logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie przedniego panelu do karty Creative Live 24-bit SB0410 (10-pin) - piny?

jb111 02 Lip 2009 20:52 12835 8
  • #1 6731844
    jb111
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Witam, pewnie juz gdzies bylo ale nie moglem znajesc, otoz, dostalem karte Creative Live 24-bit sb0410 . Posiada ona biale zlacze 10pin. Chcialbym sobie podlaczyc przedni panel- sluchawki i mikrofon. Z w obudowie mam 2 standardy, hdaudio i ac97. Chcialbym rozebrac sobie wtyczke ac97 i odpowiednie piny powsadzac w odpowiednie na karcie muzycznej. Wiecie moze ktory pin za co odpowiada? Chcialbym aby dzialalo to w ten sposob - link usunąłem, regulamin p. 10.11
    mat_ed

A przy okazji, wiecie moze ktory pin za co odpowiada przy zlaczu aux in w tej karcie?
  • Pomocny post
    #2 6732816
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6450
    Kabelek DIY:
    Podłączenie przedniego panelu do karty Creative Live 24-bit SB0410 (10-pin) - piny?

Opis złącza Creative FP:

i złącza AC-97 (widok od strony przewodów - złącze na kablu od panelu obudowy):

Creative FP       AC-97 FP         Descr
     1 --------------  9 ------------- GND
     2 --------------  2 ------------- L-OUT L
     3 --------------  1 ------------- BL-OUT L
     4 --------------  6 ------------- L-OUT R
     5 --------------  5 ------------- BL-OUT R
     6 -------------- 10 ------------- MIC
     7                                 N.C.
     8 --------------  8 ------------- MIC PWR
     9                                 N.C.
    10                                 N.C.

Widok od strony złącza:
     __                _____
    | 1|              | 1  2|
    | 2|              | 3  4|
    | 3|              | 5  6|
    | 4|              | 7  8|
    | 5|              | 9 10|
    | 6|              |_____|
    | 7|
    | 8|
    | 9|
    |10|
    |__|

Artykuły:
    * http://audigy2zshowto.blogspot.com/
    Ten drugi nie umożliwia odłączania tylnych wyjść po podłączeniu słuchawek do front panelu (piny BL-OUT nie podłączone).

Poniższe połączenia są błędne i nie spełnią funkcji wyciszania tylnego panelu po włożeniu wtyczki do przedniego.
    3 -------------- 1 ------------- BL-OUT L
    5 -------------- 5 ------------- BL-OUT R
    Aby tylny panel był wyciszany po włożeniu wtyczki do panelu przedniego piny BL-OUT R/L muszą zostać zwarte do masy (GND).
  • #3 6735242
    jb111
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Dzieki wielkie tzok, front panel juz podlaczylem, szkoda ze przez aux_in w srodku obudowy nie moge wpuscic sygnalu z karty telewizyjnej, tylko musze na zewnatrz kabelkiem. Nie wiem co z tym wejsciem nie tak. Podpinalem na wszystkie chyba mozliwe sposoby i nic, jest tylko lekki sygnal w tle (bardzo cichy) , jakies zaklucenia, nic wiecej.
  • #4 6735365
    tzok
    ...a masz dodane do wejście do miksera i ustawiony odpowiedni poziom głośności? Poza tym zamiast korzystać z AUX-IN z czystym sumieniem możesz użyć wejścia CD-IN, dźwięk CD-Audio w Windows 2000 i nowszych i tak idzie cyfrowo po IDE.

• #5 8535046
    dziekan_tek
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    @tzok dzięki za opis :-)

Prawie że wszystko u mnie działa na SB0410, tzn. kanały wyjściowe na słuchawki L i R (ok), MIC (ok), ale niestety nie działa wyciszenie tylnego panelu.
    Sprawdziłem miernikiem i przy odłączonej wtyczce jack (słuchawek) rezystancja wynosi 0 Ohm, więc BL_OUT w panelu przednim, który posiadam na pewno jest. Dobrze też są podłączone kanały zwrotne (BL-OUT L i R), zresztą próbowałem również je zamienić i wciąż nic...

Jakieś sugestie co jest nie tak? :-]

P.S. Jedyną zmianą po podłączeniu słuchawek jest lekkie ściszenie, ale ono spowodowane jest obciążeniem karty przez impedancję słuchawek.

P.S.2. Chyba znalazłem częściowe rozwiązanie na jakiejś arabskiej (chyba raczej jednak koreańskiej... ;-)
    stronie:

Jest to screen z panelu sterowania którejś z wersji X-Fi sound blastera, niestety zaznaczonych na czerwono opcji w Sound Blasterze Live 24bit (SB0410) nie ma.
  • #6 8536263
    tzok
    X-Fi są już HD-Audio / Azalia z Jack-Sensing.

Nie mam takiej karty ale w/g obrazka w moim opisie piny BL-OUT-R/L mają być zwierane do masy po włożeniu wtyczki do gniazdka w panelu. Czyli nie jest to klasyczny kanał zwrotny jak w starszych płytach z AC-97, gdzie przy braku Front Panela pary tych styków musiały być połączone zworkami, by był dźwięk na tylnym panelu. Innymi słowy mój opis jest błędny - połączenia:
    3 -------------- 1 ------------- BL-OUT L
    5 -------------- 5 ------------- BL-OUT R
    nie spełnią swojej roli.

AC97:
    L-OUT zwarty z BL-OUT - jest dźwięk na tylnym panelu
    L-OUT rozwarty z BL-OUT - brak dźwięku na tylnym panelu
    Creative:
    L-OUT rozwarty z BL-OUT - jest dźwięk na tylnym panelu
    BL-OUT zwarty z GND - brak dźwięku na tylnym panelu
  • #7 8536314
    dziekan_tek
    Poziom 15  
    @tzok kolejny raz dzięki, za szybką i pomocną odpowiedź :-)

Myślałem na początku o GND, ale w opisie Twoim i znalezionym jeszcze gdzieś na zagranicznych forach widziałem właśnie połączenie L z BL i nie eksperymentowałem z GND.
    Cóż, trzeba będzie rozbebeszyć kabelek z koszulek termo i kleju na gorąco i dokonać pewnych modyfikacji. Tylko jeszcze nie wiem jakich... ;-)

Piny BL w AC'97 są na stałe sprzężone z sygnałem (L), więc ciężko będzie wyczarować GND na nich, ale może coś wymyślę :-)

No chyba że masz gotowe rozwiązanie, to bardzo bym prosił o nie :-)

P.S. (off-topic) tak sobie właśnie przypomniałem... XelloS był moją ulubioną postacią w Slayers'ach, a na miasteczkowym DC (AGH) był moim nickiem przez 5 lat ;-)
  • #8 8536480
    tzok
    Jak pisałem - nie mam takiej karty by to sprawdzić... normalnie na tym złączu nie ma chyba żadnych zworek, czyli BL nie jest zwarte z L, a mimo to dźwięk na tylnym złączu jest. W standardowych panelach pod AC'97 od każdego kanału jest para styków, które są zwarte gdy nie ma wtyczki w gnieździe i rozwierają się po jej włożeniu (jeden pozostaje połączony z wtyczką, a drugi zostaje z niczym nie połączony).

Nie wiem czy ma tam być po prosu na stałe podana masa i wtedy działa jack-sensing, czy masa ma być podawana w momencie włożenia wtyczki (na zasadzie sygnału ~MUTE).

P.S. (off-topic)
    Wybór avatarka nie był przypadkowy, choć nie była to moja ulubiona postać w tym anime... zdecydowanie wolałem Sylphiel ;)
  • #9 8536536
    dziekan_tek
    Poziom 15  
    Nie wiem, czy w takim wypadku gra jest warta świeczki.
    Trzeba by było wprowadzić tutaj elektronikę, albo inny (bardziej rozbudowany) typ gniazda słuchawkowego z autonomicznym przełącznikiem sygnalizującym włożenie wtyczki i do którego by można było masę podciągnąć lub chociażby jakiś przełącznik (np. na przednim panelu obok gniazda słuchawkowego) do masowania BL, jednak równie dobrze mogę na pilocie swojego zestawu 2.1 nacisnąć przycisk STANDBY i też mieć wyciszone głośniki... ;-)

Anyway - dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam :-)

P.S. >>> KLIK <<<

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia przedniego panelu audio (słuchawki i mikrofon) do karty dźwiękowej Creative Live 24-bit SB0410 z 10-pinowym białym złączem. Użytkownik posiada w obudowie wtyczki zgodne ze standardami HDAudio i AC'97 i chce wykorzystać wtyczkę AC'97, dopasowując piny do karty. Podano szczegółowy opis przyporządkowania pinów między złączem Creative FP a AC'97 FP, uwzględniając sygnały GND, L-OUT, BL-OUT, MIC i MIC PWR. Omówiono problem z działaniem wyciszenia tylnego panelu, gdzie BL-OUT wymaga zwierania do masy po włożeniu wtyczki, co różni się od klasycznego standardu AC'97. Wskazano, że w karcie Creative SB0410 BL-OUT nie jest klasycznym kanałem zwrotnym, a jego prawidłowe działanie wymaga innego podejścia niż w AC'97. Poruszono także problem z wejściem AUX-IN, które nie działa poprawnie z sygnałem z karty telewizyjnej, sugerując alternatywne użycie wejścia CD-IN. Dyskusja zawiera także sugestie dotyczące konieczności modyfikacji okablowania lub zastosowania dodatkowej elektroniki do poprawnego działania funkcji wyciszenia i jack-sensingu na przednim panelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA