logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 4100n - Zabrudzenia na papierze 200g, poszarzenie i brud przy bigach

gvk 07 Lip 2009 15:51 3464 7
REKLAMA
  • #1 6749031
    gvk
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Moja 4100n brudzi papier o gramaturze 200g - normalny papier przechodzi bez zabrudzeń. Wymieniałem już cartrigde na inny więc podejrzewam, że wina jest gdzieś dalej.

Dla porównania mam też 2100 i tam nie ma żadnego problemu z w/w papierem.

Rodzaj zabrudzeń - poszarzenie całej strony - na papierze dodatkowo znajduje się biga - w miejscu bigi jest jeszcze więcej brudu.

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Uprzejmie proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6750386
    Krikesz
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Witam! Jedynie co na pewno można zrobić przeczyścić dobrze rolkę transferową pod bębnem:|
  • REKLAMA
  • #3 6750772
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    A w ustawieniach wydruku zmieniasz rodzaj papieru?

Dodano po 4 [minuty]:

Dla mnie jest to problem z utrwalaniem. Grubszy papier w więc kartka powinna wolniej przechodzić przez fuser, żeby dobrze utrwaliło. Być może już folia jest trochę wypalona.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 6751331
    gvk
    Poziom 10  
    tak zmieniałem rodzaj papieru na gruby - wymuszałem też tryb utrwalania na wysoki.

Czyściłem również rolkę pod bębnem.

Czyli jak narazie mielibyśmy jako winowajcę folię ? Czy są jeszcze jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #5 6751645
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Może być też grzałka, ale wtedy na zwykłym powinno też być szaro
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 6753365
    gvk
    Poziom 10  
    czyli nadal nic nie wiemy ... kupować nową folię ? :)
  • #7 6947076
    poldruk
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    Spróbuj jeszcze kupić zużytą kasetę oryginalną.

Zapłacisz kilka złotych, a upewnisz się czy nie jest tu winowajcą toner.

Zamienniki kiepsko sobie radzą przy druku na grubym tłoczonym papierze takim jak papier firmowy i wizytówkowy.
  • #8 6947268
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Jeżeli brudzi jednakowo na całej kartce, to wątpię, żeby winna była folia, ale jest i taka możliwość. Generalnie ta drukarka nie jest przystosowana do prac poligraficznych, powiem szczerze, że jak mam coś drukować na grubszym papierze to drukuję na kserokopiarce kolorowej (nawet czarno-białe) i to daje dopiero wystarczającą jakość (a mam do wyboru chyba z dziesięć różnych drukarek). Ta drukarka teoretycznie obsługuje karton do 198g/m2 ale tylko z podajnika ręcznego (1). Co do 2100 to jest to dosyć wolna drukarka i podejrzewam, że poprostu papier powoli przechodząc przez piec jest lepiej dogrzewany, co powoduje lepsze utrwalenie tonera .

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP 4100n powoduje zabrudzenia i poszarzenie papieru o gramaturze 200g, szczególnie w miejscach bigowania, podczas gdy papier o standardowej gramaturze jest czysty. Wymieniono już cartridge, a ustawienia drukowania zostały zmienione na tryb dla grubego papieru z wysokim utrwalaniem. Czyszczenie rolki transferowej pod bębnem nie rozwiązało problemu. Podejrzewane są elementy utrwalania, takie jak folia utrwalająca lub grzałka, jednak grzałka raczej nie jest przyczyną, gdyż na zwykłym papierze nie występuje poszarzenie. Zalecane jest sprawdzenie oryginalnej, używanej kasety tonerowej, gdyż zamienniki mogą źle współpracować z grubym, tłoczonym papierem. Drukarka HP 4100n teoretycznie obsługuje papier do 198g/m2 tylko z podajnika ręcznego, natomiast model HP 2100, który nie ma tego problemu, jest wolniejszy i lepiej utrwala toner na grubszym papierze dzięki dłuższemu czasowi przejścia przez fuser. Problem może wynikać z niewystarczającego utrwalenia tonera na papierze o wysokiej gramaturze i strukturze.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA