logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między informatyką a technologią informacyjną w LO

Brzozza93 07 Lip 2009 11:24 7023 9
REKLAMA
  • #1 6747984
    Brzozza93
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Właśnie idę do mat-fiz-inf'u w LO i głowię się jaka jest różnica między informatyką a technologią informacyjną. Na liście podręczników te 2 przedmioty są rozdzielone.
  • REKLAMA
  • #2 6748074
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Nie miałem w LO informatyki ale miałem technologię informacyjną. Przedmiot polegał na graniu w Liero.
  • REKLAMA
  • #3 6748114
    wisnialdz
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Na TI przez cały rok uczysz się malować w Paincie żeby później stworzyć gifa i obsługiwać Worda i Exela. Zazwyczaj wygląda to tak, że uczysz się przeglądania stron i grania w gry
  • REKLAMA
  • #4 6748517
    Brzozza93
    Poziom 15  
    Hahaha :d to sobie pogramy w cs portable na lanie. A tak na poważnie to jaka jest różnica wg podstawy programowej?
  • #5 6755562
    michal_9
    Poziom 2  
    u mnie np wyglądało to tak, że na informatyce mieliśmy jakieś podstawy programowania i baz danych, ponadto była przez wszystkie lata liceum, a na technologii informacyjnej (dwa lata chyba) formatowaliśmy tekst w Open Office :]
  • #6 6756335
    wisnialdz
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Zapomniałem dodać, że w programie miałem projektowanie prostych stron internetowych
  • #7 6756494
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 320
    Z tego co wiem to technologia informacyjna jest przedmiotem w LO lub technikum takim samym jak w gimnazjum informatyka.
    Trochę inna nazwa.
  • REKLAMA
  • #8 6757477
    Brzozza93
    Poziom 15  
    Ja tam już miałem pascala, logo, algorytmy i html w gimnazjum :D
  • #9 6757557
    dg.1607
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 383
    Ja miałem na technologii Worda, PowerPointa, Excela itd. Oprócz tego jakieś programiki graficzne, ale to szybko skończyliśmy i zamiast technologii później informatykę mieliśmy. A na tej to Pascal, trochę html, jakieś bazy danych, trochę php. I tyle.
  • #10 6757708
    @Kamil
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    U mnie były dwie godziny pod rząd technologii informacyjnej, polegało to na tym że pierwsza godzina była wolna, a druga jeszcze bardziej wolna :P zazwyczaj cs lub strony internetowe. No czasem się zdarzało że jakieś ćwiczenia w Word'zie czy tam Exel'u.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różnice między przedmiotami "informatyka" a "technologia informacyjna" w liceum ogólnokształcącym. Technologia informacyjna (TI) obejmuje głównie obsługę podstawowych programów biurowych (Word, Excel, PowerPoint), proste programy graficzne (np. Paint), tworzenie gifów oraz przeglądanie stron internetowych i gry komputerowe. Przedmiot ten bywa traktowany jako kontynuacja gimnazjalnej informatyki, często o mniej zaawansowanym charakterze. Informatyka natomiast to przedmiot trwający zwykle przez wszystkie lata liceum, obejmujący podstawy programowania (Pascal, HTML, PHP), bazy danych oraz projektowanie prostych stron internetowych. W praktyce TI bywa krótszym kursem, skupionym na formatowaniu tekstu i obsłudze pakietów biurowych, podczas gdy informatyka ma charakter bardziej techniczny i programistyczny. W niektórych szkołach TI i informatyka są rozdzielone, w innych TI jest wstępem do informatyki. Przykładowe aktywności na TI to granie w gry (Liero, CS Portable), a na informatyce nauka algorytmów i programowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA