Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

KODA SW-850 i YAMAHA RX-V440RDS - subwoofer brzęczy

09 Lip 2009 17:22 4785 15
  • Poziom 9  
    Problem dręczy mnie od kilku lat od momentu zakupu subwoofera KODA SW-850 który jest podłączony do amplitunera YAMAHA RX-V440RDS. Z tego co się orientuje jest to aktywny woofer i strasznie wnerwiające jest że po jego włączeniu strasznie głośno brzęczy, żeby go nie słyszeć trzeba mocno podkręcić głośność. Ponieważ się nie znam na tym to moje pytanie brzmi czy to jest normalne że subwoofer wydaje takie brzęczenie po włączeniu? Ponadto bass dochodzący z tej skrzynki jest daleki od ideału jest po prostu bardzo słaby ale to chyba wina jego mocy 60W z drugiej strony słyszałem kilka subwooferów u znajomych z podobną mocą i bass z tamtych wooferów był bardzo niski głęboki aż szyby się trzęsły
  • Pomocny post

    Poziom 25  
    Może masz po prostu kiepskiej jakości przewód sygnałowy i łapie przydźwięki...
    SW-850 jest daleki od doskonałości, ale nawet ten budżetowy subwoofer powinien w miarę normalnie zagrać. Może jest uszkodzony wzmacniacz w subwooferze.
  • Poziom 9  
    hmmm uszkodzony to nie wiem czy jest, taki dźwięk od samego poczatku wydaje od dnia zakupu i pierwszego podłączenia ale oczywiście jest to możliwe. Pamiętam jak sprzedawca przez telefon powiedział że takie brzęczenie jest normalne, nawet jeśli wiedział że nie jest to normalne to mógł kłamać. Niestety jak powiedziałem ojcu żebyśmy go wymienili to jego reakcja była w stylu "a nie chce mi się jechać, już kupiliśmy to zostanie..." teraz chciałbym coś z tym zrobić bo mnie to wku... że niby jest subwoofer a się z niego nie kożysta bo nie działa jak trzeba, prawie nie ma różnicy w basie po jego włączeniu. Z tego co pamiętam to nie był to jakiś bardzo nisko budżetowy sprzęt bo kosztował coś koło 500zł oczywiście kilka lat temu. Wracając do tematu zakładając że nie jest uszkodzony a jest to wina kabla to jaki kabel kupić? Kierować się ceną czy wybrać jakąś konkretną firmę, chciałbym kupić coś w miarę porządnego żeby na pewno rozwiać problem kabla
  • Poziom 29  
    A jak jest nie podłączony do niczego żadnymi kablami to też buczy?
  • Poziom 9  
    Brzęczenie pojawia się tylko gdy po włączeniu subwoofera włączy się amlituner, jeśli amplituner jest wyłączony to jest cisza. Jeszcze jedno przy włączonym subwooferze i wyłączeniu w tym momencie najpierw amplitunera jest naprawdę głośny i nieprzyjemny dźwięk takie BUM, ciężko opisać ten dźwięk
  • Poziom 31  
    Tzn że nie brumi subwoofwer, a amplituner. Ewentualnie przyczyna leży w pętli masy. Masz uziemione oba sprzęty?
  • Poziom 9  
    yyy nie za bardzo wiem jak wygląda sprawa uziemienia w takim sprzęcie. Podłączone są tylko odpowiednie kable, czyli 1 od zasilania i drugi łączy woofer z amplitunerem
  • Poziom 31  
    Te od zasilania są z bolcami uziemiającymi? Czyli Zero, faza i uziemienie? Czy dwużyłowe?
  • Poziom 9  
    Kable od zasilania nie mają bolców. Możliwe że są dwużyłowe, oba kable są spłaszczone.
  • Poziom 31  
    Jeśli kable są dwużyłowe i mają płaskie wtyczki przyczyny musisz raczej szukać w amplitunerze.
    A w ogóle to jak to podłączyłeś? Z wyjścia sub w amplitunerze, na line in oba kanały czy na wejście wysokopoziomowe?
  • Poziom 9  
    nie bardzo rozumiem, podłączyłem pod podpisane wejście "subwoofer output" innej możliwości chyba nie ma
  • Poziom 31  
    Chyba jednak są....
    Jak by nie było w tych klockach szukać zaczynamy na przewodach. Nie-, lub kiepsko zaekranowany kabel sygnałowy może takie brumienie powodować.
    Jeśli kabel jest dobry i przy wyłączonym amplitunerze jest cisza, pewnie jest to specyfika wyjścia w amplitunerze, wówczas łatwo nie będzie. Możesz popróbować wpiąć się obydwoma kanałami pod line in, bo chyba ten sub takie wejście posiada i sprawdzić czy dalej brumi.
  • Poziom 9  
    podpiąłem suba pod wieże Technicsa i buczenia nie było. Zrobiłem fotki tunera i suba nie są najlepszej jakości ale chyba wystarczająco dobre by widzieć wszystkie wejścia na fotce tunera sub jest podłączony pod inne wejście 6CH INPUT bo próbowałem i tej opcji ale w takim ustawieniu sub w ogóle nie działa. Kiepsko zaekranowany czyli kiepsko zaizolowany? Jak to wpiąć się obydwoma kanałami pod line in? mam tylko 1 kabel łączący tuner z subem, to znaczy że musze kupić jakiś(eś) inne?
    http://img396.imageshack.us/img396/7192/20090709121.jpg
    http://img38.imageshack.us/img38/5792/20090709119.jpg
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Po prostu bierzesz kabel stereo i wpinasz się lewym i prawym kanałem. Wówczas rolę sumatora i filtra przejmuje subwoofer. Jeśli w ten sposób będzie dobrze działać musisz kupuć rozgałęźniki chinch i po kłopcie.