logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głosniki Creative 5.1, grają tylko dwa pomimo ze działały wszystkie prędzej

myk1324 23 Lut 2015 10:57 3255 6
REKLAMA
  • #1 14468222
    myk1324
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam, uprzedzam od razu że czytałem pełno wpisów na forum lecz nie mogłem znaleźć odpowiedzi, wiec mój problem brzmi tak.
    Mam laptopa Acera Aspire 5820TG i od dwóch lat mam głośniki 5.1 Creative Inspire T6160, a że mam jedno wejście audio w laptopie dokupiłem karte zewnętrzną USB 7.1 Channel Sound. Zrobiłem to juz przeszło rok temu, tak, aby działały te głosniki, i działały pięknie. Ostatnio musiałem w laptopie wymienić dysk i musze skonfigurować te głosniki by znów działały ale nie pamiętam co ja zrobiłem by działały. Grają tylko dwa przednie, lewy i prawy + sub. Przy słuchaniu muzyki nie działają tylne i centralny. Lecz gdy wchodze w panel sterowania -> dźwięk -> konfiguracja i wybieram 7.1 Surround po czym klikam na testuj, to działają te 5 głosników, wszystkie.Ale tak czy siak przy dalszym słuchaniu muyzki działają tylko dwa. Proszę o pomoc :(
  • REKLAMA
  • #2 14468300
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    Skoro posiadasz głośniki w konfiguracji 5.1 to taką powinieneś ustawić we właściwościach karty.
    Z jakiego systemu korzystasz?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 14468338
    myk1324
    Poziom 8  
    Tylko że gdy wchodzę w menadzera Realtek to przy konfiguracji głosnika nie mogę rozwinąc dalszych możliwości, mam tylko stereo, a nie moge wybrać 5.1. Windows 7.
  • REKLAMA
  • #4 14468343
    sosarek

Poziom 43  
    Do tej karty było oprogramowanie Realteka? Podaj jej dokładny model i markę.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 14468373
    myk1324
    Poziom 8  
    Zdaje mi sie że nie było, nie pamiętam czy instalowałem coś te dwa lata temu. Ta karta zew. nie jest wygórowana, kupiłem ją na allegro, opakowania od tego nie mam. Jedyne co na niej jest to USB 7.1 Channel Sound. "2.0 Certified USB Hi-Speed" i ona jest niby podpisana w systemie jako USB Sound Device, lecz gdy postanowaiłęm dodać nowe urządzenie to system dalej szuka i nie moze nic znaleźć.

Dodano po 2 [minuty]:

A w menedżer Realtek widzi tylko wbudowane głosniki od laptopa. Są tylko głosniki pełnozakresowe, lewy i prawy skonfigurowane jako stereo, a nie mam żadnej opcji wybrania 5.1. Jakby Realtek nie widział tych głośników. Ale to dziwne bo gdy chce skonfigurować dźwięk i kilkam na próbę, to grają wszystkie.
  • #6 14468411
    sosarek

Poziom 43  
    Spróbuj w systemie wyłączyć zintegrowaną kartę Realteka (w Menadżerze Urządzeń), restart systemu i podłącz tą zewnętrzną.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 14468435
    myk1324
    Poziom 8  
    Spróbuję, kartę Realteka wyłaczyłem, tylko ze one były włączone obie, więc mam włączoną zewnętrza i wyłączoną Realteka, reset i zaraz dam znać.

Dodano po 6 [minuty]:

Bez zmian, no chyba ze jedyną zmianą jest to że po wyłaczeniu Realteka system widzi tylką zewnętrzne źródło czyli to USB Device Sound, ale i tak działają tylko dwa przednie + sub. Za cholere nie wiem co zrobic, sprawdziłem jeszcze raz wchodząc w Dźwięk=>Konfiguruj... I mam do wyboru tylko albo Stereo albo 7.1 Surround i gdy wybieram to 7.1 a potem kilkam na testuj, poprawnie działa kazdy z głośników.

Dodano po 2 [godziny] 18 [minuty]:

ma ktoś na to jakiś pomysł? Próbuje wszystkiego, ale nic nie mogę zdziałać.

Dodano po 34 [minuty]:

Teraz problem tkwi w czymś innym, coś kombinowałem, i powiem tak, gra cały zestaw głośników ale tylko np w WMP ale jesli słucham muzyki na youtubie to dalej grają tylko dwa. Co to moze być, wie ktoś?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z głośnikami 5.1 Creative Inspire T6160, które po wymianie dysku w laptopie Acer Aspire 5820TG działają tylko w trybie stereo, mimo że w panelu sterowania dźwiękiem wszystkie głośniki działają podczas testu. Użytkownik korzysta z zewnętrznej karty dźwiękowej USB 7.1 Channel Sound, ale nie może skonfigurować głośników do pracy w trybie 5.1. Po wyłączeniu zintegrowanej karty Realtek, system widzi tylko zewnętrzne urządzenie, jednak problem nadal występuje. Głośniki działają poprawnie w niektórych aplikacjach, jak Windows Media Player, ale nie w przeglądarkach internetowych, takich jak YouTube.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA