Właśnie idę do mat-fiz-inf'u w LO i głowię się jaka jest różnica między informatyką a technologią informacyjną. Na liście podręczników te 2 przedmioty są rozdzielone.
Na TI przez cały rok uczysz się malować w Paincie żeby później stworzyć gifa i obsługiwać Worda i Exela. Zazwyczaj wygląda to tak, że uczysz się przeglądania stron i grania w gry
u mnie np wyglądało to tak, że na informatyce mieliśmy jakieś podstawy programowania i baz danych, ponadto była przez wszystkie lata liceum, a na technologii informacyjnej (dwa lata chyba) formatowaliśmy tekst w Open Office :]
Ja miałem na technologii Worda, PowerPointa, Excela itd. Oprócz tego jakieś programiki graficzne, ale to szybko skończyliśmy i zamiast technologii później informatykę mieliśmy. A na tej to Pascal, trochę html, jakieś bazy danych, trochę php. I tyle.
U mnie były dwie godziny pod rząd technologii informacyjnej, polegało to na tym że pierwsza godzina była wolna, a druga jeszcze bardziej wolna zazwyczaj cs lub strony internetowe. No czasem się zdarzało że jakieś ćwiczenia w Word'zie czy tam Exel'u.
✨ W dyskusji poruszono różnice między przedmiotami "informatyka" a "technologia informacyjna" w liceum ogólnokształcącym. Technologia informacyjna (TI) obejmuje głównie obsługę podstawowych programów biurowych (Word, Excel, PowerPoint), proste programy graficzne (np. Paint), tworzenie gifów oraz przeglądanie stron internetowych i gry komputerowe. Przedmiot ten bywa traktowany jako kontynuacja gimnazjalnej informatyki, często o mniej zaawansowanym charakterze. Informatyka natomiast to przedmiot trwający zwykle przez wszystkie lata liceum, obejmujący podstawy programowania (Pascal, HTML, PHP), bazy danych oraz projektowanie prostych stron internetowych. W praktyce TI bywa krótszym kursem, skupionym na formatowaniu tekstu i obsłudze pakietów biurowych, podczas gdy informatyka ma charakter bardziej techniczny i programistyczny. W niektórych szkołach TI i informatyka są rozdzielone, w innych TI jest wstępem do informatyki. Przykładowe aktywności na TI to granie w gry (Liero, CS Portable), a na informatyce nauka algorytmów i programowania. Wygenerowane przez model językowy.