logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S7-200 - czytnik kodu kreskowego - interfejs klawiaturowy

setler 24 Cze 2009 19:20 3509 12
  • #1 6698281
    setler
    Poziom 11  
    Witam
    Mam mały problem którego od dłuższego czasu nie mogę rozgryźć.
    Posiadam sterownik Siemens S7-200 CPU 212. Ma on port komunikacyjny RS485. Znalazłem w sieci rozpiskę pinów w gnieździe komunikacyjnym i wygląda on następująco:

1 Nie podłączony
    2 24V masa (RS-485 masa logiczna)
    3 Sygnał B (RxD/TxD+)
    4 RTS (poziom TTL)
    5 Nie podłączone
    6 Nie podłączone
    7 24V zasilanie
    8 Sygnał A (RxD/TxD )
    9 Wybór protokołu

Chciałbym bezpośrednio to gniazda komunikacyjnego podłączyć czytnik kodów kreskowych Hunter H-3010 który również posiada port komunikacyjny RS485. Rozpiska portu wygląda następująco:

1 Not Con.
    2 IO-A input/output
    3 IO-B input/output
    4 Not Con.
    5 GND
    6 Not Con.
    7 Reserved
    8 Reserved

Chce zrobić kabel który prześle mi w kodzie ASCII informację z czytnika kodu, do sterownika. Program do obsługi portu w sterowniku w celu odebrania danych w formacie ASCII pobrałem ze strony Siemensa.
    Może ktoś z wie jak połączyć ze sobą piny tak żebym mógł przesyłać dane z czytnika do sterownika. Kombinowałem na różne sposoby, ale pomysłów już mi brakuje.
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za jakąkolwiek podpowiedź.
  • Pomocny post
    #2 6700352
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Witam

Zwykle robi się to tak: GND do GND, Sygnał A - IO-A, Sygnał B - IO-B
  • #3 6700509
    setler
    Poziom 11  
    Taka konfiguracje niestety nie działa. GND do GND, Sygnał A - IO-B, Sygnał B - IO-A również nie chce złapać komunikacji.

Jako że nie mogę w dalszym ciągu wykonać kabla który mi połączy bezpośrednio czytnik i sterownik, jest koncepcja na wykonanie połączenia między czytnikiem a komputerem wykorzystując port klawiaturowy. W jaki sposób wykonać kabel mając do dyspozycji złącze PS/2 komputera.
    Opis złącza PS/2:
    1 +DATA Dane
    2 Reserved Zarezerwowane*
    3 GND Masa
    4 Vcc zasilanie +5V prądem stałym o natężeniu do 100mA
    5 +CLK Zegar
    6 Reserved Zarezerwowane**

Opis złącza w czytniku:
    1 IFID1 input
    2 KB_DATA output
    3 KB_CLCK output
    4 PC_DATA input
    5 PC_GND input
    6 PC_CLCK input
    7 PC_5V input
    8 lFID2 input

Jak wykonać kabel między takimi dwoma portami żeby niczego nie uszkodzić ?
  • #4 6713387
    setler
    Poziom 11  
    Czy ktoś mógłby pomóc w problemie ?
  • Pomocny post
    #5 6713761
    Luklukowaty
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Powiem tak - w dzisiejszych czasach jest problem z czytaniem ze zrozumieniem.

Jak kiedyś czytałem dokumentacje do czytników kodów kreskowych (tylko dokumentacje), to tam jasno informowali mnie o różnych wariantach komunikacji.

Czytnik taki programuje się kodami kreskowymi i ustala parametry transmisji, czyli jaki rodzaj transmisji (symulacja klawiatury, w Twoim przypadku to KB_DATA, KB_CLK; transmisja szeregowa, etc, etc.)

Wszystko musi być zapisane w dokumentacji - nigdy nie jest tak, że urządzenie robić coś co nie powinno (chyba, że jest popsute lub ma wadę).

Do tego dochodzi niewiadoma Twoich, jak to nazwałeś "kombinacji" - możliwe, że coś uszkodziłeś... trzeba to sprawdzić. Jeżeli mi coś nie wychodzi to pierwsze co robię, to sprawdzam na prawidłowej (nie kombinowanej) konfiguracji i jeżeli wszystko OK, to szukam błędu w moim rozumowaniu.

Po za tym kabel PS/2 a ten czytnik - wszystko masz napisane czarno na białym ? czego tam nie rozumieć?

KB_DATA -> +DANE
    KB_CLCk -> +CLK
    GND -> GND

Chyba, że opisy są niejednoznaczne - wtedy pozostaje tylko i wyłącznie dokumentacja (ew. google). Wróżką nie jestem i raczej inni elektrodowicze też nie.
  • #6 6713872
    setler
    Poziom 11  
    Luklukowaty napisał:
    Powiem tak - w dzisiejszych czasach jest problem z czytaniem ze zrozumieniem.

Jak kiedyś czytałem dokumentacje do czytników kodów kreskowych (tylko dokumentacje), to tam jasno informowali mnie o różnych wariantach komunikacji.

Czytnik taki programuje się kodami kreskowymi i ustala parametry transmisji, czyli jaki rodzaj transmisji (symulacja klawiatury, w Twoim przypadku to KB_DATA, KB_CLK; transmisja szeregowa, etc, etc.)

Wszystko musi być zapisane w dokumentacji - nigdy nie jest tak, że urządzenie robić coś co nie powinno (chyba, że jest popsute lub ma wadę).

Do tego dochodzi niewiadoma Twoich, jak to nazwałeś "kombinacji" - możliwe, że coś uszkodziłeś... trzeba to sprawdzić. Jeżeli mi coś nie wychodzi to pierwsze co robię, to sprawdzam na prawidłowej (nie kombinowanej) konfiguracji i jeżeli wszystko OK, to szukam błędu w moim rozumowaniu.

Po za tym kabel PS/2 a ten czytnik - wszystko masz napisane czarno na białym ? czego tam nie rozumieć?

KB_DATA -> +DANE
    KB_CLCk -> +CLK
    GND -> GND

Chyba, że opisy są niejednoznaczne - wtedy pozostaje tylko i wyłącznie dokumentacja (ew. google). Wróżką nie jestem i raczej inni elektrodowicze też nie.

Dziękuje za wypowiedz. Jeśli chodzi o czytanie dokumentacji technicznych, to powiem, że przeczytałem ją kilka razy ze zrozumieniem i w momencie gdy doszedłem do wniosku że potrzebuje pomocy, zapytałem na powyższym forum. Jeśli chodzi o podłączenie pod klawiaturę to podłączenie:
    KB_DATA -> +DANE
    KB_CLCk -> +CLK
    GND -> GND
    PC_5V -> Vcc
    nie dało mi żadnych rezultatów. Wydaje mi się że 5V również powinno być podana do czytnika, ale tu mogę się mylić. Chciałem uzyskać pomoc w problemie, i ewentualne wskazówki, a nie dostać do ręki gotowe rozwiązanie
  • #7 7157388
    Ryszard Wojciechowski
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Przepraszam że się wcinam wspomniałeś wcześniej że sciągłeś program do komunikacji z portem s7/200
    czy mógłbyś podać dokładne namiary
    Właśnie rozpocząłem prace nad czytnikiem i sterownikiem nie posiadam jeszcze czytnika
    i nie wiem jaki sygnał wychodzi z czytnika ,czy jest to sygnał napieciowy 0-5V czy prądowy 4-20mA
    bo jeżeli wychodzi jakiś analog to można podłaczyć go po prostu do modułu analogowego
  • #8 7157453
    Luklukowaty
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Czy to jest TTL (0..5V), czy może RS232, albo różnicowy RS-485 zależy wyłącznie od tego jaki czytnik sobie kupisz. Jeżeli go nie masz, wybierz, ściągnij PDF'a i zobacz jaki jest standard jeżeli chodzi o transmisję...
  • #9 7157491
    Ryszard Wojciechowski
    Poziom 11  
    czy przerabiałeś podłączenie czytnika do modułu analogowego
  • #10 7157500
    duszysko
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam

Wykonałem kilka aplikacji S7-200 -czytnik kodów kreskowych i nigdy nie miałem problemów.
    Jeśli chodzi o czytnik spróbowałbym podpiąć go do konwertera 485/232 i przesłać na port komputera aby wyeliminować błędnie skonfigurowany czytnik lub niedziałający.
    Jeśli chodzi o konfigurację sterownika prześlij program to zobaczymy w czym może być problem.

Pozdrawiam
  • #11 7157568
    Ryszard Wojciechowski
    Poziom 11  
    Program jest ok zrobiony na rozszerzeniu analogowym
    wartosci zadaje potencjometrycznie i wszystko działa poprawnie ,ale nie wiem jak zachowa się w tej konfiguracji czytnik
  • #12 7165921
    Ryszard Wojciechowski
    Poziom 11  
    Właśnie
    wspominałeś że jesteś w posiadaniu programu który pozwoli skonfigurować czytnik ze sterownikiem .W zwiazku z tym mam pytanie ,czy możesz przesłać ten programik
    i do jakiego czytnika może być zastosowany
  • #13 7179595
    papajondro
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Konwerter na rs232, do komputera na terminal sprawdzić czy czytnik działa i co przesyła. Dalej próbowałbym przesłać coś ze sterownika też na terminal, aby sprawdzić poprawność programu. Jak wszystko jest ok, to wina w kablu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu podłączenia czytnika kodów kreskowych Hunter H-3010 do sterownika Siemens S7-200 CPU 212 za pomocą portu RS485 oraz alternatywnie przez interfejs klawiaturowy PS/2. Sterownik posiada port RS485 z określonym przypisaniem pinów, natomiast czytnik ma własne wyprowadzenia RS485 oraz sygnały klawiaturowe (KB_DATA, KB_CLK). Próby bezpośredniego połączenia RS485 (GND do GND, Sygnał A do IO-A, Sygnał B do IO-B oraz odwrotnie) nie przyniosły efektu. Autor rozważa wykonanie kabla do portu klawiaturowego PS/2, jednak nie uzyskał komunikacji mimo podłączenia sygnałów KB_DATA, KB_CLK, GND i zasilania 5V. Wskazano, że czytnik programuje się kodami kreskowymi, które definiują tryb transmisji (symulacja klawiatury, transmisja szeregowa itp.), co powinno być opisane w dokumentacji technicznej. Zalecane jest sprawdzenie działania czytnika przez konwerter RS485/RS232 i test na terminalu komputerowym, aby wyeliminować błędy sprzętowe lub programowe. Sugerowano również przesłanie programu sterownika do analizy. W dyskusji pojawiły się pytania o charakter sygnału z czytnika (napięciowy 0-5V, prądowy 4-20mA) oraz możliwość podłączenia do modułu analogowego sterownika. Ostatecznie podkreślono konieczność dokładnego zapoznania się z dokumentacją i testowania urządzeń na znanych konfiguracjach przed dalszymi próbami połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA