logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 1020 - Zabrudzenia przy druku dwustronnym, tylko na stronach parzystych

sppp 21 Maj 2007 19:14 6790 11
REKLAMA
  • #1 3907245
    sppp
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam następujący problem.
    Drukarka w pełni sprawna, ale...
    Przy druku dwustronnym pojawia się na górze strony zabrudzenie.
    Jest szersze niż rolka pobierająca papier (ta szara). W miarę im więcej stron się drukuje tym większe, szersze i bardziej widoczne jest to zabrudzenie.
    Zabrudzenie jest na górze strony (od krawędzi, szerokość około 1cm). Co ciekawe na pierwszej stronie się nie pojawia, tylko na kolejnych.
    Zaznaczam - dzieje się tak tylko przy druku dwustronnym.
    Tzn np: drukuję dokument który ma 100 stron. Najpierw drukuję strony nieparzyste, potem drukuję parzyste. Zabrudzenie jest widoczne na stronach parzystych, czyli tych drukowanych przy drugim przebiegu.

Jest tylko jeden drobiazg - testowałem to na 4 drukarkach - HP 1020, HP 1018 x 2 i HP 1010. I wszystkie dają ten sam efekt. Więc może bardziej to wada konstrukcyjna. Myślę, że problem występuje tylko przy drukowaniu drugiej strony, bo po przejściu raz przez drukarkę jest lekko zawinięty i deformowany od wysokiej temperatury pieca. Myślę, że z tego powodu kartka przechodząc przez drukarkę jeszcze raz dotyka nie tam gdzie powinna. Tylko gdzie dotyka?

Czy ktoś wie jaka jest tego przyczyna i co z tym zrobić?

Pozdrawiam
    Sebastian Piasecki
  • REKLAMA
  • #2 3907568
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Jeżeli używasz papieru jednej firmy daj innej firmy, jaki masz toner orginał czy zamiennik?
  • #3 3907608
    sppp
    Poziom 12  
    Sprawdzane na różnych papierach (z poligraficznymi włącznie).
    Kwastia tonera - sam je regeneruję powiedzmy zawodowo. Nie miałem możliwości sprawdzić na orginalnym tonerze, bo nie mam takiego w tej chwili. Było to sprawdzane na różnych zamiennikach różnych firm. Sprawdzałem również na własnych (robione z oryginału). A uważam, że robię to dobrze.
  • REKLAMA
  • #4 3907745
    isiek78
    Spec od drukarek
    Jeżeli dobrze zrozumiałem to po wydrukowaniu stron parzystych obracasz je i drukujesz na drugiej stronie. Czyli rolka pobierająca dociskając papier rozmazuje toner z poprzedniej (górnej) kartki, a te kartki ostatnie są naciskane kilka krotnie. Jeżeli masz możliwość to sprawdź na nowej bęben z twoim tonerem na drukarce nowej lub takiej co mały przebieg. Czy bierzesz od jednego dostawcy toner, sprawdź może inny toner. Inna możliwość to, że fuser już dobrze nie wygrzewa. Mam HP 3030 też drukuje dwu stronie, ale nie spotkałem się z takim efektem.
  • #5 3908211
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 75
    Witam. Moim zdaniem jeśli obiaw pojawia się na paru drukarkach to na 99% toner do kitu. Sprawa jest prosta , toner nie jest dostatecznie utrwalony na kartce i tyle. Zmień toner i sprawdź różnicę. No chyba że na oryginałach zachowuje się tak samo w co wątpię.
  • REKLAMA
  • #6 3910020
    sppp
    Poziom 12  
    Na drukarce z małym przebiegiem (2 tonery) na kilku różnych tonerach efekt ten sam tylko znacznie mniejszy niż na drukarce z dużym przebiegiem. Zatem wykluczam toner. Na kilku drukarkach było testowane na różnych tonerach i efekt się pojawia mniejszy lub większy, ale niezależnie od tonera tylko od drukarki.

Do isiek78:
    To nie rolka pobierająca rozmazuje proszek bo jest czysta. Poza tym ta rolka ma 3cm szerokości i jak jest brudna to daje zabrudzenie długości około 5 cm. Natomiast w tym przypadku zabrudzenie jest szerokie czasem na 3/4 strony a po długości najwyżej 1 cm.
  • #7 3910312
    isiek78
    Spec od drukarek
    Wynika z tego, że piec dobrze nie wygrzewa toner. Te nowe HP mają mniejsze średnice wałka i folii, jednocześnie są szybsze niż starsze drukarki, które miały większe fusery. Coś za coś mniejsza cena, żeby walczyć z konkurencją i oszczędzają na materiale.
  • REKLAMA
  • #8 3910600
    sppp
    Poziom 12  
    No dobrze, ale dlaczego efekt pojawia się tylko przy druku dwustronnym i tylko przy drugim przebiegu? Jak się drukuje jednostronnie to nie ma takiego problemu (ani na jednej ani na drugiej stronie kartki).
    Dołączam zdjęcia.
    Na pierwszych dwóch widać zabrudzenie na kartce.
    Na ostatnim jest poglądowy rysunek jak to wygląda.
    Jaki efekt jest na jednej z drukarek. Na innej zabrudzenie jest, ale w prostej lini poziomej a nie po łuku.
  • Pomocny post
    #9 3910954
    Sir Charles
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Sądząc po skanach to te zabrudzenia powoduje rolka pobierająca papier.Dla sprawdzenia proponuję mały test,weź kilka kartek już wydrukowanych jednostronnie,połóż je drukiem do dołu a górną kartką dociskając przejedź po następnej.Też Ci zostawi ślad.To jest efekt docisku rolki podczas pobierania papieru.
    A druga rzecz to sprawdź wydruk podając pojedyńcze kartki przez pod.ręczny,nie powinno być żadnego śladu.
    Pozdrawiam
  • #10 3912054
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Po pierwsze to wymień kasetę z tonerem na oryginał lub dobry zamiennik. Wyczyść rolkę pobierającą papier oraz elektrodę dolną i bedzie po kłopocie.

Tak na przyszłośc. Jak chcesz prawidłowo zdiagnozować usterkę to zawsze zasymuluj zacięcia i będziesz miał "jak na dłoni" co i gdzie powoduje zabrudzenie. Zacinaj przed bębnem i za bębnem.

Pozdrawiam
  • #11 3913276
    TECHNO-PRINT
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Ja też sprawdziłbm na innym tonerze.
  • #12 3919737
    sppp
    Poziom 12  
    Rację ma Sir Charles.
    Rolka pobierająca papier rozmazuje wydruk na następnej kartce. Problem w tym, że efekt nie do końca zależy od proszku. Efekt powstaje zarówno na moich regenerowanych tonerach, na innych zamiennikach jak i na tonerze orginalnym. Występują tylko nieznaczne różnice.
    Różniece widać również na różnych papierach.

Dziękuję za pomoc i zamykam wątek.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zabrudzeń pojawiających się na górze stron parzystych podczas druku dwustronnego w drukarkach laserowych HP serii 1010, 1018 i 1020. Zabrudzenia mają szerokość około 1 cm i nasilają się wraz z ilością drukowanych stron. Zjawisko występuje tylko przy drugim przebiegu papieru przez drukarkę, co sugeruje, że przyczyną nie jest toner, gdyż testowano różne tonery – regenerowane, zamienniki oraz oryginalne – oraz różne rodzaje papieru, w tym poligraficzny. Zabrudzenia nie odpowiadają szerokości rolki pobierającej papier, która jest czysta i ma większą szerokość. Wskazano, że rolka pobierająca papier może rozmazywać toner z poprzednio wydrukowanej strony podczas pobierania papieru na drugą stronę, co potwierdzono testem dociskania wydrukowanych kartek. Problem może wynikać z konstrukcji drukarek i słabszego utrwalenia tonera przez fuser, zwłaszcza przy szybszym druku i mniejszych wałkach utrwalających w nowszych modelach. Zalecane jest sprawdzenie wydruku pojedynczych kartek przez podajnik ręczny oraz czyszczenie rolek i elektrod. Ostatecznie problem uznano za związany z mechanizmem pobierania papieru i utrwalaniem tonera przy druku dwustronnym, a nie z tonerem czy papierem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA