witam mam problem z programem - dodam, że jest to mój pierwszy program!
zamieniłem pliki z avrdude-5.0-w32 według porad z internetu. Mam również coś takiego w folderze win-driver-0.1.12.1 ale nie wiem gdzie to skopiować.
Zamieszczam lisning wygererowany przez WinAvr
Panowie czego mi brakuje?
> "make.exe" program
avrdude -p attiny2313 -P usb -c stk200 -E noreset -U flash:w:led.hex
avrdude: can't open device "giveio"
avrdude: failed to open parallel port "usb"
make.exe: *** [program] Error 1
> Process Exit Code: 2
> Time Taken: 00:01
\
A może macie gdzieś dobry kurs do AVR Studio 3.56 - korzystanie z tego programu ponoć jest przyjemniejsze i sprawniejsze.
Z góry dziękuję
> "make.exe" program
avrdude -p attiny2313 -P usb -c avrisp -E noreset -U flash:w:led.hex
avrdude: WARNING: -E option is only valid with "PPI" programmer types
avrdude: ser_open(): can't open device "usb": Nie można odnaleźć określonego pliku.
Jesli to jest na port lpt to musisz go najpierw odblokować: z wiersza poleceń w katalogu winavr/bin odpal install_giveio Jeśli to jest usbasp to ustawienia są np tu:
http://mirley.firlej.org/programator_na_usb_usbasp
To w końcu zdecyduj się jaki masz programator, bo raz wpisujesz stk500 raz stk200. Zresztą jak masz programator na usb i on emuluje com, to na pewno nie będzie to com1. Sprawdź w managerze urządzeń pod jakim portem jest on widziany.
Brutus_gsm kombinuje ponieważ nie che działać. Wybierałem już wszystkie możliwości.
Jeden kolega z forum już mi pomógł. Ciężkie są początki, ponieważ nie ma żadnej dobej książki dla początkujących - sam zakupiłem jedną (ponoć jedną z lepszych) i cóż z tego, jak nie jest to dobrze wytłumaczone- niektóre kroki pomijane, albo coż źle wytłumaczone, dodatkowo niektóre scenery nie zgadzają się ze scenerami użytkownika :-/
Gdyby tłumaczono książki jak Jerzy Grębosz z pewnością znacznie ograniczyła by się lista problemów, które napotyka człowiek próbujący się czego nauczyć.
To wytłumacz nam wszystkim co i jak, to spróbujemy ci pomóc. Bo nikt tu wróżką nie jest. Co to za programator? Sam zrobiłeś, czy kupiłeś? Podaj link, albo schemat.
Spoko, już doszedłem - ale pracuje w samym programie WinAvr. Chciałbym przejść do AVR Studio (większe możliwości i lepsza kontrola).
Czy znasz linki do dobrych kursów lub znasz dobre książki?
Ps jakie programy są mi niezbędne? (mój programator jest kompatybilny z stk 500 - posiada usb ale sterowniki emulują com- jest to prosty, bez żadnych funkcji)
Pozdrawiam
A do czego mają być te programy? W WinAVR możesz pisać program, zostanie on skompilowany i za pomocą avrdude, który jest razem z nim możesz wgrać kod wynikowy do procesora. Dla mnie nic więcej nie jest potrzebne. AVR Studio to symulator.
Najlepszym sposobem na naukę jest praktyka Datasheet w rękę, czytać includowane pliki i wszystko da się zrobić
Pamiętaj: dokumentacja twój przyjaciel Tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania. No i na forum zawsze dostaniesz odpowiedź Dobry kurs programowania avr w C był w EDW.
✨ Problem dotyczy błędu "can't open device 'giveio'" podczas programowania mikrokontrolera ATtiny2313 za pomocą WinAVR i avrdude. Użytkownik próbuje programować przez USB, jednak programator jest wykrywany jako AVR-ISP i emuluje port COM, co powoduje błędy dostępu do urządzenia. W dyskusji zwrócono uwagę, że programator stk200 jest przeznaczony do portu LPT, a nie USB, a próby użycia opcji usbasp kończą się błędem braku identyfikatora programatora w avrdude.conf. Zalecane jest podanie dokładnego modelu programatora lub schematu oraz instalacja sterownika giveio dla portu LPT. Po znalezieniu odpowiednich sterowników programator jest widoczny jako port COM, lecz pojawia się błąd odmowy dostępu do com1, co sugeruje konieczność sprawdzenia właściwego portu w menedżerze urządzeń. Wątek porusza także kwestie nauki programowania AVR, polecając praktykę, dokumentację, kursy online oraz korzystanie z AVR Studio 3.56 jako alternatywy dla WinAVR. Dyskutowano o kompatybilności programatora ze standardem stk500 oraz oprogramowaniu do pisania i wgrywania kodu, jak Programmers Notepad i avrdude. Poruszono również pytanie o dobór wyświetlaczy do ATtiny2313, z zaleceniem korzystania z dokumentacji i forów tematycznych. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.