logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką wkładkę dynamiczną zamontować w mikrofonie do Alana 18?

tulipan 75 05 Lip 2009 09:15 3090 5
REKLAMA
  • #1 6740343
    tulipan 75
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Witam,mam alana 18 i mikrofon z którego została wymontowana wkładka,i chciałbym go naprawić(radio nie przerabiane,więc potrzebuje mikrofonu dynamicznego),proszę o pomoc :jaką wkładkę zamontować w tym mikrofonie,gdzie ją zdobyć a może z czegoś wymontować(ale z czego;telefon,unifon,radiomagnetofon?)
    pozdrawiam tulipan
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6740443
    Marcin Stos
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 26
    Michał: zamontowałem ostatnio taką wkładkę z mikrofonu za 7 PLN do jakiegoś Realistica i nie powala to na kolana, nawet ogranicznik modulacji nie bardzo chciał się załączyć. Masz może jakąś inną propozycję na sensowną wkładkę dynamiczną (oprócz przeróbki na electret)?
  • REKLAMA
  • #4 6740477
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1683
    Niestety takie wkładki tak działają. Ja kupowałem mikrofon "estradowy" za 10zł na Wolumenie i z niego brałem wkładkę. Monacor SA-18 też działa w radio CB zamiast oryginału.
    Chcesz mieć lepsze brzmienie i wykop zmiana na elektretowy albo przeróbka wzmacniacza w radiu żeby coś więcej z dynamika wycisnąć.
    Michał
  • REKLAMA
  • #5 6740804
    Marcin Stos
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 26
    Ja założyłem coś bez nazwy podobne do Monacor MD-110.
    Mam jeszcze jedno pytanie: na co rzutuje impedancja wyjściowa wkładki dynamicznej? Ta moja ma 600 Ω, podany przez Ciebie Monacor SA-18 ma 200 Ω. Co się stanie jeżeli podłączymy wkładkę 200 Ω do wejścia TRX przystosowanego do wkładki 600 Ω? Chodzi mi tu o praktyczne aspekty takiego połączenia, a nie rozważania teoretyczne.
  • #6 6767257
    tulipan 75
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Witam,zrobiłem tak jak radził Michał i wszystko jest ok, podobno słychać mnie dobrze ,dzięki za pomoc i zainteresowanie tematem,a i mnie interesują praktyczne różnice w zastosowaniu wkładki o innej impedancji(oryginalna miała 500ohm,a ta nowa z mikrofonu estradowego DM-202 ma 600ohm)
    pozdrawiam tulipan
REKLAMA