logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon Pixma ip 1800 nie rozpoznaje kartridża po napełnieniu tuszem

bziuwka 25 Cze 2009 00:13 12629 7
REKLAMA
  • #1 6699893
    bziuwka
    Poziom 2  
    Hej wszystkim.
    Mam problem z drukarką, a kompletnie się na tym nie znam.
    Skończyły mi się tusze startowe a dokładnie kolor i kupiłam napełniacze. Po wszystkich zabiegach, które wykonałam wg instrukcji powinno wszystko działać ale po włożeniu kartridża do drukarki w ogóle go ,,nie czytał'' wyświetlał się komunikat, że brakuje owego kartridża.
    Poszukałam trochę w internecie ale nie znalazłam dość odpowiedniego wątku, który by mi wyjaśnił o co chodzi. Same informacje o cipach i kombinacji guzików. Mam nadzieję, że tutaj ktoś mi wyjaśni o co dokładnie chodzi, bo jak zauważyłam problem jest dość popularny wśród osób które robiły taką operację pierwszy raz.
  • REKLAMA
  • #2 6701501
    Fazzzzi
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Bywa (dość często przy nieznajomości tematu) że po prostu kartridż zostaje uszkodzony przy napełnianiu. Co może się stać?:
    - przeskok ładunku z palca na układ elek. w kartridżu
    - brudne styki w kartridżu lub karetce
    - włożenie do urządzenia kartridża z mokrymi stykami
    Niestety, jeżeli nie pomoże czyszczenie styków (izopropanol ew. inny alkohol techniczny) to trzeba kupic nowy wkład. Pocieszę Cię, że są zamienniki w niezłej cenie.
  • REKLAMA
  • #3 6739085
    bziuwka
    Poziom 2  
    Witam, po moim ostatnim poście nie miałam siły wojować z napełniaczami i kupiłam zamienniki. Od tamtej pory nie drukowałam nic w kolorze. Dzisiaj chciałam wydrukować kilka prac potrzebnych na zaliczenie do szkoły i było wszystko ładnie przez pierwsze dwie, później wyświetlił mi się komunikat że nie mam kolorowego tuszu i powinnam wymienić na nowy (czy jakoś tak). Nie wiem co się stało, ale nie chce drukować i ciągle krzyczy, że nie ma tego przeklętego tuszu ( co wg mnie jest wręcz nierealne) Zadzwoniłam do swojego chłopaka (pracownik mediamarkt) z zapytaniem co mam zrobić a on że to moja wina bo już zużyłam tusz? Czy to prawda, chociaż głupia nie jest i wiem, że tutaj na pewno chodzi o reset kartridża, tylko nie wiem jak to zrobić na necie znalazłam jakieś triki z zaklejaniem czegoś tam ale nie skutkuje.
    Mam nadzieje, że tutaj mi ktoś pomoże i nie powie, że po dwóch wydrukach zużyłam tusz.
  • #4 6739667
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    Poszukaj zasadę działania pojemników typu PG i CLI- to wyjaśni twój problem. Ja uważam, że tak do końca to ten zamiennik nie był sprawny na 100%.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • REKLAMA
  • #5 6765016
    bziuwka
    Poziom 2  
    No niestety, dalej drukarka nie działa. Ma ktoś może inne propozycje co mogło się stać i jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #7 7511503
    druka
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    wymieniłem pojemnik kolorowy i drukarka przestała migać pomarańczowym,problem się pojawił po uzupełnieniu tuszu, pomimo pełnego kartridża znowu miga,nie pomaga żadne zaklejanie ani Iptool-który się wiesza,nie odwiesza go nawet zmiana portu jak wyczytałem na forum,może ktoś wie jak jeszcze odwiesić iptoola lub zresetować 1800ip
  • #8 8067122
    witesco
    Poziom 11  
    Niedawno miałem do czynienia z takim problemem:
    Po wymianie starej oryginalnej głowicy na "nowa" - tj. używaną naþełnioną na nowo w punkcie usługowym i po zleceniu drukowania - zaczęła pulsować ciągle dioda pomarańczowa.
    W tej sytuacji uzyto programu IpTool - który uległ zawieszeniu, (wiele osób na to narzeka, na wielu stronach)
    Drukarka sama wyświetliła komunikat: "Prawdopodobnie skończył się tusz...ale można to skasować przytrzymując klawisz diody pomarańczowej > 5 sek. co zrobiono.
    Dioda pomarańczowa przestała migać, zapaliła się dioda zielona, a jednocześnie program iPTool uległ odblokowaniu,
    następnie tym progr. iPTool zresetowano pamięć drukarki - głowic wg. instrukcji i problem znikł.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki Canon Pixma iP1800, która po napełnieniu kartridża tuszem nie rozpoznaje wkładu i wyświetla komunikat o braku tuszu. Przyczyną może być uszkodzenie kartridża podczas napełniania, np. przeskok ładunku elektrostatycznego, zabrudzone styki lub wkładanie mokrych styków do drukarki. Czyszczenie styków alkoholem izopropylowym jest zalecane, jednak często konieczna jest wymiana kartridża na nowy lub zamiennik. Problem z rozpoznawaniem tuszu może wynikać także z braku resetu chipu kartridża, co wymaga użycia specjalistycznego oprogramowania, np. iPTool. Program ten pozwala zresetować pamięć drukarki i chipów, jednak bywa niestabilny i może się zawieszać. Alternatywnie można próbować ręcznego resetu diody pomarańczowej przez przytrzymanie przycisku na ponad 5 sekund. Wymiana kartridża na nowy lub zamiennik często rozwiązuje problem migającej diody i błędów rozpoznawania tuszu. Wątki i porady dotyczące resetu iP1800 można znaleźć na forach technicznych, gdzie omawiane są zasady działania pojemników PG i CLI oraz metody resetowania chipów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA