logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonstruować lampę LED do motocykla? Szukam schematu

adas80 30 Cze 2009 19:05 3167 3
REKLAMA
  • #1 6722898
    adas80
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Czy ktoś mógłby mi pomóc w skonstruowaniu takiej lampy do motocykla.
    Chodzi mi o schemat.
    Link
  • REKLAMA
  • #2 6725216
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    Lata temu coś podobnego zdłubałem,gotowca nie podam bo mi się nie chce rysować ale jak naprawdę chcesz to zrobić to poczytaj albo niech ktoś z forum narysuje.Generator taktujący(można dodać regulację szęstotliwości tego migania),licznik dwójkowy sterujący jakimś dowolnie małym EPROM-em,w EPROM trzeba wpisać te sekwencje migania(w ,,mały" EPROM wejdzie nawet kilkaset sekwencji),wyjścia EPROM-u (osiem czyli tyle ile tych diodek) sterują diodami przez tranzystory.Sekwencje migania(tu to już pole do popisu) napiszesz sam ale zaprogramować EPROM to już musisz mieć programator.Czyli raptem trzy scalaki i osiem tranzystorów.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 6725348
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6514
    a) Taka lampa jest nielegalna, bo nie będzie miała homologacji.
    b) Taniej niż na EEPROMie będzie użyć uK, np. ATTiny2313 (dużo prostszy do zaprogramowania - tańszy programator, a cena scalaka podobna).
  • #4 6726209
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    Cena EPROM-a(nie EEPROM-a) mniejsza niż zero,nikt tego już prawie do ręki nie bierze(mam parędziesiąt a kilkaset różnych wywaliłem),zaprogramować można ,,na piechotę" bez komputera,robiłem tak wiele razy ,niech więc nikt nie twierdzi,że się nie da,wykorzystując elementy śmieciowe można taki układ zrobić ,,budżetowo".Tematem jest jak zrobić taki układ a nie legalność takiego rozwiązania w pojeździe,można włączać na postoju.
REKLAMA