Pilot jest firmy tousek.

Pozdrawaim
  • #2 650579
    andrew751
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Hej, sprawa nie jest prosta, bo jeżeli to plot na podczerwień to można zastosować mocniejszą diodę lub soczewkę, ale wtedy musiałbyś celować, albo użyć tzw. przedłużacza do pilota tzn. mały układzik na drodze który by tylko odbierał i przekazywał umieszczony np. na słupku. Powodzenia.
  • #3 650698
    spros
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    niektorzy w gdyni robili takie faje prace mgr. o podczerwieni i maksymalnych zasiegach. wyszlo im w idealnych warunkach do 100m. ja tez tak mysle ze ponad 50m praktycznie bedzie ciezko takie cos zrobic wiec i tak z konca ulicy nie otworzysz. moze przyspieszyc otwieranie bramy? albo jezdzic rowerem jest troche wezszy to szybciej sie zmiesci w polotwartej bramie :D
  • #4 650801
    sokmarcin
    Poziom 20  
    czesc

Tyle ze to nie jest na podaczerwien. rozbieralem tego pilota i zabardzo nie wiem co tam jest nadajnikiem. Oprocz kilku elementow R,C, traznzystora, scalaka, przelacznikow, jest jenen ktory nie wiem do czego sluzy(obstawiam ze to jest nadajnik:)). Ma oznaczenie R2632 i bodajze dwie nogi :)
    Wiec jest to chyba pilot radiowy. Czy zasieg takiego da sie jakos zwiekszyc?

pozdrawiam
  • #5 658136
    _Tomaszz
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Oczywiście, że to pilot radiowy ! Najprościej dołożyć zewnętrzną antenę do sterownika bramy (jest takie wejście) i mocując ją możliwie wysoko - poprawa gwarantowana. Jeśli takowa już jest - sprawdź baterię w nadajniku (częsta przyczyna zmniejszenia zasięgu), a jeśli bat. jest dobra - to coś nie tak z nadajnikiem, płytką odbiornika lub połączeniami antenki.
  • #6 658379
    sokmarcin
    Poziom 20  
    hmm... antene mam, wysoko (na slupku od bramy), baterie w pilocie sa dobre, od poczatku byl taki zasieg. Polaczenie anteny jest ok, probowalem nawet wieksza antene zalozyc, ale nie przynioslo to zadnych efektow. Czy z odbiornikiem cos nie tak, to nie wiem. sprzet jest dosyc nowy, producent twierdzi ze w dobrych warunkach zasieg do 400 m jest. u mnie (tez zalezne od warunkow) max to moze ok 30 m bylo.
    A jak bym zaingerowal w elektronike tego pilota? :) nie da sie zwiekszyc zasiegu?
  • #7 665398
    _Tomaszz
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    W takim razie szukałbym przyczyny, bo na pewno jest jakiś feler. Trzeba sprawdzić, czy odpowiednio ustawiono kanały w.cz. (Tousek miał chyba zworki) i jeszcze raz przeprogramować. Montowałem kiedyś taki automat i po założeniu zew. anteny zasięg był murowane 200m ! Co do przeróbki nadajnika... - osobiście nie polecam: po pierwsze - coś za coś - zwiększenie prądu tranzystora wyjściowego spowoduje szybkie zużycie baterii, zwiększenie napięcia zasilania tranzystora - dodatkowa bateria i trochę przeróbek układu i nie obejdzie się bez przyrządów w.cz. do zestrojenia. Bawiłem się raz w ten sposób, ale efekt powiększenia zasięgu można uzykać tylko przy prawidłowym zestrojeniu odb. i nad. PRZED przeróbką. Proponuję wyszukać usterkę metodą podstawiania (jeśli ktoś mógłby pożyczyć odbiornik i nadajnik).
  • #8 688511
    JarekDex
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Hmm… częstą przyczynom zmniejszenia się zasięgu jest rozstrojenie się pilota, proponuje ci żebyś oddalił się od bramy na te swoje 50m i zaczął kręcić trymerem naciskając równocześnie przycisk. Pamiętaj jednak by do strojenia nie używać metalowych śrubokrętów! Powinieneś posłużyć się stroikiem a jeżeli takiego nie masz to zrób go np. z karty telefonicznej odpowiednio wyciętej.
  • #9 689278
    Marcin1326
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Witam
    Nie znam sie dobrze na sprawach radiowych, ale myślę że dobrym sposobem byłoby zainstalowanie w nadajniku wzmacniacza w.cz.
    pozdro
  • #10 689388
    azibik
    Poziom 32  
    Ocena: 324
    trzeba najpierw sprawdzić moc nadajnika pilota
    na analizatorze lub na innym odbiorniku
    pożyczyć od sprzedawcy lub u innego kilenta
    miałem podobne problemy,należyspróbować zmienić miejsce zamontowania anteny,trzeba sprawdzić masę anteny,czy jest dobrze podłączona
    można spróbować inny typ pilota z radiem
    miałem taki przypadek że nic nie pomogło bo
    tłumienie otoczenia było tak duże i różne sztuki nic nie dały
  • #11 689412
    sokmarcin
    Poziom 20  
    witam

JarekDex: niestety nie mam w pilocie zadnej regulacji, jedynie zworki do ustawiania kodu (chyba:))

Mam jeszcze jadna brame sterowana, od garazu, tamta ma owiele wiekszy zasieg, chociaz odbiornik jest schowany w garazu i antene ma mniejsza. Tym samym pilotem steruje obydwie. Wiec wina chyba nie lezy po stronie pilota. Podejzewam ze cos z odbiornikiem moze byc nie tak, zobacze jestcze ta antene. Jezeli chodzi o elektronike to chyba nic sie nie moglo spalic? bo by wogole nie dzialalo.. no chyba ze sie myle..
  • #12 689457
    azibik
    Poziom 32  
    Ocena: 324
    jeżeli to możliwe to przenieś radio od bramy do garażu i sygnał sterujący
    bramę trzeba pociągnąć od garażu do sterownika bramy.
    sprawdż jeszcze raz masę anteny/ekran/
    długość anteny musi być dopasowana do częstotliwości nadajnika.
    taka jak w garażu.
  • #13 17406274
    Banita_1969
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mój pilot do bramy wjazdowej działał z około 30 m, tak jak było napisane w instrukcji.
    Po zamontowaniu dodatkowej antenki na słupku bramy zasięg zwiększył się do ok. 100-120 m.
    Ale dla mnie to za mało, ponieważ mieszkam przy bardzo ruchliwej drodze krajowej i brama przeważnie nie zdążyła się otworzyć.
    Dolutowałem więc antenkę o długości 1/4L , dla częstotliwości pilota 433 MHz to ok. 167 mm z drutu miedzianego o grubości 1.5 mm2.
    W tej chwili brama otwiera się z ok. 360 m pod warunkiem, że antenka z pilota jest trzymana w poziomie.
  • #14 17408979
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 950
    Odgrzał Kolega kotleta sprzed 14 lat.
    Ale jeżeli jeszcze świeży... :D
    Może jakieś zdjęcia by się przydały?
  • #15 17410539
    PROXIMA sj

Specjalista - Sterowniki Radiowe
    Ocena: 220
    Wydaje się że udało sę Tobie wycisnąć z Twojego zastawu wszystko - naprawdę gratulacje.
    Wiekszy zasięg zapewni dodatkowy odbiornik z pilotem sytemu LoRa (nowy sposób modulacji z poszerzeniem widma wysyłanego sygnału), lub sterowanie komórką.
    pozdrawiam
    PROXIMILIAN
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
    Polna 23A, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.proxima.pl
  • #16 17410833
    dawid6693
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Witam.

Nie wiem czy to dobry temat do mojego problemu ale liczę na pomoc.
    Chcę swój pilot od bramy ukryć w samochodzie i chciałbym dolutować do płytki kawałek przewodu/drutu aby wyprowadzić go w takie miejsce aby zwiększyć zasięg pilota.
    Z kolei za przycisk do otwierania będzie służył oryginalny przycisk w desce rozdzielczej. O ile z przyciskiem otwierania bramy sobie poradzę o tyle nie mam pojęcia, w którym miejscu wlutować przewód anteny.

Jak zwiększyć zasięg pilota do bramy garażowej Tousek?Jak zwiększyć zasięg pilota do bramy garażowej Tousek?
  • #17 17412192
    PROXIMA sj

Specjalista - Sterowniki Radiowe
    Ocena: 220
    Pilot FAAC RC jest pilotem ze strojoną antenę pętlową- pętla miedzi wokół diody LED .
    Przerobienie tej anteny na inny rodzaj anteny np. ant. prętową jest trudne i nieopłacalne.
    Oczywiście możesz przylutować anteną z kablem do płytki PCB. Ekran przewodu do ujemnego biegunu zasilania, a żyłę wewnętrzną spróbuj przylutować albo do kondesatora C14 lewa strona lub do cewki L1 z obu stron. Sprawdź zasięgi....dla każdego miejsca dołączenia anteny.
    Jest to raczej barbarzństwo elektroniczne, przerabianie zegarka mechanicznego młotkiem, ale spróbować możesz.

PROXIMILIAN

Rozważ też zastosowanie dedykowanego do tego celu pilota HB na system FAAC RC.
    Trochę więcej opisaliśmy we wpisie Jak poprawić zasięg pilota
    pozdrawiam
    PROXIMILIAN
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
    Polna 23A, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.proxima.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zwiększenia zasięgu pilota radiowego do bramy garażowej firmy Tousek, który obecnie działa na odległość około 10-30 m, co jest niewystarczające. Użytkownik potwierdził, że pilot nie jest na podczerwień, lecz radiowy, z oznaczeniem elementu nadajnika R2632. Zalecane rozwiązania obejmują montaż zewnętrznej anteny do sterownika bramy na możliwie wysokim słupku, sprawdzenie poprawności połączeń anteny, stanu baterii oraz strojenia pilota (np. regulacja trymera). Wskazano, że fabryczny zasięg w dobrych warunkach może sięgać do 400 m, więc obecny zasięg sugeruje usterkę odbiornika lub niewłaściwe ustawienia kanałów częstotliwościowych (zworki). Modyfikacje elektroniki pilota, takie jak zwiększenie mocy nadajnika, są możliwe, ale niezalecane ze względu na szybkie zużycie baterii i konieczność precyzyjnego strojenia układów wysokiej częstotliwości. Praktyczne porady obejmują testowanie odbiornika i nadajnika na innych urządzeniach, przeniesienie odbiornika w inne miejsce (np. do garażu) oraz dopasowanie długości anteny do częstotliwości pracy (np. 1/4 długości fali dla 433 MHz). Jeden z użytkowników opisał sukces w zwiększeniu zasięgu do około 360 m poprzez dolutowanie anteny 1/4L z drutu miedzianego o długości około 167 mm. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące zastosowania systemów LoRa lub sterowania za pomocą telefonu komórkowego jako alternatyw. W przypadku pilota FAAC RC wskazano, że antena pętlową wokół diody LED można przerobić na antenę zewnętrzną, lutując przewód do odpowiednich elementów na płytce (kondensator C14 lub cewka L1), choć jest to rozwiązanie eksperymentalne. Podsumowując, najważniejsze jest sprawdzenie i optymalizacja anteny odbiorczej, poprawne strojenie pilota oraz ewentualne zastosowanie dedykowanych anten lub systemów o większym zasięgu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA