logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy CB Radio jest obciachowe?

kavma 04 Lip 2009 15:20 7482 46
REKLAMA
  • #1 6738218
    kavma
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    Jak myślicie, czy CB Radio w prywatnym samochodzie osobowym jest obciachowe?
    Ja twierdzę, że tak. Podobnie jak kratka przed tylną szybą.
  • REKLAMA
  • #2 6738246
    cichy lis
    Poziom 28  
    Dlaczego ? Niektórym pomaga w podróży . Z kratką to już można polemizować .....
  • #4 6738254
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 109
    kavma, a co ja poradzę, ze kupiłem ciężarówkę a nie osobówkę? Jakoś ~300zł na demontaż kratki mi się nie uśmiecha... Szczególnie, ze i tak mogę moim Punto przewieźć 4 osoby zgodnie z przepisami.

A co do CB: Jak nie potrzebujesz to ok. Ale wielu ludzi spędza mnóstwo czasu "za kółkiem", robią po kilkaset, a nawet powyżej tysiąca kilometrów dziennie. Dzięki CB mogą sobie pogadać z ludźmi na trasie - według mnie to jest bardzo pozytywny aspekt CB.

Czemu uważasz, ze to obciach?
  • #5 6738260
    qwerty67
    Poziom 24  
    Ocena: 46
    Dokładnie, jeśli ktoś osobówką dużo jeździ w trasę to się przydaje, np. na autostradach itp. Co do kratki to czasami jest przesada, ale jeśli ktoś ma np. kombi i sklep i wozi nim artykuły to ta kratka się przydaje.
    Wszystko ma zwolenników i przeciwników. Tak więc jeśli jeździsz autem tylko do roboty to CB jest Ci zbędne a kratka tak samo.
  • #6 6738267
    jerry941
    Poziom 13  
    kavma napisał:

A mógłbyś rozwinąć swoją opinie ? Co sprawia, ze CB Radio wydaje Ci się obciachowe w samochodzie osobowym ?
    Zresztą CB Radio nie jest do lansu czy szpanu, a dla ułatwienia sobie podróży.
  • REKLAMA
  • #7 6738277
    cichy lis
    Poziom 28  
    Bardziej obciachowe są naklejki PIONEER, pod nią KENWOOD i inne na tylnej szybie :-)
  • #8 6738286
    plustek
    Poziom 31  
    Ocena: 200
    cichy lis napisał:
    Bardziej obciachowe są naklejki PIONEER, pod nią KENWOOD i inne na tylnej szybie :-)

Nie żartuj, w "Maluchu" naklejka PIONEER dodaje 5KM mocy więcej...
  • #9 6738328
    cichy lis
    Poziom 28  
    To już wiem dlaczego jak jadę rowerem to bez problemu mnie taki maluch wyprzedza :-)
  • REKLAMA
  • #10 6738335
    Qwet
    Poziom 33  
    Ocena: 180
    W wolnym czasie chcę zbudować CB radio. Nie wydaje mi się żeby było obciachowe :| Nawet przydawałoby się w trasach, można pożartować z tirowcami :)
  • #11 6738344
    mebarth
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Obciach? Dobrze wiedzieć gdzie misie stoją z suszarkami. Chyba ze ty lubisz łapać mandaciki. Dobrze wiedzieć który wyjazd jest zawalony. Ty chyba nie lubisz i wolisz sie pocić w struclu niż jechać objazdem.

Kratka? Mam Berlingo z kratką i osczedzam wch... na ubezpieczeniu i mi towar na łeb nie leci.

3. Nie rozumiem tego goscia.. może on Lexusem sie wozi do szkoły?
  • #12 6738390
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 109
    mebarth napisał:

Kratka? Mam Berlingo z kratką i osczedzam wch... na ubezpieczeniu i mi towar na łeb nie leci.

A gdzie jesteś ubezpieczony? Bo w Allianz nie ma różnicy osobowy/ciężarowy, a mam ochotę zmienić ubezpieczyciela ;)
  • REKLAMA
  • #13 6738494
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 322
    Jeszcze nigdy nie słyszałem o obciachach kiedy ktoś jechał autem z CB. O kratce to się słyszy że niby na firmę.
  • #14 6738670
    kavma
    Poziom 21  
    jerry941 napisał:

A mógłbyś rozwinąć swoją opinie ? Co sprawia, ze CB Radio wydaje Ci się obciachowe w samochodzie osobowym ?
    Zresztą CB Radio nie jest do lansu czy szpanu, a dla ułatwienia sobie podróży.

Napisałem, że chodzi mi o PRYWATNY SAMOCHÓD OSOBOWY.
    Nie neguję jego przydatności w pracy kierowcy, czy wykonywaniu zawodu kierowcy w samochodzie służbowym.

A obciachowy jest w PRYWATNYM SAMOCHODZIE OSOBOWYM bo:
    Jeśli CB ma ułatwiać podróżowanie to masz chyba na myśli przemieszczanie się na odległość większą niż codzienne dojazdy do pracy lub szkoły. Jeśli tak, to jak często podróżujesz? i do czego Ci CB Radio jak jedziesz do pracy, sklepu czy kina.
    Jak można takim samochodem (z wielgaśną anteną) podjechać np do teatru czy do znajomych, którzy mieszkają prawie za rogiem. W celach użytkowych? Jakich? Przecież znasz te wszystkie trasy na pamięć.
    CB Radio ułatwia pacę kierowcy zgoda, ale po co zabierać ze sobą do domu część pracy. Trzeba starać się przynajmniej, by ta prywatna część życia była inna niż ta w pracy.
    Wg mnie, lwia część Posiadaczy CB Radia (w PRYWATNYCH SAMOCHODACH OSOBOWYCH) używa ich dla szpanu, mody i lansu.
    Dlatego uważam, że jest to obciachowe.
    I na koniec... w samochodzie służbowym mamy zamontowane CB Radio.
    Pozdrawiam.
  • #15 6738689
    motykami
    Poziom 18  
    Ocena: 530
    Jeśli ktoś rzeczywiście jeździ dużo w trasie, to jak najbardziej nie mam nic przeciwko CB, jest to przydatna rzecz.
    Ale problem w tym że CB w osobówce staje się powoli dodatkowym elementem tuningu... i np. znam kilka osób które dojeżdżają do szkoły/pracy 4-5km dziennie, codziennie ta sama trasa i mają CB, po co im to ?? Czy czują się bardziej dowartościowani za kółkiem mając CB ? nie mam pojęcia... sam jeżdżę niewiele w prawdzie, ale nie widzę sensownego zastosowania dla CB w moim przypadku.

Druga sprawa to śmiać mi się chce z ludzi którzy kupują GPSa za parę stówek (w prawdzie ostatnio staniały ale to nie zmienia mojego poglądu) i także dojeżdżają tylko autem do pracy, nie rozumiem po co im to ?
    GPS - przydatna rzecz, w trasie ... ale w mieście w którym się mieszka, przy dojeździe do pracy ?
    Myślę że to też pewien sposób na tuning lub "wylansowanie" się przy znajomych, bo ktoś ma 20 letniego rozsypującego się golfa, ale CB i GPS musi być !!
    Osobiście tą kasę wolałbym odłożyć nawet na półkę i wydać na inne cele.

A co do mandatów... niestety za nic nie są stawiane, troszkę wyobraźni i rozsądku a i mandaty można uniknąć. (Oczywiście mówię o normalnej jeździe po mieście, przy dojazdach do pracy itd, w trasie to troszeczkę co innego)

Ehh... się rozpisałem :D

Pozdrawiam, motykami.
  • #16 6738702
    qwerty67
    Poziom 24  
    Ocena: 46
    Jak już pisałem i koledzy wyżej to do pracy i szkoły to faktycznie CB nie jest na miejscu, ale zawsze możesz mieć antenę na magnes i zakładać jak jedziesz gdzieś dalej.
  • #17 6738813
    mr.papryk
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 3
    nie jest obciachowe . ja bym zrobił tak jak kiedyś żeby trzeba było rejetrować bo kupuja ludzie z biedronki albo carrefoura i gadaja na 19 o wszystkim
    -.- i to wnerwia -.-
  • #18 6738904
    Młody technik elektronik
    Poziom 15  
    Do kolegi który mieszka za rogiem okey. Ale osobówka ci służy tylko do przejazdu do sklepu lub kumpla ?? Ale twoje myślenie jest płytkie...
  • #19 6738984
    Smokudg
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Są też ludzie którzy używają swoich prywatnych samochodów osobowych do pracy.
  • #20 6739506
    paszaww123
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    cichy lis napisał:

Albo takie o ////ALPINE xD
  • #21 6741159
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    Też nie uważam tego za obciach może dlatego że za kimś kto ma CB mogę spokojnie przejechać odcinek drogi w pobliżu Biłgoraja na którym stoją znaki ograniczenia prędkości do 40 ustawione przy okazji wiosennego remontu drogi o których najwidoczniej ktoś zapomniał. :D
  • #22 6741792
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Akuratnie sam jeżdże niewiele, ale posiadam zarówno cb jak i gps. I jakiś pogląd, że to dla lansu, czy szpanu jest moim zdaniem głupi.
    Mam gpsa, ale używam go jak wyjeżdżam gdzieś do większego miasta.
    Cb mam i używam nawet jak jeżdżę lokalnie co by wiedziec gdzie kto stoi.
    Odnośnie cb w 20 letnim golfie, że to niby obciach to nie rozumiem tego poglądu, pewnie gdyby użytkownik miał więcej siana kupiłby sobie cos lepszego. Obciachem dla mnie jest nowa czarna bmw serii 7 z białym workiem pod magnesem anteny. Nie wiem czy zal wydac 20 zł na gumową podkładkę.
    Ogólnie jakos autor tematu ma chyba jakis problem sam ze soba, albo nie stac go na cb w swoim samochodzie i ma wielkie zyciowe rozsterki z tego powodu :D
  • #23 6741923
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.
    Qwet napisał:
    W wolnym czasie chcę zbudować CB radio.

Piszesz poważnie czy żarty sobie robisz?
    Jeżeli poważnie chcesz zbudować 'Cymbał Radio' to życzę powodzenia w uzyskaniu homologacji. Trzeba najpierw przeskoczyć kilka trudności technicznych. I co najważniejsze mieć doświadczenie w technice w.cz.
    Aby CB radio mogło uzyskać świadectwo homologacji musi spełniać następujące parametry:

Cytat:
    L.p. Parametr Wartość graniczna
    1. Zakres częstotliwości 26.960 - 27.410 MHz
    2. Uchyb częstotliwości +/- 0.6k Hz
    3. Maksymalna moc wyjściowa FM: 4W
    AM: 4W
    SSB: 12W (PEP)
    4. Poziom sygnałów niepożądanych nadajnika do 1 GHz 0.25 uW
    5. Poziom sygnałów niepożądanych nadajnika od 1 GHz do 2 GHz 1 uW
    6. Poziom sygnałów niepożądanych odbiornika do 1 GHz 2 nW
    7. Poziom sygnałów niepożądanych odbiornika od 1 GHz do 2 GHz 20 nW

Jest napisane:
    Cytat:
    Obecne uregulowania prawne nie nakładają na użytkowników urządzeń typu CB Radio obowiązku posiadania przy sobie i okazywania na żądanie organu kontroli ruchu drogowego świadectwa homologacji czy deklaracji zgodności użytkowanego urządzenia.

Ale UKE może się już tym zainteresować poważnie.

PS Tam gdzie podane są wartości graniczne mają być pewnie 'MHz' w punktach 5 i 7.

PS2
    Qwet napisał:
    Nawet przydawałoby się w trasach, można pożartować z tirowcami

Chyba nie do tego służy CB Radio. Wiem, czasy się zmieniły. Teraz to tylko 'mięsem rzucają', ale w kryzysowych sytuacjach może pomóc uratować życie.

Źródło:
    http://www.cb-radia.yoyo.pl/?cb-radio-a-homologacja,35
    http://www.radio.org.pl/poradnik/homologacja/

Edit:

Qwet, jak ci tak bardzo zależy na budowie sprzętu nadawczo-odbiorczego to rób licencje. Będziesz mógł do woli budować taki sprzęt, również ulepszać itp. I to bez żadnej homologacji. Jedynie będziesz musiał zapewnić aby sprzęt nadawczy nie posiadał większej mocy niż licencyjna oraz postarać się o dobre filtrowanie sygnału w.cz. na wyjściu nadajnika co by nie zakłócać TV i radiofonii. Do tego dobry zasilacz, poprawna instalacja antenowa i jesteś w domu :D .
  • #24 6743111
    Tomano BoSS
    Poziom 13  
    Osobiście posiadam radio CB, i dla mnie nie jest to żaden obciach, ani szpan. Radio CB to nic innego jak ułatwienie sobie przejazdu z punktu A do punktu B. A ile razy CB uratowało mnie przed mandatem lub staniem w korku. Dzięki CB wiem co się dzieje przede mną, jaka jest sytuacja na drodze, który odcinek jest zamknięty, zakorkowany itd itd...
  • #25 6743190
    polprzewodnikowy
    Poziom 26  
    Ocena: 225
    Faces napisał:
    Witam.
    Qwet napisał:
    W wolnym czasie chcę zbudować CB radio.

Piszesz poważnie czy żarty sobie robisz?
    Jeżeli poważnie chcesz zbudować 'Cymbał Radio' to życzę powodzenia w uzyskaniu homologacji. Trzeba najpierw przeskoczyć kilka trudności technicznych. I co najważniejsze mieć doświadczenie w technice w.cz.
    Aby CB radio mogło uzyskać świadectwo homologacji musi spełniać następujące parametry:

Cytat:
    L.p. Parametr Wartość graniczna
    1. Zakres częstotliwości 26.960 - 27.410 MHz
    2. Uchyb częstotliwości +/- 0.6k Hz
    3. Maksymalna moc wyjściowa FM: 4W
    AM: 4W
    SSB: 12W (PEP)
    4. Poziom sygnałów niepożądanych nadajnika do 1 GHz 0.25 uW
    5. Poziom sygnałów niepożądanych nadajnika od 1 GHz do 2 GHz 1 uW
    6. Poziom sygnałów niepożądanych odbiornika do 1 GHz 2 nW
    7. Poziom sygnałów niepożądanych odbiornika od 1 GHz do 2 GHz 20 nW

Jest napisane:
    Cytat:
    Obecne uregulowania prawne nie nakładają na użytkowników urządzeń typu CB Radio obowiązku posiadania przy sobie i okazywania na żądanie organu kontroli ruchu drogowego świadectwa homologacji czy deklaracji zgodności użytkowanego urządzenia.

Ale UKE może się już tym zainteresować poważnie.

PS Tam gdzie podane są wartości graniczne mają być pewnie 'MHz' w punktach 5 i 7.

PS2
    Qwet napisał:
    Nawet przydawałoby się w trasach, można pożartować z tirowcami

Chyba nie do tego służy CB Radio. Wiem, czasy się zmieniły. Teraz to tylko 'mięsem rzucają', ale w kryzysowych sytuacjach może pomóc uratować życie.

Źródło:
    http://www.cb-radia.yoyo.pl/?cb-radio-a-homologacja,35
    http://www.radio.org.pl/poradnik/homologacja/

Edit:

Qwet, jak ci tak bardzo zależy na budowie sprzętu nadawczo-odbiorczego to rób licencje. Będziesz mógł do woli budować taki sprzęt, również ulepszać itp. I to bez żadnej homologacji. Jedynie będziesz musiał zapewnić aby sprzęt nadawczy nie posiadał większej mocy niż licencyjna oraz postarać się o dobre filtrowanie sygnału w.cz. na wyjściu nadajnika co by nie zakłócać TV i radiofonii. Do tego dobry zasilacz, poprawna instalacja antenowa i jesteś w domu :D .

No właśnie... Mój tata ma licencję na 500W (ma swój znak, SP5... dalej się domyślcie, dam 50 pkt. za odgadnięcie) i sam powiedział że woli kupować fabryczne niż robić samoróbki. Kiedyś robił ale nie wychodziły mu te urz. nadawczo-odbiorcze . Alan 18 w samochodzie mu nie przeszkadza, jazda z mazur na Śląsk nie jest łatwa, a CB-Radio pomaga. GPS mu nigdy nie dorówna!
  • #26 6744031
    damian6699
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Cb radio jak dla mnie to półka wyżej no chyba ze jestes niemową bo na cbku mozna zawsze zapytac o trase co gdzie jak i uslyszysz "kolego od .... chodz dwa wyzej" i po klopocie ;)
  • #27 6749596
    fooli
    Poziom 11  
    Witam.

Moja opinia jest taka:
    Auto prywatne, dojazd do pracy ok 30-40km (zaleznie od drogi jaka obiorę).
    Okres jazdy bez CB - 2 mandaty po 200zł każdy (oczywiscie ostro negocjowane z 400zł).
    Okres jazdy z CB (już ok 15 miesięcy) - zadnego mandatu, czas dojazdu się skrócił bo wiem którędy jechac aby ominąc korek, wypadek, lub inne ustrojstwo blokujące przejazd.
    Uwierz mi kolego że byłem jednym z tych ktorzy potrafili dostac mandat jadąc do marketu na zakupy, wiec radio w moim przypadku nawet w aucie prywatnym to oszczędność.

P.S. mandaty oczywiscie niesłusznie dostawałem, przeciez zawsze byłem niewinny i tylko na sekunde przekroczyłem dozwolone 50km/h :D

Dalsze za i przeciw cb w prywatnym aucie pozostawiam innym do oceny, dla mnie cb to podstawa wyposażenia każdego auta.
  • #28 6749757
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Z czego wynika ta popularność CB u rodaków?
    Z przyjemności bezkarności ?

Jadąc przez EU polskie auta od razu można rozpoznać po antence ;)
    Obce auta nie mają CB a jak mają to bardzo rzadko.
    Dlaczego?
  • #29 6751016
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    kavma napisał:

Po pierwsze - Zdefinij słowo "Obciach"?

Rozumiem, że Obciachem jest dla ciebie posiadanie samochodu użytkowego i posiadanie najskuteczniejszego obecnie środka komunikacji, umożliwiającego najszybsze wezwanie pomocy w razie potrzeby?

Dla mnie obciachem jest jazda samochodem, który dudni muzyką głośniej niż silnik pracuje. Wiejskie przeróbki udające tuning i udawanie mistrza kierownicy na drodze w 25-cio letnim składowisku rdzy udającym pojazd.

Ale... o gustach się ponoć nie dyskutuje.
  • #30 6751137
    Fatko
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    A może i ja dorzucę swoje ,,3gr"
    Czy koledzy zauważyli-że posiadanie CB- KOSZTUJE?
    --Przekroczenie prędkości o 15km/h-od 100 do 300 pl +4 pkt
    Jeśli masz CB-masz tą górkę-na twe ,,błagania" krótka riposta-,,ile razy Ci się udało"-?
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opinii na temat używania CB radia w prywatnych samochodach osobowych oraz porównania go do innych elementów wyposażenia, takich jak kratka za tylną szybą. Część uczestników uważa, że CB radio nie jest obciachowe, zwłaszcza dla osób często podróżujących na długich trasach, gdzie urządzenie ułatwia komunikację, ostrzega przed kontrolami drogowymi, korkami, wypadkami i innymi zagrożeniami na drodze. CB radio jest postrzegane jako praktyczne narzędzie zwiększające bezpieczeństwo i komfort jazdy, a także umożliwiające wymianę informacji między kierowcami. Krytycy wskazują, że w prywatnych autach używanych głównie do krótkich dojazdów CB radio może być zbędne i służyć raczej do lansu lub tuningu, zwłaszcza gdy montaż anteny jest przesadny lub nieestetyczny. W dyskusji pojawiły się także kwestie techniczne dotyczące homologacji urządzeń CB, legalności mocy nadawania oraz sposobów montażu anten (np. na magnes, wtopiona w szybę). Wspomniano o alternatywach jak GPS, które jednak nie zastępują funkcji CB w zakresie bieżącej wymiany informacji o sytuacji na drodze. Wątek kratki za tylną szybą jest traktowany jako element użytkowy w samochodach dostawczych lub kombi, mniej popularny w autach osobowych. Wskazano również na społeczny aspekt korzystania z CB w Polsce, gdzie jest ono popularne ze względu na specyfikę dróg i częste kontrole. W dyskusji pojawiły się także uwagi o nieodpowiednim używaniu CB, np. nadmiernym "głośnieniu" czy tuningowym "gwoździach". Ogólnie CB radio jest oceniane jako praktyczne narzędzie komunikacji drogowej, a jego obciachowość zależy od kontekstu użytkowania i sposobu montażu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA