logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 5630 i głośniki Creative 5.1 - grają tylko dwa

MasterTomson 04 Lip 2009 20:09 2689 7
REKLAMA
  • #1 6739081
    MasterTomson
    Poziom 11  
    Drodzy użytkownicy.

Mam takie pytanie, jak rozwiązać następujący problem:

Mam głośnik Creative 5.1, podpiąłem je do Laptopa Acer Aspire5630 jednak że, dźwięk wychodzi tylko z dwóch satelitek i subwoofera.

Moje pytanie, czy karta muzyczna w tym laptopie jest zbyt słaba i nie obsłuży Creativów 5.1, czy też problem tkwi gdzie indziej?

Za wszelkie podpowiedzi z góry dzięki.

P.S Sterowniki są wgrane

Moderowany przez mat_ed:

Przeniosłem do odpowiedniego działu. Tytuł oraz post poprawiłem. Stery są na statku.

• REKLAMA
  • #2 6739098
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 364
    Głośniki 5.1 wykorzystują 3 przewody zakończone mini-jackami.

Do czego je podłączyłeś?

W lapku masz najprawdopodobniej wyjście na słuchawki, wejście do mikrofonu oraz wejście line-in (to ostatnie niekoniecznie).

Jak się zapewne domyślasz, cokolwiek podłączysz do WEJŚĆ - nie zagra.
  • REKLAMA
  • #3 6740695
    MasterTomson
    Poziom 11  
    Witam ponownie

NA wstępie moje podziękowania dla moderatora za wprowadzone korekty...

Tak więc co powinienem zrobić w takiej sytuacji... słyszałem o rozdzielnicach dźwięku chyba tak się to nazywa i nawet mam takie małe cudo ale niestety nie skutkuje... tak więc nadal jestem w kropce...

Wszelkie rady i propozycje rozwiązania mile widziane...

Z góry dzięki

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 6740786
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 364
    Rozdzielacze dźwięku?
    Masz na myśli trójniki?

Jeśli tak, to - nie będziesz miał dźwięku 5.1 tylko stereo na 4 głośnikach.

Jeśli do tego podłączysz środkowy i bas, to też nie będziesz miał ich rozdzielonych - z jednego z 2 kanałów będziesz miał napędzany środkowy głośnik, a z drugiego bas.

Lepiej zainwestuj w jakąś kartę 5.1 na pcmcia / express-card bądź USB.

Efekty 1000 razy lepsze.
  • REKLAMA
  • #5 6740936
    MasterTomson
    Poziom 11  
    Witam ponownie

Czy mógłbyś coś polecić odnośnie tych kart... w jakie firmy warto inwestować i ile takie zabawki kosztują bo ja szczerze mówiąc jestem w tym temacie zielony....

Z góry dzięki pozdrawiam
  • #6 6740960
    profiso
    Poziom 15  
    ZTCW AS5630 posiada wyjście S/PDIF, czy Twoje głośniki posiadają stosowną wtyczkę? jeśli tak, to może też okazać się konieczne włączenie wyjścia S/PDIF we właściwościach karty dźwiękowej.
  • #8 6981990
    MasterTomson
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za pomoc... i przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam ale niedawno wróciłem do kraju

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy podłączenia głośników Creative 5.1 do laptopa Acer Aspire 5630, gdzie dźwięk odtwarzany jest tylko z dwóch satelitów i subwoofera. Laptop najprawdopodobniej posiada jedynie standardowe wyjście słuchawkowe oraz wejścia mikrofonowe i line-in, które nie obsługują pełnego sygnału 5.1. Używanie rozdzielaczy (trójników) nie zapewnia prawdziwego dźwięku przestrzennego 5.1, a jedynie stereo rozprowadzone na kilka głośników. Zalecane jest zastosowanie zewnętrznej karty dźwiękowej 5.1 podłączanej przez PCMCIA, ExpressCard lub USB, co znacznie poprawi jakość i funkcjonalność dźwięku wielokanałowego. Laptop Acer Aspire 5630 posiada wyjście S/PDIF, które może wymagać aktywacji w ustawieniach karty dźwiękowej, jeśli głośniki Creative 5.1 obsługują takie połączenie. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące poszukiwania kart dźwiękowych 6-kanałowych na aukcjach internetowych oraz prośba o rekomendacje dotyczące marek i cen takich urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA