logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór mikrofonu do Stabo XM 4042: elektretowy czy dynamiczny?

ewdar 05 Mar 2009 21:40 3017 8
REKLAMA
  • #1 6241641
    ewdar
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam. Proszę o podanie typu, marki itd. odnośnie mikrofonu do w/w radia.
    Radio sprawdzałem na mikrofonie oryginalnym ale to był pożyczony w celu sprawdzenia. Moje pytanie jaki mikrofon elektretowy czy dynamiczny lub może jakiś ze wzmocnieniem bo to radio ma 1 Watt na wyjściu w AM i mocniejszy mikrofon trochę zwiększy jego nadawanie?. Nie chcę kupować czegoś co by nie współpracowało z tym typem radia. Gniazdo jest na 4 piny ( bolce )
  • REKLAMA
  • #2 6259704
    ewdar
    Poziom 14  
    Może będę złośliwy ale "dziękuję" Wszystkim za pomoc w dopasowaniu mikrofonu do mojego cb radia. Nie jest to przecież "kosmiczne" radio tylko tu na Ziemi wyprodukowane. Przyznam szczerze że się trochę zawiodłem? Co prawda po raz pierwszy ale.....Może ja ten temat zawarłem nie w tym dziale? Ale to by admini zaraz poprawili. Pozdrawiam Darek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 6260073
    Ufokkk
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam!
    Posiadam również stabo (inne, bo xm5012, ale to nie ma akurat znaczenia) i oryginalny mikrofon jest rzeczywiście dynamiczny, jednak ja mam podpięty mikrofon ze wzmocnieniem i echem z wkładką elektretową - działa bez zarzutu. Poza tym sądzę, że każdy mikrofon, po odpowiednim dopasowaniu pinów we wtyczce będzie współpracował z tym radiem.
    Pozdrawiam

P.S. Jeśli użyjesz mikrofonu ze wzmocnieniem to pamiętaj o dobrym zestrojeniu anteny, bo to jedna z przyczyn sprzęgania przy takich mikrofonach.
  • REKLAMA
  • #4 6260160
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Ufokkk napisał:
    P.S. Jeśli użyjesz mikrofonu ze wzmocnieniem to pamiętaj o dobrym zestrojeniu anteny, bo to jedna z przyczyn sprzęgania przy takich mikrofonach.

Dość ładnie wszystko opisałeś i całkiem przystępnie.

Ale zdanie zawarte w PS. to jakaś porażka. Podpowiem , że sprzęganie się napięć w.cz. i m.cz. , w głównej mierze jest spowodowane Bardzo Złym ekranowaniem kabli w mikrofonie i Bardzo Złym odfiltrowaniu sygnałów nie pożądanych .

ewdar :
    Cytat:
    Może będę złośliwy ale "dziękuję" Wszystkim za pomoc w dopasowaniu mikrofonu do mojego cb radia. Nie jest to przecież "kosmiczne" radio tylko tu na Ziemi wyprodukowane. Przyznam szczerze że się trochę zawiodłem? Co prawda po raz pierwszy ale.....Może ja ten temat zawarłem nie w tym dziale? Ale to by admini zaraz poprawili.

Czemu tu tyle niechęci do elektrody. Więcej uśmiechu . :D

Ludziska nie odpisywali ponieważ nie było co odpisywać.
    Mikrofon jak mikrofon i każdy można podłączyć do każdego radia.
    Cytat:
    lub może jakiś ze wzmocnieniem bo to radio ma 1 Watt na wyjściu w AM

Nic dodać i nic ująć.

edwar kup dowolny i ładnie wyglądający mikrofon, przylutuj poprawnie pin-y we wtyku mikrofonowym i "w eter" . :D

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 6260164
    ewdar
    Poziom 14  
    Witam ponownie, i o taką odpowiedź mi mniej więcej chodziło, nie jestem elektronikiem więc pytam zaufanych i sprawdzonych ludzi abym był zorientowany jaki ew. mikrofon muszę zakupić do w/w radia gdyż nie mam w nim żadnego. Teraz już mam jako takie rozeznanie że jest np. dynamiczny i na co muszę zwrócić uwagę przy montażu i strojeniu. Dziękuje za poradę. Jak na razie wielki dzięki dla Ufokkk.

Dodano po 9 [minuty]:

Witaj SP5ANJ nie żywię niechęci do tego forum bo dużo ludzi mi pomogło w wielu tematach i chwała za to mądrym ludziom działających na tym forum ale zdziwił mnie fakt że na taką błahą prośbę czekałem kilka dni?
    Jeśli kogoś uraziłem swoim fortunnym zapytanie to wielkie "przepraszam"
    Tak więc jak radzisz w miarę przystępny mikrofon np. FD 1818 ? Jeśli źle piszę proszę o poprawę.
  • #6 6260310
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Witam.

edwar za odpowiedź dziękuję w imieniu user-ów i na pewno inni się tylko :D .

Teraz na temat.
    Naprawdę trudno napisać , który jest tzw. "lepszy" czy "gorszy".
    Ile piszących tyle różnych wypowiedzi. :cry:

Moim skromnym zdaniem. Wybierz taki mikrofon , który Ci się podoba i jest na twoją kieszeń.
    A i ogólnie jest, oczywiście z wkładką dynamiczną albo ze wzmacniaczem.
    I będziesz zadowolony.
    Pamiętaj tylko aby nie kupować z wkładką mikrofonową tzw. "pojemnościową" albo "elektretową" , ponieważ wymaga to podłączenia zasilania. Chociaż i taki można (po małej modyfikacji) podłączyć do takiego radia.

Pozdrawiam.
  • #7 6260367
    ewdar
    Poziom 14  
    Z tego co ja się orientuję to np. Alan 18 stary poczciwy ! ma dynamiczną wkładkę i sam takowego używam i nie zamienię jak na razie na innego. Ale do rzeczy co wyjaśnienia to nie wiem ja to się ma? cyt. Pamiętaj tylko aby nie kupować z wkładką mikrofonową tzw. "pojemnościową" albo "elektretową" , ponieważ wymaga to podłączenia zasilania. Chociaż i taki można (po małej modyfikacji) podłączyć do takiego radia.
    koniec cytatu. Ja nic w swoim Alanie 18 nic nie przerabiałem chociaż mam mik. ze wzmocnieniem FD 1818 te mikrofony mają zasilanie same w sobie.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 6260496
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Muszę wyjaśnić.

Mikrofony dzielą się na dwie podstawowe parametry.
    1-sza to , że mikrofon jest dynamiczny , znaczy to , że jego wkładka mikrofonowa jest zbudowana z magnesu a wokół tego magnesu jest nawinięte kilkanaście zwojów cienkim drutem . W tak mowy cewka ta zmienia swoje położenie wzdłuż magnesu co powoduje "wygenerowanie" z fal mechanicznych , napięcie zmienne około 100mV. Mikrofon taki sam wytwarza napięcie zmienne m.cz. .
    2-da to , że mikrofon jest "pojemnościowy", znaczy to , że w samym mikrofonie jest wkładka pojemnościowa (dwie płytki odizolowane od siebie, tworzące taki kondensator) , w której w tak mowy następuje zmiana pojemności tego złącza. Jako , że jest to bardzo mała zmiana pojemności , wymaga taki mikrofon wzmacniacza wbudowanego w samym mikrofonie (nie widoczne dla oka), który musi być zasilany z napięcia od +3V.

Nie mylić z mikrofonem ze wzmacniaczem. Bo taki mikrofon ma specjalnie wbudowaną elektronikę , która powoduje duży przyrost napięcia m.cz na wyjściu (nie mikrofonu) tylko samego wzmacniacza.
    Mikrofony ze wzmacniaczem , mogą współpracować z obydwoma mikrofonami (dynamicznym i pojemnościowym).

W Twoim przypadku powinieneś zainstalować mikrofon "dynamiczny" (1-szy) lub ze wzmocnieniem. Ale nie "pojemnościowy" (ten 2-gi).

Ale się rozpisałem.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru mikrofonu do radia Stabo XM 4042, z pytaniem o preferencje między mikrofonem elektretowym a dynamicznym oraz o możliwość zastosowania mikrofonu ze wzmacniaczem w celu zwiększenia mocy nadawania (radio ma 1 W na wyjściu AM). Wskazano, że oryginalny mikrofon do podobnych modeli Stabo jest dynamiczny, ale mikrofon elektretowy ze wzmacniaczem również może działać poprawnie po odpowiednim dopasowaniu pinów w 4-pinowym gnieździe mikrofonowym. Podkreślono, że mikrofony pojemnościowe (elektretowe) wymagają zasilania (ok. +3 V), co może wymagać modyfikacji, ale mikrofony ze wzmacniaczem mają własne zasilanie i są kompatybilne. Problemy z zakłóceniami (sprzęganiem) wynikają głównie z niewłaściwego ekranowania i filtracji kabli mikrofonowych, a nie z samego typu mikrofonu. Zalecenia obejmują wybór mikrofonu dynamicznego lub ze wzmacniaczem, zwracając uwagę na poprawne lutowanie pinów i dobre zestrojenie anteny. Przykładowo, mikrofon FD 1818 ze wzmacniaczem jest polecany, a model Alan 18 posiada wkładkę dynamiczną i jest ceniony przez użytkowników. Ostatecznie, wybór mikrofonu powinien uwzględniać kompatybilność z radiem, typ wkładki mikrofonowej oraz jakość wykonania kabla i ekranowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA