logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Highscreen MS15AS - Pionowe kreski na ekranie po wymianie HOT-a

mrwo 27 Maj 2004 07:09 1538 4
REKLAMA
  • #1 662127
    mrwo
    Poziom 11  
    POMOCY!!!
    Trafił do mnie monitor z uszkodzonym HOT -em BU2520DF . Po wymianie na nowy " działa " jednak HOT wydaje mi się za ciepły a na ekranie z lewej strony są w tle obrazu pionowe kreski. NIe przesuwają się one w przypadku jakichkolwiek regulacji .Zmiana rozdzielczości też nic nie daje.Wymieniłem wszystkie eliektrolity związane z zasilaniem i sterowaniem HOT-a ,wymieniłem NE555, FS10KM-5 w zasilaniu HOT-a,BU2520 DF.POMOCY , co jeszcze wymienić. Napięcia wyglądają poprawnie
  • REKLAMA
  • #2 663919
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Sprawdź jak wygląda sterowanie HOT-a - czy nie ma przypadkiem tam "śmieci". Może coś dzieje się ze sterowaniem.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 667928
    mrwo
    Poziom 11  
    Cześć. Sterowanie wygląda poprawnie . Impulsy na bazie i na kolektorze tranzystora napędzającego transformator sterujący bazą HOT-a są czyste ,bez zakłóceń.Czy wspomniane wyżej objawy może powodować trafopowielacz a może cewki odchylające ? Jak się o tym przekonać?
  • REKLAMA
  • #4 667935
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Wymień kondesator powrotu i sprawdź jakość lutów w całym odchylaniu. Jednakże myślę, że powinieneś zmienić tranzystor. Dużo ostatnio pisze sie o podróbkach podzespołów, a w szczególności serii BU25xx. Na elektrodzie jest nawet taki wątek: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic73900.html. Możesz zastosować BU4525AX (na razie nie jest podrabiany) z tym, że ten jest bez diody i trzeba by dołożyć diodę na zewnątrz lub kupić wersję z diodą(nie jestem pewien czy jest BU4525DX).
  • #5 668890
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Jak sterownaie ok a mimo to sie grzeje to może być samo trafko tymbardziej że to highscreen. Często tak padały (nie na zwarcie ale przegżewanie HOT)
REKLAMA