witam mam problem z clio rok 2001, silnik 1.2 problem polega na tym że auto odpala jak mu sie chce, czasem raz na dzień czasem 2 czy 3 razy na dzień i tak od dwóch tyg. światełko od immobilaisera miga i nie chce odpalić, i nawet nie kręci wtedy, zamówiłem nowy kluczyk i próbowałem go zaprogramować a le kiedy go programuje, podaje właściwy kod komputer kaze mi włożyc kluczyk pasek posuwa sie do przodu i jak dojdzie do końca wyskakuje mi komunikat że nie można zaprogramować ale nie podaje dlaczego dodatkowo mam błąd DF067- błąd pierścienia dekodującego sprawdziłem nowy i dalej to samo błąd powraca, dzis jak znów grzebałem przy aucie wyjąłem chip z kluczyka(starego) i przystawiłem do pierścienia dekodującego i włączałem zapłon i immobiliser sie odblokował ale nie dało sie odpalić auta bo rozrusznik nie kręcił wiec przyłożyłem śrubokręt do rozrusznika i na krótko go odpaliłem, i po tej akcji było o tyle ok że po chwili jak sie immobiliser zablokował to po manewrowaniu chipem i kręceniu kluczykiem immobiliser sie odblokowywał i mogłem go odpalić z kluczyka bez śrubokretu
wiem troszkę to skomplikowane ale jak ktoś miał coś podobnego to bede wdzięczny za pomoc, dodam że jakieś dwa tyg. temu miałem podobny przypadek tylko że auto wogule nie kręciło i nie chciało się komunikować z clipem miałem już wymieniać UCH lampka immobilisera wogole nie działała i paliło cały czas bezpiecznik od UCH są dwa a paliło ten wyżej i jak właczałem zapłon żadne lampki nie pokazywały się na liczniku jak by akumulatora nie było , wtedy wziołem już mój sławny śrubokręt i zwarłem wtyczki rozrusznika żeby pokręcił i po tym wymieniłem spalony bezpiecznik od UCH i po przekręceniu kluczyka było wszystko ok, lampki się zaświecały, samochód odpalał (clio 2005 silnik 1.2) CLIP komunikował się z samochodem, auto do dziś nie wróciło, moje pytanie czy te dwie sprawy mogą się łączyć może jakiś przekaznik się zawiesza,
nie jestem elektrykiem , pracuje w serwisie renault jako mechanik ale czasem (coraz cześciej grzebie przy elektronice) opisałem problem najlepiej jak potrofie może mi ktoś poradzi co mam zrobić z góry dziękuje i pozdrawiam
wiem troszkę to skomplikowane ale jak ktoś miał coś podobnego to bede wdzięczny za pomoc, dodam że jakieś dwa tyg. temu miałem podobny przypadek tylko że auto wogule nie kręciło i nie chciało się komunikować z clipem miałem już wymieniać UCH lampka immobilisera wogole nie działała i paliło cały czas bezpiecznik od UCH są dwa a paliło ten wyżej i jak właczałem zapłon żadne lampki nie pokazywały się na liczniku jak by akumulatora nie było , wtedy wziołem już mój sławny śrubokręt i zwarłem wtyczki rozrusznika żeby pokręcił i po tym wymieniłem spalony bezpiecznik od UCH i po przekręceniu kluczyka było wszystko ok, lampki się zaświecały, samochód odpalał (clio 2005 silnik 1.2) CLIP komunikował się z samochodem, auto do dziś nie wróciło, moje pytanie czy te dwie sprawy mogą się łączyć może jakiś przekaznik się zawiesza,
nie jestem elektrykiem , pracuje w serwisie renault jako mechanik ale czasem (coraz cześciej grzebie przy elektronice) opisałem problem najlepiej jak potrofie może mi ktoś poradzi co mam zrobić z góry dziękuje i pozdrawiam