logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o centrali telefonicznej Slican 1668 w praktyce użytkowania

toon 23 Cze 2009 21:27 7095 36
Najlepsze odpowiedzi

Czy centrala Slican 1668 sprawdza się w praktyce i czy jest awaryjna?

W praktyce Slican 1668 bywa oceniana jako centrala problematyczna i nie w pełni bezawaryjna: jeden z użytkowników opisał codzienną niepewność działania, kłopoty z kartą VoIP, pojawianie się zapowiedzi w trakcie rozmowy, błędne przekierowania i konieczność resetów mimo zakupu u przedstawiciela oraz konfiguracji przez autoryzowany serwis [#6898493] Jeśli występują takie objawy, warto sprawdzić zgodność oprogramowania i VoIP, uziemienie oraz zasilanie — zwłaszcza odłączyć UPS przed centralą, jeśli ma własne zasilanie awaryjne, bo może zakłócać zasilacz impulsowy [#6900947] Część rozmówców podkreśla, że dużo zależy od instalatora i poprawnej konfiguracji, a źle dobrany serwis potrafi zepsuć każdy system [#6696825] [#6898493] Jako alternatywy w wątku pojawiają się m.in. Panasonic i Platan [#6696825]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 6694592
    toon
    Poziom 28  
    Ocena: 67
    witam co sądzicie na temat centrali slican 1668,chodzi mi o sprawdzenie się w praktyce
  • #2 6694692
    kaczorvw
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    tanie badziewie , niestety na siłę wpisywane w specyfikacje przetargowe .
    A teraz poniżej wysłuchamy głosów jakie to cudo :]
  • #3 6694715
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    Niestety zgadzam się z przedmówcą... nie wiem jak teraz, ale poprzednie produkty tej firmy dały się poznać z awaryjności spowodowanej zapewne słabym wykonaniem - ale też prawda, że popularna z uwagi na cenę...
  • #4 6694865
    toon
    Poziom 28  
    mówisz o awaryjnosci,a z czym konkretnie
  • #5 6694910
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Najczęściej problem dotyczył słabej słyszalności na LW lub w ogóle braku działania LW a spowodowany był śniedziejącymi stykami na płycie-matce centrali. Jakiej pojemności/wyposażeń oczekujesz od centrali - może coś polecę...
  • #6 6694947
    toon
    Poziom 28  
    40 portów wewnętrznych,łącza zewnętrzne-analog minimum 2,oraz isdn bra

Dodano po 2 [minuty]:

zapomniałem dodac, porty wewnętrzne analog,plus minimum jeden systemowy

Dodano po 2 [minuty]:

przed chwilą oglądałem platana,może na tą się zdecyduję
  • Pomocny post
    #7 6695009
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    kaczorvw napisał:
    tanie badziewie , niestety na siłę wpisywane w specyfikacje przetargowe .
    A teraz poniżej wysłuchamy głosów jakie to cudo :]

Czuje się pewne rozgoryczenie w Kolegi poście.
    Co, wyleciało się z paru przetargów przez Slicana ;)
  • #8 6695062
    kaczorvw
    Poziom 18  
    no na Kolegę Tracer2 jak zwykle można liczyć ;)

Zdradzę pewną tajemnicę - mam klientów których nie stać na "tanio" - cóż zrobić , a teraz wtrątka z rynku o podobnych prawach - ople czy inne samochodopodobne auta na "F" też muszą znajdować nabywców , a serwisy z czegoś żyć
  • #9 6695111
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    toon napisał:
    40 portów wewnętrznych,łącza zewnętrzne-analog minimum 2,oraz isdn bra

Dodano po 2 [minuty]:

zapomniałem dodac, porty wewnętrzne analog,plus minimum jeden systemowy

Dodano po 2 [minuty]:

przed chwilą oglądałem platana,może na tą się zdecyduję

No i właśnie tej firmy chciałem polecić ... Nic dodać, nic ująć - np. Sigma, albo coś większego...
  • Pomocny post
    #10 6695168
    macmm
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Dane Instytutu Rynku Elektronicznego:
    Podział rynku w centralach w zakresie do 40 portów Slican 63 % rynku. Innych nie podam żeby nie robić zbędnej anty reklamy. Trochę obrażacie znakomitą część klientów rynku central. Co do awaryjności to nie sądzę żebyście je montowali więc po co powtarzać plotki konkurencji?
    A konkurencja Slicana na dziś to jedynie Panasonic ( ale jego sprzedaż w 2008 roku poszła w dół na pysk) Siemens - solidna firma ale serwis i zaopatrzenie w części zamienne ostatnimi czasy pod psem, i Alcatel mnóstwo funkcji, porządny sprzęt ale kto kupił, a i nie daj Boże naprawiał ten wie.
    Jeszcze jedna uwaga co do awaryjności. Poczytajcie posty dotyczące sprzętu poszczególnych producentów i porównajcie je z ilością zainstalowanego sprzętu mając na uwadze dane które podałem z IRE. Który sprawia więcej problemów?
  • #11 6695230
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    I stąd się bierze irytacja konkurencji ;)
    Zieweeew ......ciągle to samo.
  • #12 6695284
    kaczorvw
    Poziom 18  
    nie irytacja rynkiem a irytacja obsługą tego (o idiotycznej logice programu nie wspomnę ) - pomijając centrale Panasonica , którymi handluję / serwisuję parę lat mam z racji stałych umów do czynienia ze wszystkim co udało się sprowadzić do nas w ciągu ostatnich 20 lat - ciekawe że Alcatel , Siemens czy nawet zabytkowy Telrad 400 mnie jakoś nie prowokuje do morderczych myśli na temat konstruktorów tego sprzętu .
    Ale miałem już do czynienia z sytuacjami kiedy od zniecierpliwionego klienta na skutek jakości czy też dyletanctwa serwisu super central Slican lub Platan dostawałem zlecenie wymiany "tego g.. " na Panasonica , bo tego niestety nie trzeba resetować co tydzień lub z drżeniem rąk sprawdzać rano czy jest sygnał w słuchawce .
  • #13 6695314
    nixau
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Proponuję wybrać solidny system w postaci centrali Panasonic (np. model KX-TDA100). Jakość i gwarancja bezawaryjnego funkcjonowania systemu. Ważne, aby system był instalowany przez Autoryzowanego Instalatora z ważnym certyfikatem, a nie jakiegoś "kolesia z ulicy", który udaje, że potrafi skonfigurować system.

W Polsce jest mentalność, że wszystko to 100% ceny - bo wyznacznikiem jest cena, a nie jakość. Ale nikt nie bierze pod uwagi tego, że czasami warto ciut więcej dopłacić do Panasonica i mieć pewność, że system będzie działał stabilnie latami i bez problemów.

A jeśli mowa o "Polskich Wyrobach" - w ciągu tego miesiąca, trzy centrale CCT.1668 zostały wymienione na nowe Panasonica.
  • #14 6695323
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Rozumiem ,ze wieksza kasa jest z wymiany niż z zpoznania się i poprawienia tego co jakis instalator z "Bozej łaski" spartolił.
    I raczej tej wersji się trzymajmy ;)
    "przez Autoryzowanego Instalatora z ważnym certyfikatem" = 100PLN/h+VAT
  • #15 6695362
    kaczorvw
    Poziom 18  
    Nie pcham się na instalatora/sprzedawcę/akwizytora tego czegoś , nie mam żadnych kontaktów z producentami tego , na jednej prezentacji Platana byłem , i to na tej ostatniej gdzie pokazują zlepek trzech bramek voipovych do kupy - nie biorę zleceń na naprawy czy instalacje tego sprzętu -jak już to tylko u klienta którego mam w całości z całym dobytkiem na stałą konserwację a że np to budżetówka to na reanimację kasa jest , na wymianę nie bardzo .
    Indywidualni trafiają w końcu do Panasonica z przyczyn takich jak już powyżej napisałem
  • #16 6695409
    nixau
    Poziom 17  
    Sam certyfikat wydawany przez danego producenta, jest dokumentem - i to w dodatku jedynym dokumentem, potwierdzającym wiedzę na temat produktu oraz umiejętności w jego konfiguracji. Zazwyczaj certyfikat wydawany jest po zdaniu stosownego egzaminu składającego się z teorii i praktyki. Jeżeli Producent ceni sobie Klienta to organizuje takie sprawdzanie wiedzy instalatorom praktycznie co rok lub częściej.

Ponadto, skoro ktoś oferuje dany produkt to logiczne jest to, że powinien wiedzieć jak uruchomić i skonfigurować system pod potrzeby Klienta. Jeżeli firma chce traktować Klienta z należytym szacunkiem, to wypada aby miała ów certyfikat co będzie potwierdzeniem umiejętności w uruchomieniu i ODPOWIEDNIM SKONFIGUROWANIU SYSTEMU POD POTRZEBY KLIENTA. A nie tak, że uruchomi parę rzeczy i sobie idzie.

W większości przypadków jest tak, że "człowiek z ulicy" nie mającego certyfikatu sprzedaje centralę dowolnego producenta, skonfiguruje kilka rzeczy bo takie kiedyś tam robił i to wystarcza i mówi dziękuję ja skończyłem. A o resztę niech Klient się martwi.

Na koniec jeszcze raz przypomnę. Czy Państwo kupują samochód u autoryzowanego dilera czy gdzieś za szopą? Czy zakupiony nowy samochód serwisują Państwo w autoryzowanym serwisie, czy w pobliskich blokowych warsztatach? Tak samo z centralami i innymi produktami.

kaczorvw: Głównie chodzi mi o to, że są tacy ludzie, którzy tylko sprzedają produkt, uruchomią system w podstawowych parametrach i kopią Klienta w dupę, bo jak już sprzedali produkt to się czują wielcy.

Chodzi również o jakość obsługi takiego Klienta oraz o jakość oferowanego im sprzętu - jak to w większości przypadków bywa - tacy "ludzie z ulicy" zawsze będą wyznawać zasadę, że "Wszystko co Polskie to dobre" bo nie znają się na innych systemach, a z racji tego, że produkt Polski to ciut tańsze rozwiązanie od produktu Japońskiego (ciut droższego) to oferują tani produkt, który nawet nie są w stanie odpowiednio skonfigurować.

Znam instalacje, gdzie jest Panasonic w dużych konfiguracjach (300 i więcej numerów wewnętrznych) od ponad 23 lat i do tej pory funkcjonują. Gdy porównać to z "Polskim Tworem", po paru latach nie nadaje się ów Twór do użytku.
  • #17 6695698
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Kolego Toon , tu sie nie dowiesz szy Slican jest dobry czy zły. Istnieje tu grupa wyznawców japonskiej firmy , która zaneguje każdy post dotyczacy Slicana.Bo słyszeli bo widzieli, bo dotknęli ,bo lizneli....
    Musisz sam przekopać forum , bo tu Ci nie powiedzą
    o mierniku ISDN ,który gdzie indziej kosztuje 1600 PLN,
    o zarzadzaniu darmowymi minutami w centrali,
    o PatFaiderze ,czyli mozliwości odzowonienia pod konkretny wenetrzny jesli połączenie było z bramki GSM,
    o darmowej poczcie głosowej itd.
    o taryfikacji której japonczyk nigdy nie miał i nie będzie miał tylko trzeba ją dokupić a w Slicanie jest w cenie centrali.
    No nie powiedzą , bo znaja tylko sprzęt japonski i wkurza ich spadek sprzedaży.
    Jedyne co jest prawdą to to ,ze jak kupisz u kogoś kto się nie zna to mogą być problemy
    jesli twoje życzenia przekroczą jego umiejetności w ConfigManie :(
    Slican wydaje certyfikaty i takiego sprzedawcy szukaj.
    Albo próbuj sam , ale wtedy nie miej pretensji ,ze sprzęt zły,
    ze uziemienia ktos nie zrobił albo podłączył do rozgałeziacza pod biurkiem ;)
    A potem jest płacz, że sprzęt do d... ,no bo jakoś trzeba pokryć brak umiejetności.
  • Pomocny post
    #18 6695744
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 6695912
    nixau
    Poziom 17  
    Kolego Tracer. Chciałbym Cię poinformować, że miernik ISDN dostępny w Panasonicu był już w latach 90 i dostępny jest w obecnych centralach. Slican od kilku miesięcy ma ów miernik i jak widać strasznie się tym podniecacie. Poczta głosowa jest również na wyposażeniu i to ze znacznie większymi możliwościami niż u Was. Dodatkowo w zależności od modelu mamy również zapowiedzi głosowe z większą ilością kanałów i większymi możliwościami. Na panasonicu stworzysz własne call centre nawet ze zliczaniem osób w kolejce - u was jest to nierealne. Zarządzanie darmowymi minutami również się znajduje - kwestia jego uruchomienia i odpowiedniego skonfigurowania. Również autorska taryfikacja Panasonic jest dostępna w centralach. No ale skąd masz o tym wiedzieć, jak tylko zasłyszałeś, dotkąneł i liznąłeś...
  • Pomocny post
    #20 6696825
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Jak widzę pyskówka się rozwija... nie jeden już raz mieliśmy na tapecie zimną centralę MikroTel'a i Platana i Slicana - i jakoś tak się dziwnie składało, że Platan w miarę szybko dawał się uruchomić i naprawić, w MikroTelu odklejały się ścieżki nawet bez grzania PCB, a Slican był bardzo uparty przy naprawach. I nie mówię tu o częstości padów tych central a o ich naprawach np. po burzach - niestety brak uziemienia central to "zwyczajowa norma" wielu "autoryzowanych" instalatorów i dopiero po fakcie klient dowiaduje się, że cokolwiek trzeba było jeszcze zrobić. Co do Alcatela - zgadzam się, że to solidna firma - tylko te koszty... dość drogi sprzęt po prostu. Siemens jest himeryczny i w zależności do jakiej centrali jest podpięty to różnie działa - nie mówię tu o analogach tylko ISDN - czasem potrafi rozłączać rozmowy, bo... tak mu się podoba (brak uzasadnienia takiego działania podczas przeglądania komunikacji ISDN). Panasonic - mmmmm...miodzio?! - działa to ale, jeśli coś poleci i centrala zaczyna "świrować" to gratuluję dobrych serwisantów, bo jeśli ich nie ma - to taniej wymienić na nową... Mam pod opieką centrale Platana 8/2 jeszcze wtedy Digitex'u, które do dziś chodzą niezawodnie, a to już jakieś 20lat. Nie ma normy na długość działania central - poaz tym zawsze jest to stosunek cena/jakość/trwałość i z tym różnie już bywa... Ja zostanę przy Platanie - może z wygody, może dlatego, że znam je na wylot.
  • #21 6696925
    toon
    Poziom 28  
    mam jedno banalne pytanie,jeśli chodzi o sciąganie rekordów z centrali do komputera,a mianowicie w jakiej odległosci max może byc oddalony komputer od centrali,mowa o transmisji przez rs232
  • #22 6696972
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Odchodzi sie juz od transmicji po rs.
    Raczej po LAN albo USB.
    Jak LAN to wiadomo ;) bez ograniczeń.
  • Pomocny post
    #23 6697088
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    "toon" o jakim RS mowa, a raczej do jakiej centrali.
    Podczepiłeś się pod istniejący post "centrala telefoniczna slican" to może podaj jakiś model bo np. NCT posiada pętlę prądową, a nie zwykłe wyjście RS i dlatego transmisja wg. producenta może wynosić nawet 100m na dwóch parach gdzie przy standardowym RS myślę, że max 15m przy wykorzystaniu dobrej skrętki komputerowej i jeszcze do tego zasilanie centrali i komputera musi być z tej samej fazy.

Pozdrawiam i zachęcam jednak do zakładania nowych postów.
  • Pomocny post
    #24 6697280
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 6697336
    toon
    Poziom 28  
    dzięki za informacje
  • #26 6697437
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Adamt27 napisał:
    Konstrukcja central Slicana jest stara i trzeba dokupić odpowiedni bramki czy przystawki aby coś z niech wydobyć -trzeba o tym pamiętać.

No wez mnie Kolego nie rozsmieszaj.
    zapewnie tak ja stare jest USB które jest na pokładzie.
    http://www.slican.pl/oferta/products.php?view=centrale
    i nie bramki czy przystawki tylko zintegrowane karty obsługiwane przez jednolity soft ConfigMan.
    A,ze kosztują ..cóż Asteriska na samym sofcie też nie odpalisz.
  • #27 6697487
    Jack14
    Poziom 38  
    No to teraz ja sorki ale myślałem, że ten temat założył ktoś inny, a nie kolega "toon" (jak to możliwe :cry: nie wiem).
    Co do zakupów dodatkowych kart jako opcja to pełna zgoda tylko czemu USB ma być lepsze od RS pomijając oczywiście szybkość transmisji i to, że większość komputerów przenośnych jest pozbawiona RS. Przecież kabel USB ma możliwość transmisji danych na jeszcze mniejszą odległość i nie każdy jest z tego powodu zadowolony, że musi np. programować centrale w tzw. "locie"

ps
    "Lot" to jedna ręka trzyma komputer starając się żeby nie zaliczył "gleby", a druga stara się dokonać modyfikacji w centrali. :D

Pozdrawiam.

Pytanie do kolegi "Tracer2" czy NCT ma USB? bo nie widziałem i nie słyszałem.
  • #28 6697536
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 6697554
    Jack14
    Poziom 38  
    Adamt27 sorki ale nie dodałeś polityka wszystkich producentów albo prawie wszystkich producentów.

ps
    Wiesz ile kosztuje plastikowa czołowa pokrywa na centrale Siemensa 3800 lub zaślepka do wolnego slotu centrali Alcatel ?
    Lepiej nie pytaj :cry:

Pozdrawiam.
  • #30 6697628
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Według mnie zintegrowany tzn. ze centrala jest przygotowana na obsługe karty którą , jesli sie kupi to się ja włozy do systemu i zadziała.
    To nie jest system składany z centrali i bramek GSM lub VoIP ect.
    Nikt nie kupuje urzadzenia w pełnym wyposażeniu dlatego zaslepki dokupuje sie oddzielnie ,zeby nie kupowac niepotrzebnie.
    (dzieci jakieś, ze to trzeba tłumaczyć)
    Centralę kupuje sie w zaleznosci od potrzeb i do tego służy cennik z poszczególnymi jej częsciami.
    Nie mów mi,ze Asteriska masz w "1 kawałku".

Podsumowanie tematu

✨ Centrala telefoniczna Slican 1668 budzi mieszane opinie użytkowników. Krytykowana jest za awaryjność, zwłaszcza problemy z kartą VoIP, błędne przekierowania, zakłócenia podczas rozmów oraz konieczność częstych resetów. Awaryjność często przypisywana jest słabemu wykonaniu, problemom ze stykami na płycie głównej oraz nieodpowiedniej konfiguracji przez niekompetentnych serwisantów. Wskazuje się, że zakup i instalacja powinny być realizowane przez certyfikowanych instalatorów, aby uniknąć problemów. Dyskusja porusza także kwestie wyposażenia central, takich jak porty analogowe i ISDN, zarządzanie darmowymi minutami, taryfikacja, poczta głosowa i integracja z systemami nagłośnienia. Wątpliwości budzi także sposób transmisji danych z centrali do komputera – RS232 jest coraz rzadziej stosowane na rzecz LAN lub USB, choć w Slicanie wymaga to dodatkowych kart i licencji. Porównania z konkurencją wskazują na popularność Slicana na rynku do 40 portów, ale także na przewagę jakościową i stabilności systemów Panasonic (np. KX-TDA100), które są polecane jako bardziej niezawodne, choć droższe. W dyskusji pojawiają się także inne marki i modele, takie jak Platan, Siemens, Alcatel, MikroTel, Telrad, a także systemy Asterisk jako alternatywa open source. Użytkownicy podkreślają, że wybór centrali powinien być dostosowany do potrzeb i wymagań użytkownika, a nie tylko do ceny, a także że serwis i wsparcie techniczne mają kluczowe znaczenie dla stabilności działania systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA