logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JAK zaprojektować liczbę zwójów do transformatora?

Belor 19 Lip 2009 14:58 2078 11
REKLAMA
  • #1 6797245
    Belor
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,

Robie mieszacz częstotliwości na kluczach analogowych, które będą przełączane transformatorami opartymi na rdzeniach proszkowych. Ponieważ nigdy nie nawijałem rdzeni a z tego co czytałem jest pełno wzorków z których ciezko coś wywnioskować zwracam się z pytaniem jak obliczyć liczbę zwojów, jakie dane są potrzebne i skąd je wziąć?
  • REKLAMA
  • #2 6797267
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6797524
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 408
    A co mieszacz analogowy ma wspólnego z tym działem?
  • REKLAMA
  • #4 6797901
    Belor
    Poziom 12  
    technics6 napisał:
    Do zaprojektowania transformatora "na szybko" wystarczy:
    - napięcie pierwotne
    - napięcie wtórne
    - moc
    - częstotliwość pracy

Stosunek ilości zwojów po stronie pierwotnej do ich ilości po stronie wtórej jest równy stosunkowi napięć - pierwotnego i wtórnego.

Tego rodzaju informacji potrzebowałeś, czy bardziej szczegółowych?

Hm...Potrzebuje zaprojektować transformator o przekładni 1:1, częstosliwośc pracy to 0-30 MHz. Rozumiem że jesli przekładnia jest 1:1 to stosunek napięć jest 1? Czytalem troche o tym na stronie tej firmy http://www.feryster.com.pl/polski/pdf/feryster_cz3.pdf i chyba trzeba miec troche wiecej danych. Pozatym trzeba określić indukcyjność jak mam to zrobić? :)

Dodano po 29 [sekundy]:

-RoMan- napisał:
    A co mieszacz analogowy ma wspólnego z tym działem?

Mieszacz nic ale transformator ma:)
  • #5 6797926
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 6797935
    mr.Sławek
    Poziom 32  
    Ocena: 207
    Nie da sie zaprojektowac transformatorka ktory by pracowal w pasmie 0-30MHz.
  • REKLAMA
  • #7 6797946
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 408
    Szczególnie to zero jest interesujące...
  • #8 6798019
    Belor
    Poziom 12  
    mr.Sławek napisał:
    Nie da sie zaprojektowac transformatorka ktory by pracowal w pasmie 0-30MHz.

Ok powiedzmy od 0.5 -30 MHz bo takie rdzenie już są wiec chyba i transformator da się zaprojektować. Chodzi mi io jakieś wzory dane lub własności dzięki którym moge wyliczyć liczbę zwojów.
  • #9 6799227
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6799324
    mr.Sławek
    Poziom 32  
    Ocena: 207
    I to jest bardziej niemozliwe niz mozliwe. Ze wzgledu na to ze sa to f rzedu MHz jak i sama jakokolwiek liniowosc w tym pasmie wydaje sie nie miec prawa istniec.
  • #11 6805784
    hubertte
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    W domu raczej ciężko będzie Ci cokolwiek zrobić bo przy tak dużej częstotliwości musisz mieć też dużą dokładność. Osobiście nie robiłem nigdy takiego trafa, ale jeśli jest Ci potrzebna indukcyjność to jest to stosunek strumienia magnetycznego do płynącego prądu. Inaczej to można jeszcze zapisać trochę dłuższym wzorem: "L= (N²×µ×S)÷l" ; gdzie: N - liczba zwojów cewki; µ - przenikalność magnetyczna bezwzględna materiału rdzenia; S - przekrój rdzenia; długość średniej drogi strumienia magnetycznego. Liczysz to dla uzwojenia pierwotnego i wtórnego osobno, a zależność między nimi wyraża się wzorem: M=k√(L1×L2)
  • #12 7105317
    Belor
    Poziom 12  
    mr.Sławek napisał:
    I to jest bardziej niemozliwe niz mozliwe. Ze wzgledu na to ze sa to f rzedu MHz jak i sama jakokolwiek liniowosc w tym pasmie wydaje sie nie miec prawa istniec.

Oczywiście że jest to możliwe :) bo właśnie to zrobiłem i działa. Może trzeba było poświęcić kilkadziesiąt minut na nawijanie.

Pozdrawiam Zamykam wątek.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektowania liczby zwojów transformatora na rdzeniach proszkowych do mieszacza częstotliwości pracującego w paśmie 0,5-30 MHz z przekładnią 1:1. Podstawowe dane potrzebne do szybkiego obliczenia to napięcia pierwotne i wtórne, moc oraz częstotliwość pracy, przy czym stosunek liczby zwojów odpowiada stosunkowi napięć. W przypadku wysokich częstotliwości (MHz) konieczne jest uwzględnienie indukcyjności, którą wylicza się ze wzoru L = (N² × μ × S) / l, gdzie N to liczba zwojów, μ przenikalność magnetyczna rdzenia, S przekrój rdzenia, a l długość drogi magnetycznej. Indukcyjności uzwojeń pierwotnego i wtórnego łączy wzór M = k√(L1×L2). Wskazano, że wykonanie takiego transformatora w warunkach domowych jest trudne ze względu na wymaganą precyzję i właściwości rdzeni, jednak autor potwierdził, że samodzielnie wykonał działający transformator. Podano również link do materiału technicznego firmy Feryster, zawierającego dodatkowe informacje o rdzeniach proszkowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA