Jak myślicie, czy CB Radio w prywatnym samochodzie osobowym jest obciachowe?
Ja twierdzę, że tak. Podobnie jak kratka przed tylną szybą.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkavma napisał:Jak myślicie, czy CB Radio w prywatnym samochodzie osobowym jest obciachowe?
mebarth napisał:
Kratka? Mam Berlingo z kratką i osczedzam wch... na ubezpieczeniu i mi towar na łeb nie leci.
jerry941 napisał:
A mógłbyś rozwinąć swoją opinie ? Co sprawia, ze CB Radio wydaje Ci się obciachowe w samochodzie osobowym ?
Zresztą CB Radio nie jest do lansu czy szpanu, a dla ułatwienia sobie podróży.
Qwet napisał:W wolnym czasie chcę zbudować CB radio.
Cytat:L.p. Parametr Wartość graniczna
1. Zakres częstotliwości 26.960 - 27.410 MHz
2. Uchyb częstotliwości +/- 0.6k Hz
3. Maksymalna moc wyjściowa FM: 4W
AM: 4W
SSB: 12W (PEP)
4. Poziom sygnałów niepożądanych nadajnika do 1 GHz 0.25 uW
5. Poziom sygnałów niepożądanych nadajnika od 1 GHz do 2 GHz 1 uW
6. Poziom sygnałów niepożądanych odbiornika do 1 GHz 2 nW
7. Poziom sygnałów niepożądanych odbiornika od 1 GHz do 2 GHz 20 nW
Cytat:Obecne uregulowania prawne nie nakładają na użytkowników urządzeń typu CB Radio obowiązku posiadania przy sobie i okazywania na żądanie organu kontroli ruchu drogowego świadectwa homologacji czy deklaracji zgodności użytkowanego urządzenia.
Qwet napisał:Nawet przydawałoby się w trasach, można pożartować z tirowcami
Faces napisał:Witam.Qwet napisał:W wolnym czasie chcę zbudować CB radio.
Piszesz poważnie czy żarty sobie robisz?
Jeżeli poważnie chcesz zbudować 'Cymbał Radio' to życzę powodzenia w uzyskaniu homologacji. Trzeba najpierw przeskoczyć kilka trudności technicznych. I co najważniejsze mieć doświadczenie w technice w.cz.
Aby CB radio mogło uzyskać świadectwo homologacji musi spełniać następujące parametry:
Cytat:L.p. Parametr Wartość graniczna
1. Zakres częstotliwości 26.960 - 27.410 MHz
2. Uchyb częstotliwości +/- 0.6k Hz
3. Maksymalna moc wyjściowa FM: 4W
AM: 4W
SSB: 12W (PEP)
4. Poziom sygnałów niepożądanych nadajnika do 1 GHz 0.25 uW
5. Poziom sygnałów niepożądanych nadajnika od 1 GHz do 2 GHz 1 uW
6. Poziom sygnałów niepożądanych odbiornika do 1 GHz 2 nW
7. Poziom sygnałów niepożądanych odbiornika od 1 GHz do 2 GHz 20 nW
Jest napisane:Cytat:Obecne uregulowania prawne nie nakładają na użytkowników urządzeń typu CB Radio obowiązku posiadania przy sobie i okazywania na żądanie organu kontroli ruchu drogowego świadectwa homologacji czy deklaracji zgodności użytkowanego urządzenia.
Ale UKE może się już tym zainteresować poważnie.
PS Tam gdzie podane są wartości graniczne mają być pewnie 'MHz' w punktach 5 i 7.
PS2Qwet napisał:Nawet przydawałoby się w trasach, można pożartować z tirowcami
Chyba nie do tego służy CB Radio. Wiem, czasy się zmieniły. Teraz to tylko 'mięsem rzucają', ale w kryzysowych sytuacjach może pomóc uratować życie.
Źródło:
http://www.cb-radia.yoyo.pl/?cb-radio-a-homologacja,35
http://www.radio.org.pl/poradnik/homologacja/
Edit:
Qwet, jak ci tak bardzo zależy na budowie sprzętu nadawczo-odbiorczego to rób licencje. Będziesz mógł do woli budować taki sprzęt, również ulepszać itp. I to bez żadnej homologacji. Jedynie będziesz musiał zapewnić aby sprzęt nadawczy nie posiadał większej mocy niż licencyjna oraz postarać się o dobre filtrowanie sygnału w.cz. na wyjściu nadajnika co by nie zakłócać TV i radiofonii. Do tego dobry zasilacz, poprawna instalacja antenowa i jesteś w domu.
kavma napisał:Jak myślicie, czy CB Radio w prywatnym samochodzie osobowym jest obciachowe?