logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon S500 - Jak poprawnie zresetować pamięć drukarki?

SS2 24 Maj 2004 13:52 2376 9
REKLAMA
  • #1 657120
    SS2
    Poziom 11  
    Problem z drukarką CanonS500 jest taki, że dioda miga w sekwencji:
    7 razy na pomarańczowo i 1 na zielono

Czytałem rozwiązanie tego problemu z tematu poruszonego wcześniej pt. "s500 error", lecz chyba coś zle robię, gdyż nie widze żadnego
    rezultatu.

Mam prośbę, czy Ktoś z Was mógłby przśledzić móje kroki postępowania przy resecie pamieci.Z góry dziękuję.

Czynnie to następująco:
    1. Drukara jest wyłączona.
    2. Przyciskam i trzymam RESET.
    3. Przyciskam i trzymam POWER.
    4. Puszczam RESET.
    5. Przyciskam RESET 2 razy
    6. Puszczam POWER.

Chyba jestem w menu serwisowym ?

7. Przyciskam RESET 3 razy (dioda swieci sie na pomarańczowo)
    8. Przyciskam POWER i dioda zapala się na zielono.
    W tym momencie nie wiem co dalej, gdyż nic się nie zmienia, a dioda pali się ciągle na zielono.Czy to koniec sekwencji?

Z góry Wszystkim dziękuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 657200
    SS2
    Poziom 11  
    Dzieki AliYO.
    Dam koleżance do przetłumaczenia. Mam nadzieję, że coś pomoże.
  • #4 657776
    SS2
    Poziom 11  
    Kombinowalem i cosik sie udalo.
    Mam nadzieje, ze bedzie działac.

8)
  • #5 658532
    SS2
    Poziom 11  
    A było tak pieknie i znowu nie działa. :cry:
  • REKLAMA
  • #6 658669
    AliYO
    Poziom 19  
    Ocena: 57
    1) wylacz drukarke, przytrzymaj RESUME i wcisnij POWER
    2) trzymajac POWER, pusc RESUME i wcisnij RESUME 2 razy (jak wcisniesz drugi raz to przytrzymaj). pusc RESUME i POWER razem
    3) po inicjalizacji wcisnij RESUME:
    - 3 razy aby zrobic inicjalizacje EEPROMu (reset all) LED powinien swiecic na pomaranczowo
    - 4 razy aby zresetowac waste-ink counter LED powinien swiecic na zielono
    4) wcisnij POWER aby zatwierdzic, powinna chyba mignac zielona i powinno byc po sprawie
    pamietaj ze po wykonaniu kazdej funkcji nadal jestes w service mode

powodzenia w resetowaniu
  • REKLAMA
  • #7 660368
    SS2
    Poziom 11  
    Jak wcisne 4 razu RESUME i potwierdze POWER to pali mi się ciagle na zielono.
    I nie wiem co dalej. Jak wyjsc z tego?
  • #8 660447
    AliYO
    Poziom 19  
    wcisnij jeszcze raz POWER, wylaczysz drukarke i wyjdziesz z service mode
  • #9 661279
    SS2
    Poziom 11  
    Robiłem tak i nic.Jednakże zauważyłem, że jak odłącze drukarkę od sieci elektrycznej i przycisne RESET a potem podłącze ją znowu do sieci i wtedy wcisne RESET a potem POWER to dioda zapali sie na zielono ciągle(w tym momencie drukarka nie reaguje na żedne przyciki - wyłączam ją odłanczając kabel). Po tym zabiegu (nie wiem czy wyraziłem się zrozumiale) zauważyłem, że zmieniło się na lepsze - działa i oby tak dalej. :)

Serdeczne dzieki dla Ciebie AliYO za każdy post i zainteresowanie.
    (Ten numer z odłanczaniem kabla wyczytałem z linka po rusku od Ciebie).

P.S.

Jestem ciekaw czy z HP albo EPSON'em też są takie cyrki z pampersami.
    Czy nie ma drukarki bezobsługowej, takiej żeby przeglądów serwisowych serwisowych nie robić?
  • #10 661338
    AliYO
    Poziom 19  
    odnosnie HP to nie slyszalem a o EPSONACH to znajdziesz cala mase informacji na forum. starsze typy resetowalo sie z panela (opis resetow znajduje sie w pomocy do programu SSC) a nowsze programami serwisowymi (sa na elektrodzie)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy drukarki Canon S500, której dioda miga w sekwencji 7 razy na pomarańczowo i 1 raz na zielono, co wskazuje na konieczność resetu pamięci EEPROM lub licznika zużycia tuszu (waste-ink counter). Procedura resetu obejmuje wejście w tryb serwisowy poprzez wyłączenie drukarki, przytrzymanie przycisku RESET (Resume), włączenie z przytrzymanym POWER, a następnie sekwencję wciskania przycisku RESET określoną liczbę razy (3 razy dla inicjalizacji EEPROM, 4 razy dla resetu licznika waste-ink). Po wykonaniu resetu należy potwierdzić operację przyciskiem POWER, a następnie wyjść z trybu serwisowego przez ponowne wciśnięcie POWER i wyłączenie drukarki. Użytkownik zgłaszał trudności z zakończeniem procedury, gdy dioda świeciła ciągle na zielono, a drukarka nie reagowała na przyciski. Pomocne okazało się odłączenie drukarki od zasilania, wykonanie resetu przy odłączonym kablu, a następnie ponowne podłączenie i reset, co poprawiło działanie urządzenia. W dyskusji pojawiły się także informacje o podobnych problemach i metodach resetu w drukarkach Epson (program SSC i programy serwisowe) oraz brak takich problemów w drukarkach HP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA