logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawartość pamięci 2x24c04 do radia VW Gamma-3 Philips - poszukuję

gleszek 25 Maj 2004 18:34 7620 16
REKLAMA
  • #1 659576
    gleszek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam serdecznie.
    Przeszukałem posty lecz nie mogę znaleść zawartości pamięci 2x24c04. Fizycznie mam uszkodzoną jedną kość i nie moge skubańca uruchomić.
    Gdyby ktoś dysponował a jeszcze miał ochotę udostępnić...... z góry wielkie dzięki.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 659650
    bol123
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Proszę bardzo tu są pliki do Gamma 3 plik 24C02 wpisz do pamięci która siedzi z lewej strony radia patrząc od przodu .
    Załączniki:
    • gamma3.rar (904 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 664729
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Philips Gamma na procku TMP pamięć 24C04
    Wsad poniżej.
    Czy oprócz klepacza jest coś prostszego?
    Dzięki za info.
    Załączniki:
    • philips gamma.zip (361 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 664752
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    juz to bylo i to nie raz na forum uzyj szukam
  • #5 665077
    gleszek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam. Po podmianie oprogramowania w kościach (pliki od bol123), radio ruszyło od "kopa". Co prawda RDS wyświetla czasem krzaki, ale nie mam narazie nastroju bawić się nim dalej. Działa a RDS do szczęści mi nie potrzebny. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam
  • #6 665894
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    skleciłem KLEPACZA. W związku z tym zrodziły się pytania.
    Mam dwie pamięci 2404 i 2402, pod którą pamięć podpiąc szynę SDA SCL?
    Zakładka "parametry rozkodowywania"
    Jaki wpisać adres komórek kodu - FE czy 10E?
    Kod poczatkowy oczywiście 1000 czy 0 ?
    Wartość pocżątkowa blokady - 0 czy więcej?
    Oraz zakładka"parametry pamięci"
    Co podac w moim przypadku?
    za wszelkie info dzięki :)
  • #7 665921
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Wystarczy przeczytać dokładnie opis dołączony do tego klepacza i zastanowić się nad nim. Najpierw odczytaj normalnie zawartości obu pamięci, jak znajdziesz 1000 to wiele się rozjaśni.

SławeK
  • #8 665954
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Czytałem 12 razy, problem że opis dotyczy dwóch pamięci 04. U mnie jest 02 i 04. (SDA oraz SCL posiadają obie pamięci-noga 5 i 6)Robię takiego antyka po raz pierwszy.
    Zawartość obu pamięci w załączniku.
    Idzie mi o to żeby nie tracić na darmo czasu na klepanie radiem po LPT.
    chicałbym się upewnić czy wszystko mam w porządku poustawiane.
    Wskazówki mile widziane.
    Za rebusy i dywagacje podziękuję:)
    Załączniki:
    • Gamma3 Philips.zip (678 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 665963
    SlaweK
    Poziom 43  
    Jest kilka mutacji tego radia i napewno na pierwszy raz to trudne radio. W 24C02 masz jak wół 1000 w adresie #FE i #FF, zacznij od 00 00 w nich i szukaj kodu., Chyba nie trudno się domyślić że o tą pamiatkę chodzi. Ta wersja nie zawsze daje się za pierwszym razem zrobić, wystarczy że masz uszkodzony mechanizm a przeleci kod.

SławeK
  • REKLAMA
  • #10 665976
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Mechanizm mam wypięty. Czytałem że sa z tym problemy przy porównywaniu komunikacji TMP z eepromem.
    Szuaknie kodu zacząłem od 1000.
    Czasem pojawia mie się komunikat o błędzie zapisu i program staje.Nie wiem o co z tym biega:(
    9999 kombinacji razy 4 sekundy... to daje jakieś 666 minut oczekiwania, nie wiadomo czy nie na darmo:(
  • #11 666153
    bol123
    Poziom 22  
    Najlepiej robić to radio z włożonym mechanizmem a tak wogóle to można sobie zrobić magiczne pudełko na atmelu z wyświetlaczem i w sekundzie kod jest znany . W załączniku jest coś ciekawego do Gammy 3
    Załączniki:
    • VWGamma3_win98_ver1-0.zip (301.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 666471
    SlaweK
    Poziom 43  
    No nie tak w sekundę , chyba że umiesz czytać tą Toshibę a mało ludzi to potrafi. Owszem jest klepaczka na Atmelku i choć szybsza to jednak jak sie cuda dzieją na szynie to program będzie stawał co chwilę. Kiedys wyczaiłem że potencjometr jak szumi to co chwilę się coś na I2C dzieje i wtedy są błędy w szukaniu.
    Cóż , zwykła klepaczka szuka do 8 godzin. A dobrze dobrana w 2-3 godziny, szybciej nie wyklepiesz a niekiedy na darmo tracisz czas. Mówiłem , trudne radio. A ze względu to że jest kilka wersji tego radia to jest trudniej bo zwykle nie rozróżnia się ich.
    Zacznij od 0000 , może kod będzie niski i szybko trafisz.

Bol123 nie wysyłaj po co chwilę tego co już tutaj było, juz któryś raz z kolei odgrzewasz stare i nie swoje pliki.

SławeK
  • #13 667382
    bol123
    Poziom 22  
    Właśnie SławeK jest takie fajne pudełko z wyświetlaczem zbudowane w oparciu o mikrokontroler Atmel który wpina sie na magistralę I2C oraz reser procka i zasilanie radia wciskasz reset i po sekundzie masz kod na wyświetlaczu kilka osób już to ma równiez i ja jestem szczęśliwym posiadaczem jak to nazywaja " magicznego pudełka "
  • #14 667617
    SlaweK
    Poziom 43  
    Niewykluczone . Kiedyś konstruowałem takie coś ale ugrzązłem na jakimś problemie softwerowym. W sumie dla jednego już wymierajacego modelu nie warto sobie zaprzątać głowy. Można by to stworzyć w Bascomie. Lepiej jednak popracować nad czymś nowszym. Te Gammy to co prawda bardzo fajne radia ale już trafiają się najczęsciej w opłakanym stanie i doprowadzanie ich do ładu zajmuje bardzo dużo czasu a klient mało który za to płaci.

SławeK
  • #15 667631
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Zostawiłem radio na klepaczu. Wracam po trzech godzinach i radio chodzi.
    Niestety Klepacz dalej sypał kodami :( Nadal nie znam kodu:(
    Nie powyłaczałem jeszcze nai radia ani programu.
    Jak sprawdzić jaki jest kod??
  • #16 667778
    SlaweK
    Poziom 43  
    Zacząć od nowa i najlepiej siedzieć przy nim słuchając kiedy się odezwie. Tą metodą tylko tak I tak masz już wiele że załapało kod.

SławeK
  • #17 667848
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Po wyłączeniu i włączeniu radia wyświetlacz przestał się odzywac... Padł eeprom 24C04...
    Na szęście mam wsad:)
    Jak wsadzę 24C16 to radio bedzie chciało odpalic?
    Czy musi być 24C04??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z uszkodzoną pamięcią EEPROM 2x24C04 w radiu VW Gamma-3 Philips. Autor poszukuje zawartości pamięci do podmiany uszkodzonego układu. Użytkownicy udostępniają pliki wsadowe do pamięci 24C02 i 24C04 oraz wskazówki dotyczące konfiguracji i adresacji pamięci (adresy #FE, #FF, kod początkowy 1000). Poruszono temat trudności z odczytem i zapisem kodu zabezpieczającego, problemów z komunikacją I2C, wpływu uszkodzonego mechanizmu na proces dekodowania oraz stosowania tzw. "klepacza" – urządzenia do automatycznego wyszukiwania kodu. Wspomniano o alternatywnym rozwiązaniu w postaci "magicznego pudełka" opartego na mikrokontrolerze Atmel z wyświetlaczem, które pozwala szybko odczytać kod. Dyskutowano także o kompatybilności pamięci 24C16 zamiast 24C04 oraz o różnych mutacjach radia, które komplikują proces dekodowania. Podkreślono, że Gamma-3 to trudne radio do naprawy, często w złym stanie technicznym, co wydłuża czas naprawy i dekodowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA