logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lanicia Kappa 2.4 TDS '95 - brak mocy i grzania świec po odpaleniu na ciepło

Medyk5 17 Lip 2009 08:57 1645 3
REKLAMA
  • #1 6788601
    Medyk5
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam, mam problem z kappą 2.4 tds z 95 roku. Nie było grzania świec i brak mocy silnika oraz komunikacji z komputerem silnika. Po wycieciu zabezpieczenia na zapłon przy stacyjce (alarmu dokładanego) jest teraz grzanie swiec i moc oraz komunikacja lecz tylko jak jest silnik zimny. To znaczy rano zawsze wszystko ok, lecz jak go odpale i zaraz zgasze to juz nie ma grzania swiec, a na wyswietlaczu zamiast check ok to mam uszkodzony sterownik silnika lub uszkodzony obwód elektryczny. Nie idzie wtedy połączyć się ze sterownikiem silnika i brak mocy silnika. Odczekam z pół godziny i znowu wszystko oki dla pierwszego odpalenia. Wygląda na to że coś z komputerem od silnika. Polutowałem cały, wymieniłem kondesator na zasilaniu i bez zmian. Bezpieczniki wszystkie sprawne, masa silnika oraz nadwozia poprawiona. Zauważyłem, że jesli nie ma grzania swiec to kontrolka od immo nie gaśnie. Wiec chyba cos z immo.
  • REKLAMA
  • #2 6788734
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    Sprawdziłeś cewkę przy stacyjce?
  • REKLAMA
  • #3 6800187
    Medyk5
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Cewka sprawdzona, polutowałem juz kable na stałe od cewki. Cewka ma 3,9 ohm. Poszukuje procedury kodowania kluczyków, mam 3 kluczyki.
  • #4 6800915
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    Procedura wprowadzania:
    obróć klucz matkę (czerwony) na +15 , lampka zapala się na 0,7 sek.
    gdy zgaśnie dajesz na stop
    w ciągu 10sek wkładasz nowy klucz i obracasz na +15 i tak samo lampka zapala się na ok 0,7 sek , gdy gasnie dajesz na stop.
    Gdy chcesz nastepny robisz identycznie jak w poprzednim wkładasz+15 lamka zapala się , gasnie dajesz na stop.
    Po wprowadzeniu już Twoich kluczy dowolna ilość (max 8 sztuk) potwierdzasz na koniec wszystko kluczem pierwszym matką "czerwona nasadka" tzn wkładasz do stacyjki dajesz na zapłon +15 , lamka code zapali się na 7 sek , gdy zgasnie dajesz na stop.

Pamietaj aby klucz nie zostawał dłużej jak 10 sek w pozycji stop , nie wkładaj dwa razy kolejno tego samego klucza , klucz w pozycji zapłon +15 nie dłużej jak 2 sek.
REKLAMA