logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić wzmacniacz ULTRASOUND SV 5000 STK077 po wymianie końcówek mocy?

majcherone 27 Cze 2009 18:25 1720 5
REKLAMA
  • #1 6710819
    majcherone
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    :| Mam ten wzmacniacz, jest po wymianie końcówek mocy, nie wiem co mam z nim zrobić, nigdzie nie można dostać schematu, pisałem do gościa do Niemiec żeby mi pomógł, ale jeszcze nie odpisał. Może ktoś z was ma ten wzmacniacz i schemat, albo wie co może być przyczyna tego, ze gdy podkręcam głośniej to w głośniku słychac dzwięk muzyki, ale i buczenie które jest głośniejsze.. ;/ eh Who help me!! Widziałem ze są tu ludzie co już kiedyś poszukiwali schematu do tego niemieckiego wzmacniacza ale nikt im nie odpisał.. pomoże ktoś?? tam naprawdę nie ma dużo elektroniki. zamieszczam foto.

Kolega sam poprawi, czy mam wyrzucić do kosza?
    Regulamin p.15
    (dj-MatyAS)

może brakuje mi gdzieś przecinka? sprawdź dobrze.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 6712482
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6712697
    majcherone
    Poziom 12  
    No właśnie stk mam oryginały już mam 4 i na każdym to samo. Nie wiem jak pomierzyć tą hybrydę bez wlutowywania w płytkę. Można jakoś pomierzyć te hybrydy na sucho? Zaraz podam jakie napięcia są na pinach hybrydy gdy jest wlutowana i jest podany sygnał audio do wzmacniacza na kanał.

Piny:

1 | 00.2
    --------------
    2 | 0
    -------------
    3 | 00.2
    -------------
    4 | - 26.5
    -----------
    5 | - 1.3
    -------------
    6 | -27.8
    -----------
    7 | 0
    ------------
    8 | 27.8
    ------------
    9 | 1.1
    -----------
    0 | 26.5
    ------------

mierzyłem tylko na jednej hybrydzie, natomiast druga jest odlutowana i na jej ścieżkach występuje podobne napięcie. podłączyłem głośnik do masy i ścieżki Pinu 2 i jak się do głośnika ucho przystawi to buczy na tej 2 ścieżce czyli wejściu "in" do hybrydy która potem to buczenie wzmacnia ;/ na to wygląda. zamieszczam schemat stk077 z rozpiską.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

plik: bs3_0052.pdf

Regulamin p.10.9, p.11
    Proszę poprawić w pierwszym poście, brak poprawy będzie oznaczał przeniesienie tematu do kosza.
    [Art]
  • REKLAMA
  • #4 6717529
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 6718814
    majcherone
    Poziom 12  
    Właśnie dziś do tego doszedłem ze STK są sprawne. Gdybym miał schemat to byłby pikuś. Na obydwu kanałach jest ten sam problem. ciężka sprawa. Dźwięk wchodzi do wzmacniacza idzie na taki zielony kondensator podpisany 1H104, za tym kondensatorem już jest bardzo przyciszony, następnie wchodzi do bazy tranzystora C945. A wtedy w emiterze pojawia się przeraźliwy dźwięk jakby strojenie radia. A to buczenie pojawia się na masie, jak łącze głośnik do masy i masy to jest to samo buczenie w głośniku jak podłączałem głośnik to plusa i minusa na wyjściu gdy były jeszcze wlutowane "stk". ehh Co tu robić, może te tranzystory, ;/
  • #6 6719566
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1702
    Nie wykonano poleceń moderatorów.
    Regulamin p.6

Jak już Kolega zapozna się z punktami 10.9 oraz 11 regulaminu forum, to proszę założyć nowy temat.

Kosz.
REKLAMA