logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieudane formatowanie dysku Hitachi 80GB IDE - błąd MBR i opóźniony zapis

Doser 11 Lip 2009 15:50 1719 4
REKLAMA
  • #1 6766083
    Doser
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam. Mam problem ze sformatowaniem dysku z laptopu. Przy probie instalowania systemu nie mogę sformatować żadnej z partycji. Po podłączeniu dysku do komputera mogę z niego normalnie korzystać, jednak próba formatu bądź usunięcia partycji w partition magic kończy się niepowodzeniem. Program mówi ze nie może zapisać nic w sektorze MBR i sygnalizuje o włączonym programie antywirusowym. również system windows cały czas informuje mnie o nieudanym opóźnionym zapisie plików na tym dysku, mimo że nic nie zapisuje. Powoli kończą się mi pomysły. Dysk to 80tka IDE.
  • REKLAMA
  • #2 6766098
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    Czy dobrze rozumiem, że chcesz sformatować dysk/partycję na której pracujesz?
    Weź jakieś normalne narzędzie (np. gparted livecd, iso do pobrania tutaj ), odpal komputer z płyty i sformatuj co chcesz.
  • REKLAMA
  • #3 6766132
    Doser
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    może źle się wyraziłem. Dysk podłączyłem do 2 komputera, stacjonarnego, nie pracuje na systemie z dysku który chcę formatować. Problem w tym, że nie mam możliwości obecnie nagrania płyty z żadnym botowalnym programem. Czy nie da się tego zrobić z poziomu Windows?

Dodano
    Formatowałem Windowsem przy instalacji, oraz z zarządzania dyskami twardymi. Za kazdym razem bezskutecznie.
  • REKLAMA
  • #4 6766268
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    Doser napisał:
    Tak, windowsem przy instalacji, oraz z zarządzania dyskami twardymi. Za kazdym razem bezskutecznie.

To możesz normalnie na nim pracować czy nie - chodzi o zapisy, czy gdy go podłączasz do innego komputera to można odczytywać/zapisywać/tworzyć pliki?.
    Może jest zabezpieczony jakimś hasłem czy coś przed zapisaniem czegokolwiek w mbr. Bo te gówna windowsowe mogą ingerować w mbr. O ile dobrze pamiętam to formatowanie partycji nie wymaga dostępu do mbr, byle ten sam system plików był.

Weź spróbuj go podłączyć jeszcze do laptopa i poszukać wtedy w setupie jakichś opcji odnośnie odblokowania zapisu do mbr/formatu itp.

Sprawdź jeszcze jakimś programem do odczytywania danych SMART czy są na dysku jakieś uszkodzenia itp., może coś ciekawego pokaże?

Chociaż na 100% byłoby wiadomo czy fizycznie jest możliwe bazgranie po mbr/itp jakbyś to gparted odpalił. Nigdy mnie nie zawiódł ten program.
  • #5 6766284
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Zajrzyj łaskawco do podwieszonego tematu w tym dziale => FAQ HDD, znajdź informacje o Victorii pod Windows (tu sam program)
    i podaj screen z zakładki Standard oraz Smart.
REKLAMA