logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proszę o pomoc w wyborze centrali - 50 wew/6miejskich

frrancuz 26 Lip 2007 14:28 2198 17
  • #1 4116709
    frrancuz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Nie siedzę za bardzo w temacie central a potrzebuję zakupić nową centralę do firmy (starą piorun strzelił). Poniżej przedstawię nasze potrzeby:
    - około 50 linii wewnętrznych
    - 6 linii miejskich tylko analogowych
    - programowanie z PC
    - trzy bramofony
    - zapowiedź głosowa
    - może i VOIP by sie przydało ale jeszcze nie mam przekonania

Czy w centralach są moduły taryfikujące z rozliczaniem abonentów? Coś działającego na zasadzie Telbazy?
  • #3 4122851
    frrancuz
    Poziom 11  
    Dzięki za linka ale mam ważenie, że nie wyczerpuje on tematu.
    Raczej skłaniam się ku Panasonicowi KX-TDA100. Tylko cena mi wychodzi prawie 15kPLN za moją konfigurację.
  • #4 4123749
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4123943
    pipen
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Platan OPTIMA w konfiguracji 6LM/52LW kosztuje 10.000 zl brutto w cenie centrali identyfikacja na liniach miejskich oraz wewnetrznych ( clip z nazwa przenoszony na aparaty analogowe systemowe i cyfrowe ) 16 poziomowa infolinia (czego napewno niema SLICAN ) 4,5 godzinna 16 kanalowa poczta glosowa wspolpraca z aparatami systemowymi Panasonic a nie jak w slicanie jakies ich cudo wynalazek systemowy , program do taryfikacji w cenie centrali a nie jak w panasonicu trzeba dolozyc ponad 1000 zl. za telbaze , wspolpraca z rejestratorami rozmow , systemami pagerow , ARS/LCR , mozliwosc uruchomienia na linii wew. DISA , kierowanie ruchem przychodzacym na podstawie numeru kierunkowego ACD orza wiele innych rzaczy , 5 godzinne potrzymanie awaryjne pracy centrali w razie zaniku pradu ( w cenie centrali ) na podstawie funkcjonalnosci oraz wyposarzenia tej centrali oraz ceny stawiam na PLATANA
  • #6 4123998
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4124019
    pipen
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    kazdy z nas co innego bedzie zachwalal a co do wyboru zostawmy to autorowi postu

pozdrawiam
  • #8 4124121
    frrancuz
    Poziom 11  
    No jaka się ciekawa dyskusja wywiązała. Aż mi się Sonda przypomniała ;)

A jak wygląda w Plantan/Slican sprawa taryfikacji? Da się sensownie rozliczyć abonentów z połaczeń?

I jeszcze jedna sprawa b. ważna dla mnie to domofon z klawiaturą numeryczną (docelowo trzy sztuki).
  • #9 4124144
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4124252
    frrancuz
    Poziom 11  
    Dokładnie taki domofon mi zaproponowano do panasonica. Trzeba przyznać, że ładny jest.
    Czyli będzie on pasował do centrali dowolnego producenta? A przynajmniej Slican i Plantan?

Mam jeszcze dwa pytania do Slican/Plantan:
    - Czy można je programować tylko z PC i czy laik sobie poradzi?
    - Gdzie znajdę cennik podzespołów - muszę na poniedziałek przedstawić orientacyjny kosztorys
  • #12 4124280
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4124770
    zbv
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    A ja bym się nie zgodził z kolegami patriotami nie zawsze to co nasze jest najlepsze, a tańsze jest tylko pozornie (tak samo jak koreańskie telewizory). Takie parametry jak bezawaryjność (niezawodność) w przypadku naszych produktów znacznie odstaje od konkurencji (Panasonic, Siemens, Alcatel czy nawet Philips, LG). Część instalatorów jednak woli rodzinne produkty bo zawsze jest przy czym podłubać i potem rachuneczek ale dla klienta taniej jest kupić sprzęt renomowanych firm (żeby nie być żle zrozumianym absolutnie nie mam nic do Polskich firm i nie chcę ich obrażać, pragnę jednak zwrócić uwagę na pomijany często fakt).
    Kieruj się kryteriami: jak długo chcesz używać tej centrali, czy będziesz w najbliższym czasie ją rozbudowywał, czy często zamierzasz zmieniać programową konfigurację centrali, czy sam możesz ją programować lub jak daleko jest serwis który by to zrobił i dopiero na koniec cena.
  • #14 4124799
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4125129
    frrancuz
    Poziom 11  
    Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc.

Jeśli chodzi o Panasonica to okazało się, że mam serwis kilometr obok siebie (o czym wcześniej nie miałem pojęcia). Właściciel nas zna i dał nam ceny dealerskie - przynajmniej wg jego cennika (KX-TDA100 - 1799PLN; KX-TDA0174 - 1341PLN ceny netto).

Trochę mnie martwi, że TDA100 ma ponoć trudną konfigurację a my dość często ją zmieniamy.
    Czy np Slican CCT jest prostszy do konfiguracji dla laika?

Kusi mnie też wbudowany do Slican CCT moduł taryfikacji. Tylko też nie wiem czy poradzę sobie z aktualizacją taryf. Używaliśmy Telbazy i jakoś ciężko mi to szło (nie korzystałem z gotowych aktualizacji).
  • #16 4125153
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4125311
    frrancuz
    Poziom 11  
    Czy możecie rzucić okiem co jeszcze potrzebuję do mojej konfiguracji:
    1. CCT-1668.L Serwer CCT-1668.L (0x16, VoIP upgradable) 1szt
    2. CCT.SL.M-8AB Moduł 8 analogowych linii wewnętrznych 6szt
    3. CCT.SL.M-4ASS Moduł 4 analogowych linii miejskich (FSK) 2szt
    4. BillingMAN.Plus Slican BillingMAN.Plus – wersja poszerzona - do 48 portów 1szt

Czy jest wbudowana: zapowiedź słowna, obsługa bramofonów?
  • #18 4126982
    Damian Winter
    Poziom 13  
    W wymienionej konfiguracji będziesz miał 64 linie wewnętrzne i 8 analogowych linii miejskich , bilingmana w wersji podstawowej masz w cenie centrali a plus dla zwykłego użytkownika jest nie potrzebny . Ja bym się zastanowił czy nie zamontować zamiast karty translacji analogowych kartę ISDN (więcej funkcji lepsza jakość rozmowy itd.) , ewentualnie wbudowaną bramkę GSM.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując centrali telefonicznej do firmy z około 50 liniami wewnętrznymi i 6 analogowymi liniami miejskimi, z programowaniem z PC, obsługą trzech bramofonów oraz zapowiedzią głosową, rozważano kilka rozwiązań. Panasonic KX-TDA100 jest stabilny i ma serwis lokalny, ale jest droższy (ok. 15 tys. PLN) i ma trudniejszą konfigurację. Alternatywnie polecano polskie centrale Slican i Platan, które oferują bogatszą funkcjonalność, w tym statyczne i dynamiczne trasowanie połączeń, infolinię, współpracę z aparatami systemowymi, program taryfikacji (w Slicanie wbudowany, w Panasonicu wymaga dodatkowego modułu Telbaza), obsługę domofonów (np. do 8 sztuk w Slicanie) oraz stabilność działania. Platan OPTIMA wyróżnia się 16-poziomową infolinią, identyfikacją numerów (CLIP) na liniach miejskich i wewnętrznych, współpracą z rejestratorami rozmów, systemami pagerów, ARS/LCR, awaryjnym podtrzymaniem pracy i atrakcyjną ceną (ok. 10 tys. PLN). Slican CCT jest prosty w programowaniu z PC, posiada moduł taryfikacji z możliwością pobierania aktualizacji taryf od operatorów, a także obsługuje bramofony i zapowiedź głosową. Dyskusja podkreślała znaczenie niezawodności, dostępności serwisu, łatwości programowania oraz planów rozbudowy przy wyborze centrali. W konfiguracji Slican zaproponowano serwer CCT-1668.L z możliwością rozbudowy o VoIP, moduły analogowych linii wewnętrznych i miejskich oraz oprogramowanie BillingMAN.Plus do rozliczania abonentów. Zasugerowano także rozważenie kart ISDN zamiast analogowych dla lepszej jakości i funkcji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA