logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Magnum A5001 - padnięta końcówka mocy ?

kopruch69 01 Lis 2007 20:35 5679 15
REKLAMA
  • #1 4437723
    kopruch69
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Witam

Mam wzmacniacz Magnum A5001. Na wyjsciu do kolumny zwarły mi się kable i tak musiało sobie byc przez klilkanaście minut nim się zorientowałem. Efekt jest taki ze jeden kanał (ten zwarty) poprostu buczy i nic z niego nie leci. Drugi jest ok. Chcę naprawić ten wzmacniacz ale nie wiem czy wystarczy wymienic tylko ta koncówke mocy. Jest to STK 078. Specjalisci pewnie wiedzą o co chodzi. Mam dwie takie koncówki w tym wzmacniaczu. Ta jedna po zdarzeniu byla bardzo gorąca. Domyśliłem się że to ta spalona. Moje pytanie jest takie czy tylko ta cześć jest padnięta czy możliwe że poszło coś jeszcze. Jestem w stanie wymienić sobie tą kosteczke ale do niczego wiecej juz raczej nie dojde. Niechciałbym jednak pakować 40zl w cos co mimo tego nie ruszy. Nie wiem czy można to stwierdzić na odległość, ale proszę o pomoc ;)
  • REKLAMA
  • #2 4437799
    dubekk
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Wymien tego STK-a i powinno być wszystko ok, ale po wymianie zrób pomiary z tym dobrym kanałem,czy są te same opory na koncówce(mniej więcej).
  • REKLAMA
  • #3 4439148
    bat
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    NIE wkładaj od razu nowej końcówki do wzmacniacza nim nie pomierzysz sobie tej drugiej sprawnej i nie porównasz z tą "niby" spaloną. Ja tak sobie kiedys uwaliłem nowego STK2250 (okazało sie ze nie tylko układ sie sypnął ale kilka tranzystorów na torze tego kanału i jakiś układzik scalony:(
    W Twoim przypadku może być podobnie a skoro masz 2 niezaleznie kanały to prosciej będzie Ci pomierzyć.
    Napisz co miernik pokazał. Owocnego badania życze.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4439923
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Na 100% padł tranzystor wyjściowy w tej hybrydzie. Jeśli masz efekt buczenia z tego uszkodzonego kanału to polecam włączyć ale bez głośnika i zmierzyć na tym wyjściu napięcie woltomierzem bo najprawdopodobniej wychodzi ci stałe. Test taki zrobisz bez rozkręcania urządzenia.
  • #5 4440407
    kopruch69
    Poziom 12  
    Układ juz wymontowałem wiec teraz nie sprawdze tego napięcia na wyjściu. Chodzi tez o to ze porównanie tej NIBY spalonej z ta dobra i tak nie da mi gwarancji ze tylko jedna cześć padła. A może się mylę ? Zastanawia mnie też dlaczego nie wywaliło bezpieczników w tym wzmaku. Na płytce są dwa bezpieczniki, na moje oko po jednym na każdy kanał. Sa oryginalne (tak wyglądają ;) ) i nieprzepalone...
  • REKLAMA
  • #6 4440627
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Zawsze możesz ją rozebrać, podwadzając plastikową osłonę. Zobaczysz na metalowych wysepkach struktury tranzystorów lub to co z nich zostało pomierz je. Lub sprawdź rezystancję między n8 a n7 oraz między n6 a n7, ale te metody są mało wiarygodne. Najlepiej w urządzeniu. I uważaj żebyś nie kupił chińszczyzny bo długo ci nie pogra, ale o tym już dużo pisano i nie będę się powtarzał.
  • #7 5086044
    kopruch69
    Poziom 12  
    Witam.

Po ciężkiej walce o ten układ w końcu go wymieniłem. Działa ale niestety nie tak jak powinien. W głosniku oprócz dzwięku muzyki słychac lekkie jakby przesterowanie w środkowym paśmie. To charczenie mnie dobija bo siedzę przed samymi głośnikami. Nie jest to wina kolumn bo sprawdzałem obie. Bardzo proszę o łopatologiczną pomoc. Co mam pomierzyć, z czym porównać :?: Nigdzie w sieci nie znalazłem nic na temat tego wzmacniacza. Ani schematu, ani nawet zdjęcia. Nie spotkałem się nigdy w ogóle z tą firmą...
  • #8 5088547
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 5088852
    kopruch69
    Poziom 12  
    No właśnie ta czesc jest z wylutu. Podobno Blaupunkt ale to nie jest na niej napisane. Kształtem troszkę różniła się od wcześniejszej.
    Czy jeśli to podróba to znaczy że już na pewno nic nie da się z tym zrobić ??
  • #10 5089834
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5093209
    kopruch69
    Poziom 12  
    Niestety budowa wzmacniacza uniemożliwia mi zrobienie zdjęcia oryginalnej końcówce. Na zdjęciu widać dlaczego.

Końcówka wymieniona:

Widok z góry:

Zdjęcia troche kiepskie ale nie mam aparatu.

Stk które kupiłem różni się od poprzedniego (wizualnie):
    -napisem "1BET"
    -oryginalny ma bardziej zaokrąglone krawędzie
    -oryginalny ma ponumerowane nóżki

Pomierzyłem napięcia na nóżkach i nie wszędzie są takie same.
    Między:
    3-4: 26,4V w obu
    4-5: 26,8V w obu
    5-6 25,5V w starej i 26V w nowej
    6-7 24,8V w starej i 25,3V w nowej
    7-8 26,4V w obu

Może coś się jeszcze podsmażyło i teraz puszcza więcej niż powinno.
    Jakieś sugestie ? Będę wdzięczny.
  • #12 5093678
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 5093688
    kopruch69
    Poziom 12  
    Heh. Twoje posty nie są zbyt optymistyczne ;). Będzie dało się coś z tym zrobić czy po ptakach ?
    Co z tymi napięciami ?
  • #14 5094548
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 5106118
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Magnum A5001 uległ uszkodzeniu wskutek zwarcia kabli na wyjściu do kolumny, co spowodowało uszkodzenie jednej z końcówek mocy typu STK 078. Uszkodzony kanał generuje buczenie bez dźwięku, natomiast drugi kanał działa poprawnie. Zalecane jest porównanie parametrów rezystancyjnych i napięć na nóżkach obu końcówek przed wymianą, aby wykluczyć uszkodzenia innych elementów toru audio. Po wymianie układu hybrydowego pojawiły się zakłócenia w postaci przesterowania i charczenia w środkowym paśmie, co może wskazywać na użycie podróbki STK 078, która różni się wizualnie od oryginału (m.in. brak oznaczeń, inny kształt). Napięcia zasilające na nóżkach nowej końcówki są prawidłowe, jednak jakość dźwięku pozostawia wiele do życzenia. Wskazano, że oryginalne układy STK są trudne do zdobycia i często wymaga się poszukiwania ich w demobilu lub z wylutu. Wymiana samej końcówki mocy może nie wystarczyć, jeśli uszkodzeniu uległy również inne elementy toru wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA