logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PS2 Slim SCPH-70004 z laserem PVR-802W nie czyta DVD, co robić?

smcosh 24 Cze 2009 17:50 2106 14
REKLAMA
  • #1 6697880
    smcosh
    Poziom 10  
    Witam.Kupiłem niedawno konsole PS 2 Slim scph-70004 używaną z (chyba)padniętym laserem.Otóż nie czyta płyt dvd .Z płytkami CD niema problemów, czyta normalnie.Z tego co wiem wcześniejszy właściciel konsolki wymieniał laser z oryginalnego(niestety nie znam numeru tamtego modelu :(( ) na PVR- 802W.I od czasu tej wymiany nieodpala płyt dvd...Bardzo prosze o pomoc.Z góry dzięki .
  • REKLAMA
  • #2 6699063
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Jeśli czyta CD a DVD nie to wnioskuję zużycie lasera. CD ma większe ziarno niż DVD dlatego jeszcze w ogóle coś ten laser czyta.
  • #3 6700239
    smcosh
    Poziom 10  
    Ten laser tak sie zachowywał od samego początku,tzn.od czasu gdy był kupiony i zainstalowany.Czy możliwe jest że poprzedni właściciel kupił już uszkodzony laser ? czy jakoś źle podpiął i coś sie mogło stać ?Laser kupowany był na robson.pl
  • #4 6701429
    --KoMbInAtOr--
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Czeka cie flashowanie EEPROMU TU masz wszystko co musisz wiedzieć,ale...Przeczytaj wszystko z 3 razy zanim się za to weźmiesz albo oddaj do serwisu!
  • REKLAMA
  • #5 6701923
    smcosh
    Poziom 10  
    Dzięki :) ,czyli jest jeszcze jakaś nadzieja dla tego lasera..?
  • #6 6701972
    --KoMbInAtOr--
    Poziom 18  
    Myślę ze tak.
  • #7 6702186
    smcosh
    Poziom 10  
    Znalazłem ten programik Lens changer 1.0 beta6 ale to jest obraz iso..:( a ja nie mam przerobionej konsoli.Czy jest jakaś inna wersja tego programu ,żeby np. wrzucić go na memorke ?
  • REKLAMA
  • #8 6702284
    --KoMbInAtOr--
    Poziom 18  
    Będziesz potrzebował Swap Magic CD/Action Replay albo kolegę z przerobioną konsolą lub FreeMcBoot'em na karcie
  • #9 6703248
    smcosh
    Poziom 10  
    Załatwiłem tego Swapa i cd i dvd i obydwie chodzą :)ale i tak na "zabawe" z tym programem musze czekać do jutra (chwillowy brak pada :( ),to jutro napisze czy sie udało.
  • #10 6705661
    smcosh
    Poziom 10  
    Sprawdziłem ten program...więc tak zrobiłem wszystko tak jak jest podane w w/w linku iteraz gdy próbuje odpalić płytę z grą to wchodzi mi w takie menu gdzie jest pokazana memorka i płyta z grą,ale jak klikam na tą płytkę to tylko obraz na chwilke czarnieje i znów jest to samo menu.:( Dodam jeszcze ,że przed ustawianiem tego eepromu w ogóle w żadne menu mi nie wchodziło ,to już jakiś krok do przodu :) ,czy koniec żywota lasera ?
  • #11 6706988
    --KoMbInAtOr--
    Poziom 18  
    To raczej nie za dobrze ze nie wczytuje cd a co z dvd?Jeżeli padnie obsługa CD i DVD to będziesz potrzebował FMCB na karcie żeby przywrócić ustawienia które były wcześniej, no chyba ze teraz chodzą płyty DVD a przecież na tym ci zależy.

Edit:zaraz,zaraz ale przecież swap DVD ci się uruchomił normalnie to może nie wina lasera tylko porysowanych płyt?!
  • #12 6707246
    smcosh
    Poziom 10  
    Nie nie ,jest na odwrót cd czyta z dvd nie chce odpalić :( a teraz już nawet swapa dvd nie widzi ...a co to jest ten fmcb ?A co do płyt z grami to są prawie nieużywane także to raczej odpada...
  • REKLAMA
  • #14 6730753
    smcosh
    Poziom 10  
    OK wgrałem ten program ale nie wiem co dalej :( ...mała podpowiedź mile widziana.:)
  • #15 6732963
    --KoMbInAtOr--
    Poziom 18  
    Jeżeli chcesz wiedzieć do czego Ci on był potrzebny to był potrzebny do uruchomienia lenschangera bez użycia CD/DVD(bo mogła paść obsługa obydwu nośników po 1szym flashu)czyli napędu a że po falshu nic się nie zmieniło to teraz masz na karcie bardzo praktyczny sofcik :)

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz konsoli PS2 Slim model SCPH-70004 zgłasza problem z odczytem płyt DVD po wymianie oryginalnego lasera na model PVR-802W. Laser czyta płyty CD, ale nie DVD, co może wskazywać na zużycie lub uszkodzenie lasera. Wskazano możliwość uszkodzonego lasera od nowości lub błędnego podłączenia. Zaproponowano flashowanie pamięci EEPROM jako potencjalne rozwiązanie, z wykorzystaniem programu Lens Changer 1.0 beta6, jednak wymaga to przerobionej konsoli lub użycia narzędzi takich jak Swap Magic CD, Action Replay lub FreeMcBoot (FMCB) na karcie pamięci. Po próbach flashowania pojawiły się problemy z uruchamianiem gier, a odczyt DVD nadal nie działał, mimo że płyty są w dobrym stanie. FreeMcBoot umożliwia uruchomienie oprogramowania bez użycia napędu. Dyskusja sugeruje, że problem może leżeć w uszkodzonym lub niewłaściwie działającym laserze, a flashowanie EEPROM to ryzykowna, ale możliwa metoda naprawy.
REKLAMA