logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

406 coupe 2.2 HDI po lekim wypadku nie odpala ale kreci.

Sebo1983 05 Lip 2009 11:33 6434 23
REKLAMA
  • #1 6740719
    Sebo1983
    Poziom 11  
    Posiadam 406 coupe 2.2. HDI 2002r autko miało wypadek przodem delikatny przed wypadkiem sprawowało się bez najmniejszego problemu nie miałem żadnego problemu po tym wypadku autko zgasło i nie szło go odpalić silnik kreci ale nie zapala wiem ze niektóre francuzy mają czujnik uderzeniowy na przednim prawym lub lewym kielichu ale nic tam nie znalazłem ! Na wyświetlaczu
    ECONOMY MODE ACTIWE ten tryb się włączał jak było włączone za długo radio i je wyłączał teraz nie mogę włączyć radia jak jest ten tryb a i co najważniejsze jak przekręcam stacykę to na desce nie zapala się kontrolka od świec żarowych ! ! ! A może zamiast tego włącznika uderzeniowego zapisują się jakieś błędy w komputerze po wstrząsie i dlatego nie odpala ! ! !!
    proszę o pomoc ! ! ! !!

Scaliłem. robokop
  • REKLAMA
  • #2 6740821
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    tryb "ekonomy" nie zniknie do momentu gdy nie uruchomisz silnika. Nie będą działać szybki, radio etc. Więcej nie pomoge.
  • REKLAMA
  • #3 6740919
    Hawaj123
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    w tym silniku nie ma wyłącznika bezwładnościowego - weź podepnij auto pod tester i zobacz jakie błędy wywali i wtedy będziemy dalej myśleć.
  • #4 6743797
    Sebo1983
    Poziom 11  
    bolek napisał:
    tryb "ekonomy" nie zniknie do momentu gdy nie uruchomisz silnika. Nie będą działać szybki, radio etc. Więcej nie pomoge.

szyby działaj normalnie

https://obrazki.elektroda.pl/72_1246860114.jpg
    to nie jest moj 406 coupe ale jak wida na foto to maja te włacznik uderzeniowe
  • #5 6743969
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    bolek napisał:

Tryb economy powinien wyłączyć się z chwilą włączenia zapłonu. Ten pojazd nie ma wyłącznika uderzeniowego, jeżeli odpaliły napinacze lub jaśki, to sterownik przejmuje jego rolę.
    Konieczna jest diagnostyka, aby więcej się dowiedzieć.
  • #6 6744236
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6744458
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    georgesgr, wiem że siedzisz na bieżąco we francuzach, rozjaśnij nam w głowach. Jak dobrze pamiętam, to w economy wchodził 30m po zamknięciu i wychodził po załączeniu stacyjki, ale oczywiście mogę się mylić. Miałem kiedyś niezłą przeprawę z podobnym przypadkiem, chyba nawet konsultowaliśmy się wtedy.
  • #8 6744566
    emu
    Poziom 16  
    Ocena: 64
    Może tylko bezpiecznik padł,skrzynka pod maską po prawej stronie F 25 w drugim rzędzie od góry 7-my od lewej

Dodano po 21 [minuty]:

sorry tj. 8-my od lewej
  • #9 6745113
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    witam, skoro zgasł w czasie walnięcia to nie taki lekki wypadek :), koledzy maja racje trza podpiąć pod diagnoskop i szczytać błędy, mozliwe że przerwało mu komunikacje na Canie, wtyczek od abs masz podpiety?, opisz gdzie dostał strzała? , powodzenia
  • #10 6746344
    Sebo1983
    Poziom 11  
    wopor napisał:
    witam, skoro zgasł w czasie walnięcia to nie taki lekki wypadek :), koledzy maja racje trza podpiąć pod diagnoskop i szczytać błędy, mozliwe że przerwało mu komunikacje na Canie, wtyczek od abs masz podpiety?, opisz gdzie dostał strzała? , powodzenia

Dzisiaj podpiłem kompa nie może się połączyć z kompem w samochodzie wiązki nie są po przecinane bo sprawdzałem dokładnie nie połączyłem się ze sterownikiem silnika ale bez problemu się połączyłem z ABS i BSI w BSI błąd kluczyka wyskakuje czyli jak by się rozkodowało IMO i nie daje padu na sterownik silnika dlatego nie mogę się z nim połączy i nie zapala się nadal kontrolka świec żarowych nawet myślałem ze komputer jest uszkodzony i podpiłem go do innego 406 coupe hdi i tam normalnie się zapalały świece żarowe na desce ale wiadomo krecił i nie odpalał bo bo imo nie czytało kompa ! Sadze ze muszę kogoś wezwać co rozlokuje imon i ormalnie auto zapali bez problemów ale nie wiem jak mogło się rozkodować naprawdę uderzenie było
    delikatne
  • #11 6746500
    wieczorem
    Poziom 11  
    Oczytaj pin z BSI i zakoduj ponownie kluczyk i zobacz co się stanie.
  • #12 6746983
    Sebo1983
    Poziom 11  
    ja nigdy czegos takiego nie robiłem musze kogos znalesc co mi to zrobi
  • #13 6747076
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1631
    Posprawdzaj tylko zasilania na kompie,brak kontrolki świec to oznaka braku zasilania.Uszkodzenie kompa wyeliminowałeś.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #14 6747241
    viptradeac
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    Kolego po primo skoro ci sie kluczyk wykodowal to juz jest dziwne info o nim jest w BSI. Brak komunikacji z kalkulatorem silnika wskazuje jednoznacznie ze nie jest on zasilany poprawnie. Nawet uszkodzony kalkulator jest komunikatywny( w ciezkich przypadkach nie :) Biorac pod uwage ze byles na kompie to diagnosta powinien ci powiedziec gdzie jest uszkodzenie przeciez z BSI wyczyta zasilania i podtrzymania. Dodanie kluczyków pomoze zapewne Lecz w teori nie powinno sie takie cos wydarzyc ze klucze wylecialy w powietrze. Dziwna sprawa.

Dodano po 1 [minuty]:

POdaj numer sterownika silnika i numer BSi powiem ci na ktorej lince leci komunikacja i na ktorej jest zasilanko. Oczywiscie punkty masy juz posprawdzales ??
  • #15 6747390
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 6748610
    Sebo1983
    Poziom 11  
    Sprawdzałem zasilanie niby jest przy silniku bezpieczniki sprawdziłem francuzy to jednak bardzo (...) auta

Przypominam - Regulamin. To forum jest publiczne. [MS]
  • #17 6748846
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 6748960
    glosny83
    Poziom 28  
    Ocena: 486
    bezpieczniki sprawdzone :?:
  • #20 6749615
    AUTO-MAR
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    sprawdził bym jeszcze wyłącznik wstrząsowy pod maską
  • REKLAMA
  • #21 6749708
    glosny83
    Poziom 28  
    Ocena: 486
    a poduszki odpaliły
  • #22 6750106
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    witam, też tak sądze jak kolega georgesgr, ponieważ bez urazy szukasz jak w maluchu, a zasialnie jest albo niema :) niby to ponoć mamy demokracje :) jasniej chyba sie nieda napisać, co do swiec zarowych to możliwe że szczytuje temp otoczenia i nie potrzeba grzać ich, co do immo to niespadły Ci przypadkiem kluczyki? powodzenia
  • #23 6750546
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 6754302
    Sebo1983
    Poziom 11  
    Witam autko zrobione było główna przyczyna IMO i dlatego nie było zasilania na sterowniku silnika IMO zostało zaprogramowane i autko zapaliło ! Ale nie wiem od czego mogło sie rozkodować imo nie mogę tego zrozumieć he he Dzięki za podpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Peugeota 406 Coupe 2.2 HDI z 2002 roku zgłosił problem z uruchomieniem silnika po lekkim przednim wypadku – silnik kręci, ale nie zapala się, a na desce nie świeci kontrolka świec żarowych. Występuje tryb "Economy Mode", który blokuje radio i inne funkcje, a nie znika do momentu uruchomienia silnika. W pojeździe brak jest wyłącznika bezwładnościowego (czujnika uderzeniowego), a sterownik silnika nie komunikuje się z testerem diagnostycznym, podczas gdy ABS i BSI są dostępne. W BSI pojawia się błąd kluczyka, co sugeruje rozkodowanie immobilizera (IMO) i brak zasilania sterownika silnika. Sprawdzono bezpieczniki i zasilanie przy silniku, które wydają się być obecne, jednak brak komunikacji i kontrolki świec wskazuje na problem z zasilaniem lub masą sterownika silnika. Zalecana jest diagnostyka komputerowa w celu odczytania błędów, ponowne zakodowanie kluczyka w BSI oraz sprawdzenie zasilania i mas na sterowniku silnika. Po naprawie immobilizera i przywróceniu kodowania kluczyka samochód powinien odpalić. Tryb economy służy ochronie akumulatora i wyłącza się po uruchomieniu silnika. Wskazano również na konieczność sprawdzenia linii komunikacyjnych CAN i linii K oraz ewentualnej pomocy fachowca w naprawie systemu immobilizera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA