logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CDX-U8000RDS - błąd odczytu płyty i wyłączanie radia po włożeniu CD

rabbit2 26 Maj 2004 23:58 2945 6
REKLAMA
  • #1 661947
    rabbit2
    Poziom 20  
    Ocena: 357
    Witam. Problem mam nastepujacy z w/w radiem . Po włożeniu plyty do radia, zaczyna ją czytać 'logować' ale po chwili na wyswietlaczu pojawia sie napis ERROR i gasnie podswietlanie panela , a zaraz potem plyta zostaje wysunieta i radio sie wylacza . Tuner dziala ok. (z tego co wiem , to radio bylo przerabiane na decka, czyli wypuszczano z niego sygnal po niskiej do wzmacniacz zewn., nie sądze żeby mialo to jakikolwiek wpływ ...) Pozdrawiam.!
  • REKLAMA
  • #2 662501
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    Skończył się laser. Po 10 latach normalne zjawisko. Dziwne, że ktoś to radio przerabiał bo normalnie ma 4 wyjścia liniowe.
  • REKLAMA
  • #3 662549
    piter2004
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    ja też uważam że laser w sony to nagmine szkoda tylko lasery są drogie
  • REKLAMA
  • #4 663015
    djlj24
    Spec od car audio
    Czy 130 zł to drogo? Ja bym się zastanawiał.
  • REKLAMA
  • #5 663272
    rabbit2
    Poziom 20  
    Ocena: 357
    Sprostowanie. Radio to dostalem do naprawy od znajomego. Znajomy ten poinformowal mnie o tym co mu jest i o tym że radio to ma wyprowadzona niską. Dopiero jak obejrzałem je od srodka , sciołem sie że to jest fabryczne wyprowadzenie.(kiedy pisałem poprzedi post , radia jeszcze nie rozbierałem) Jak sie okazało , radio zostało zakupione w komisie . Sprzedający , odrazu zaoferował dodatkowy wzmacniacz mówiąc że z tym wzmacniaczem radio bedzie działać najlepiej(czlowiek który je kupował niezbyt zna sie na tym) . Teraz już wiadomo na czym miało polegać to 'najleprze działanie', radio ma spalone końcówki mocy , oczywiscie sprytnie odłączone, wiec do jakiegokolwiek działania niezbedny był wzmacniacz dodatkowy . Ogólnie mówiąc , sprzet jest w opłakanym stanie. Co do ceny laserka 130 zł , to naprawde jest wysoka. Radio to kosztowało 200 zł wraz z tym nieszczesnym wzmacniaczem, wiec sami widzicie . Ale dzieki za zainteresowanie . Pozdrawiam
  • #6 664225
    djlj24
    Spec od car audio
    Radio nowe kosztowało 1499 zł. Sprawdziłem, co prawda to było parę latek temu. Czyli stosunkowo cena lasera jest niska. Ale ja poniżej 100 zł w tym modelu bym się nie brał za wymianę lasera.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Sony CDX-U8000RDS po włożeniu płyty wyświetla błąd ERROR, gaśnie podświetlenie panelu, płyta jest wysuwana, a radio wyłącza się. Problem wynika najprawdopodobniej z uszkodzonego lasera, co jest typowe po około 10 latach użytkowania. Radio posiada fabryczne wyjścia liniowe, jednak w omawianym egzemplarzu końcówki mocy były spalone i odłączone, co wymagało stosowania zewnętrznego wzmacniacza. Koszt wymiany lasera oscyluje wokół 130 zł, co jest relatywnie niską ceną w porównaniu do nowej jednostki kosztującej pierwotnie około 1499 zł. Przeczyszczenie soczewki lasera może tymczasowo poprawić działanie, choć odczyt płyty może trwać dłużej niż normalnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA