logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volkswagen Passat 1.9 se tdi 2001r problem ze stukaniem

DAVID 14 Lip 2009 19:13 4926 15
REKLAMA
  • #1 6778591
    DAVID
    Poziom 2  
    Witam Wszystkich i proszę o radę mam problem z Volkswagenem Passatem 1.9 se tdi 2001r. ze stukaniem w lewym przednim kołem.Problem polega na tym gdy zbliżam się do skrzyżowania na luzie i jest nie równa droga [ dziury] lewe koło zaczyna stukać ale gdy jest na biegu i jest ta sama sytuacja jest OK! żadnych chałasów.Byłem u mechanika i nic nie mógł znależć konkretnego tylko powiedział że to chyba jest przegub ale ja myśle że przegub nie stuka na prostej dziurawej drodze.Pomóżcie.Dzięki za wiadomości. :cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6778781
    glosny83
    Poziom 28  
    Ocena: 486
    zmień mechanika bo cię oszukuje problemu szukaj w wahaczach lub w elementach stabilizatora , gałce kierowniczej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6779218
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6779329
    DAVID
    Poziom 2  
    dzięki panowie
  • #6 6791969
    DAVID
    Poziom 2  
    więc byłem u mechanika tak jak on doradzał i wymienił mi przegub zewnętrzny i nadal to samo a czasami to nie jest może guma pod silnikiem wybita co myślicie o tym?
  • Pomocny post
    #7 6791996
    marecki360
    Poziom 18  
    Ocena: 145
    A ja bym proponował pojechać na stacje diagnostyczna na szarpaki tam ci powie co jest wytłuczone amortyzator sworzen moze gumy na wahaczu,"tulejki",przegub z reguły klekocze przy skretach na prostej zadkość,na dziurawej owszem lecz rowniez zadko.Sprawdz najpierw klocki naprezaja je takie sprezynki ,blaszki być moze ze któraś sie wyrobiła i klocek stuka żadna filozofia a i błahostka a moze być przyczyną.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 6792112
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    prawda jest taka, że przegub zewnętrzny stuka przy skręcaniu i zazwyczaj jest tak, że jeśli skręcamy w lewo to stuka przegub zewnętrzny prawy i odwrotnie, przegub wewnętrzny stuka podczas jazdy na wprost ale w tym przypadku to nie będzie wina przegubów, wewnętrzny przegub napędowy nie stuka podczas jazdy na luzie tylko na biegu więc pozostaje kwestia zawieszenia.
  • #9 6801612
    DAVID
    Poziom 2  
    być może to być ta blaszka o której piszesz na chamulcach ponieważ miałem ostatnio wymieniane chamulce przy nim.dzięki zaraz zobacze.
  • REKLAMA
  • #11 6802582
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 6803091
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 7455599
    hirsch-tech
    Poziom 10  
    dawid ale ZLOTY 01 DOBRZE PISAL ZE PRZEGOB WEWNETRZNY A JAK WIDZE TO MECHANIK WYMIENIL CI ZEWNETRZNY!.ZEWNETRZNY CHRUPIE PRZY SKRECONYCH KOLACH A WEWNETRZNY WLASNIE PRZY DOJAZDACH.MIALEM NA WARSZTACIE TAKI PRZYPADEK ALE W AUDI A4 TO JEST IDENTYCZNE ZAWIESZENIE CO U CIEBIE.PRZYCZYNA JEST NIERAZ TAKRZE LEWY TYLNY DOLNY WACHACZ.SPRAWDZIC ZAWIESZENIE WIELOWACHACZOWE NIE JEST TAK LATWO BO MA ZMIENNA GEOMETRIE SKRETNA I ZAWSZE WYSTEPUJA TAM DDOZE NAPRERZENIA,POMAGA TYLKO DOSWIADCZENIE I DOBRA LYZKA
  • #15 7456032
    rh.rally
    Poziom 19  
    Ocena: 125
    Kolego hirsch-tech duże litery są odbierane jako krzyk, pisz normalnie, chyba w regulaminie forum nawet piszą, żeby nie pisać tak...
  • #16 7458960
    awysoki
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    Kolega Dawid zapewne sobie już z problemem poradził .W końcu upłyneło 5 miesięcy :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem stukania w lewym przednim kole Volkswagena Passata 1.9 SE TDI z 2001 roku pojawia się podczas jazdy na luzie po nierównej drodze, natomiast na biegu hałas nie występuje. Wstępna diagnoza mechanika wskazywała na przegub, jednak wymiana przegubu zewnętrznego nie rozwiązała problemu. Użytkownicy forum sugerują, że przyczyną mogą być elementy zawieszenia takie jak wahacze, elementy stabilizatora, gałka kierownicza, górne łożysko amortyzatora (poduszka), tulejki lub luzy w mocowaniach. Wskazano również na możliwość stukania blaszek lub sprężynek klocków hamulcowych, zwłaszcza że niedawno były one wymieniane. Przegub wewnętrzny stuka zwykle podczas jazdy na wprost, a zewnętrzny przy skrętach, co nie do końca pasuje do opisywanego problemu. Zalecane jest wykonanie diagnostyki na stacji z użyciem szarpaka w celu dokładnego sprawdzenia amortyzatorów, sworzni i elementów zawieszenia. Wskazano także na potencjalne uszkodzenie gum pod silnikiem jako możliwą przyczynę. Ostatecznie problem najprawdopodobniej leży w zawieszeniu wielowahaczowym, gdzie diagnoza wymaga doświadczenia i dokładnej kontroli wszystkich elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA