logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Medion MD1772LA i calkiem ciemny obraz przy max. jasnosci...

dutchman 19 Gru 2002 18:17 2223 11
REKLAMA
  • #1 68006
    dutchman
    Poziom 11  
    Drodzy koledzy;
    Jestem tu po raz pierwszy, wiec niech mi admin wybaczy jesli cos bedzie nie tak jak trzeba. Przeczytalem regulamin, wiec bede sie staral.
    Bardzo lubie elektronike ( chociaz niewiele o niej wiem ) i mam pewien klopot. Mam monitor Medion MD1772 LA z 199 roku i dostalem go za darmo od kolegi. Po wlaczeniu chodzila dwa dni normalnie, az pewnego razu zadzialal screen saver po czym monitor nie reagowal na myszke i klawisze. Jedyne wyjscie to boot komputera. Po tym "boot" obraz stal sie prawie calkiem czarny pomimo ze jasnosc jest ustawiona na maximum.
    Mam dwie prosby do szanownych kolegow/kolezanek:
    1. ma ktos moze schemat tego urzadzenia;
    2. ma ktos z Was jakies sugestie ( co moglo w nim wysiasc ) ?
    Bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek rady.
    najlepsze pozdrowienia
    dutchman
  • REKLAMA
  • #2 68050
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 144
    Hmmmmm to bardziej wyglada na koma anizeli na monitor. Brak reakcji przy poruszaniu myszka swiadczy ze komp nie przeszedl ze screen savera w tryb pracy gdyz sie zawiesil. Ciemny obraz moze tez byc tego przyczyna . Podejzewalbym karte graficzna o takie zachowanie. Sprawdziles tego kompa na innym monitorze ??? Powinienes to zrobic jako pierwsze. :lol:
  • REKLAMA
  • #3 68051
    dutchman
    Poziom 11  
    Witaj Richi;
    Dzieki za reakcje.
    Nie, to nie kwestia komputera - kazdy inny monitor hula z nim ze hej. Podlaczalem ten monitor do innego komputera i jest to samo....
    Wlasciwie nie tyle chodzi o ten screen saver co o to, ze obraz jest prawie czarny przy ustawieniach na max.
    Masz moze jakies inne sugestie ?
    najlepsze pozdrowienia
    dutchman
  • REKLAMA
  • #4 68097
    stan
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Pomierz napięcia na podstawce kineskopu (trudny dostęp) i podaj na grupę
  • REKLAMA
  • #5 68158
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 144
    Jak napisał stan sprawdz napiecia na PłytceKineskopu, postaram sie poszukac schematu. :lol:
  • #6 68275
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    W tym modelu siadają nagminnie dwie rzeczy: bleder i procek. Jeśli nie reaguje na screen to bleder, w innym przypadku to procek i niestety, jedno i drugie jest bardz drogie.
  • #7 68460
    dutchman
    Poziom 11  
    Dziekuje Wam za podpowiedz. Pomierzylem napiecia na nozkach kineskopu - rzeczywiscie dostep moglby byc latwiejszy....
    G1 -17,1
    G 84,4
    G2 okolo 200
    R 89,7
    GND 0
    H 6
    B 94,7
    GND 0
    Zakladam ze to prady stale ?
    najlepsze pozdrowienia
    dutchman
    P.S. fachman duzo to znaczy ile mniej wiecej ? :?
  • #8 69058
    stan
    Poziom 26  
    G2 za niskie - czyli bleeder.
  • #9 69176
    dutchman
    Poziom 11  
    Dzieki Stan :). Jaki to jest dokladnie model ? Bardzo prosze kogos kto ma schemat o podpowiedz !!!!
    najlepsze pozdrowienia i Wesolych Swiat !
    dutchman
  • #10 69415
    stan
    Poziom 26  
    Spróbuj www.piko.pl lub Sayko we Wrocławiu
  • #11 69657
    dutchman
    Poziom 11  
    Problem w tym, ze nie wiem jak sie nazywa ten bleeder , nie znam symbolu. Jak bede znal symbol, to samo kupno musi sie udac. W Polsce bedzie trudno bo mieszkam w amsterdamie, ale tutaj tez mamy rozne sklepy z elektronika...:)
    najlepsze pozdrowienia
    dutchman
  • #12 69662
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Hej,
    nie kupisz go odzielnie, musisz kupić cały trafopowielacz, ten link był dobry,
    podaj gościowi typ monitora on ci dobierze. Koszt około 130zł.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada monitor Medion MD1772 LA z 199 roku, który po uruchomieniu działał poprawnie przez dwa dni, lecz po aktywacji wygaszacza ekranu przestał reagować na myszkę i klawiaturę, a obraz stał się bardzo ciemny mimo maksymalnej jasności. Problem nie leży po stronie komputera, gdyż inne monitory działają z nim poprawnie, a ten monitor zachowuje się tak samo podłączony do innego komputera. Sugerowano sprawdzenie napięć na podstawce kineskopu, które zostały zmierzone i wyniosły m.in. G1 = -17,1 V, G = 84,4 V, G2 około 200 V, R = 89,7 V, B = 94,7 V. Wskazano, że napięcie G2 jest za niskie, co sugeruje uszkodzenie bleedera (bleder), który w tym modelu często ulega awarii. Naprawa wymaga wymiany bleedera lub procesora, które są kosztowne. Bleeder nie jest dostępny osobno, konieczny jest zakup całego trafopowielacza, którego koszt to około 130 zł. Wskazano również źródła schematów i części, takie jak www.piko.pl lub Sayko we Wrocławiu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA