logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić Win98 obok WinXP? Problemy z boot.ini i menu wyboru systemu

michu 11 Lis 2003 10:34 2018 11
REKLAMA
  • #1 395287
    michu
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Wiem, że temat był poruszany już wielokrotnie, ale nie znalazłem tam rozwiązania mojego problemu.
    Miałem XP na dysku C:, na drugim, małym dysku (D:) zainstalowałem win98. Oba dyski sa FAT32. Już kiedyś tak miałem i wszystko działało. Teraz po instalacji uruchamiał się od razu 98 z małego dysku ( D: ). W konsoli odzyskiwania namieszałem w bootsectorze i znowu XP chodzi OK. Pojawia się na początku menu wyboru systemu operacyjnego, ale jak wybiorę 98, to albo powraca do menu, albo resetuje komputer. Próbowałem różnych wpisów w boot.ini. Nic nie pomogło. Nadal nie mogę uruchomić win98, a potrzebuję...
    Najdziwniejsze jest to że kiedyś już miałem 2 systemy i było wszystko OK. Próbowałem teraz na tych starych plikach boot.ini i dalej się chrzani. Pomóżcie ...
    Wiem, że powinienem zrobić format i zainstalować od nowa, ale może ktoś ma jakąś sprytniejszą radę.
  • REKLAMA
  • #2 395446
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Witam

Polecam program Masterbooter.
    Mały programik umieszczający się w MBR, w wersji nie zarejestrowanej - do trzech systemów w zarejestrowanej 8.
    Sam go używam i opis jest PL, a zajmuje tylko 94 Kb.

Zobacz http://www.masterbooter.com
  • #3 395482
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Porada na przyszlosc
    Instaluj najpierw Win98 na C: a pozniej WinXP na D: Ja tak zawsze u siebie robie i wszystko OK dziala, pokazuje sie menu startowe i mozna wybrac system, opcje menu mozna ustawic pod WinXP, tylko nie pamietam za bardzo gdzie :/ ale sie da bo sam robilem :)

Pozdrawiam !!!
  • #4 396601
    Mlody2
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Witam tak to prawda ale nie na dlugo bo jezeli ci sie system zrabie zrobisz format c:
    i co?
    zainstalowales znowu win 98 i zorientujesz sie ze juz niemasz wyboru systemu :)
    i myslisz znowu reinstalka win xp? niepotrzeba zainstaluj sobie w tedy system commander przynim to jest obojetne czy win 98 bedzie pierwszy czy tez win xp bedzie jako pierwszy on widzi wszystkie te dwa systemy jak tylko go zainstalujesz to po ponownym starcie systemu zobaczysz okienko z wyborem systemu:)
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 440479
    michu
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Zaczęło mnie to naprawdę denerwować i stwierdziłem że przeinstaluję win98. Poszło od razu, bez żadnych problemów. Chyba poprzednio za bardzo namieszałem w boot sectorze. Ale działa, dzięki :)
  • #6 441932
    delta107
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    U mnie mam na C: win98 a na d: WinXP
    gdy walnie w98 to nalerzy go przeinstalować , i w konsolli odzyskiwania systemu XP (jako adminiterator) przywrócić boot sector.
    niepamientam nazwy programow ale jak wpiszesz Help to intuicyjnie znajdziesz.

jednak taki numer gdy był win98 i win2000 juz nie działa (konsola W2000 nie ma tych narzedzi - albo tak zbunkrowane ze .......)

Jednak gdy potrzebujemy w98 i nowsze systemy , to nawet sam Microsoft zaleca instalacje w98 i potem dopiero reszty ;-(
  • REKLAMA
  • #7 442440
    Aroag
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Cze.
    Najpierw instaluj 98 na dysku d, a potem xp na c. Inatall xp sam ci utworzy boot.ini i wszystko jest ok.
    Jezeli zrobisz na odwrót xp, potem 98, to 98 jest "jedynym" systemem. Wystarczy wsadzic plytke (w 98) z xp i setup, w pewnym momencie przerywamy instalke (na ktorymś pytaniu). Przy uruchamianiu kompa wyświetla nam sie menu wyboru systemu:
    -inatslator....xp
    -98
    -xp.
    Wybieramy xp.
    Po uruchomieniu wchodzimy w właściwości system i ustawiamy co chcemy, dodatkowo edytując plik boot.ini możemy wywalić wpis o instalatorze xp, a ponadto wywalić tymczasowe foldery na dyskach. Mąja bardzo harakterystyczne nazwy - których teraz nie pamiętam :), ale od razu idzie ije poznać.
    Pozdr.
  • #8 442808
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 442846
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    po pierwsze zrób 2 partycje na win 98 i na xp
    za pomocą fdiska a następnie sformatuj za pomocą instalatora xp lub dyskietki startowej win98............
    nie rób ntfs.........
  • #10 443425
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 443528
    godunow
    Poziom 15  
    Panowie aby uniknąć problemów tu opisanych wyżej należy Zawsze instalować pierwszy sytem Dosowy takim jest system Win 98 czy ME
    Zawsze musi być to partycja C w FAT można Na partycji tej tez windowsXp instaluje parę pliczków. Na partycji rozszerzone(dyskach ) logicznych instalować inne systemy nie dosowe typu windowsy NT (XP 2000 i 2003) i linuxy..
    W innym przypadku instalacja innych system ow jest utrudniona ale mozliwa
    Oczywiście zaawansowani użytkownicy mogą dowlnie instalowac.. Ale dla początkującycj raczej nie radzi sie inaczej postępowac..

W razie namieszania w systemie win98 na( partycji C) Starczy np. z pod windowsa Xp wykasować katalogi na dysku C i spokojnie znowu przystąpiśc do instalacjii sytemu dosowego..
    Nie trzeba stosować żadnego formatu C. A jeżeli nawet z formatujesz C (partycję) To zawsze możesz wystartowąc z kompaktu instalacyjnego WinXp i dać tryb naprawy systemu..

Pozdrawiam i miłej zabawy przy instalce !!
  • #12 449487
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 674
    ja to już przerabiałem i nie chcę mi się szykać np. xp po formacie c"
    dlatego polecam utworzyć 2 partycje primary daje to swobodę przy przywracaniu np. ghostem jeden nie ma nic wspulnego z drugim ale trzeba zainstalować boot managera np.boot magic 8

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy uruchomienia systemu Windows 98 obok Windows XP na dwóch partycjach FAT32, gdzie Windows XP jest na dysku C:, a Windows 98 na dysku D:. Po instalacji Windows 98 system uruchamia się automatycznie bez możliwości wyboru, a próby modyfikacji pliku boot.ini kończą się błędami lub restartem komputera. Zalecane jest instalowanie najpierw Windows 98 na partycji C:, a następnie Windows XP na innej partycji, co pozwala na automatyczne utworzenie poprawnego menu wyboru systemu w boot.ini. W przypadku odwrotnej kolejności instalacji, Windows 98 nadpisuje boot sector i uniemożliwia wybór systemu. Rozwiązaniem może być użycie programów zarządzających bootloaderem, takich jak Masterbooter, System Commander lub Boot Magic, które umożliwiają wybór systemu przy starcie komputera. W razie problemów z boot sectorem Windows XP można użyć konsoli odzyskiwania do jego przywrócenia. Zaleca się unikanie systemu plików NTFS na partycjach z Windows 98, stosując FAT32. W przypadku poważnych problemów reinstalacja Windows 98 i naprawa boot sectora Windows XP jest skutecznym rozwiązaniem. Dla początkujących użytkowników rekomendowana jest instalacja systemów w kolejności: najpierw system DOS-owy (Windows 98/ME) na partycji C:, a następnie systemy nowsze (Windows XP) na innych partycjach logicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA