logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra G - błędy ABS i TC po wymianie czujników, co może być przyczyną?

inginio 22 Lip 2009 23:30 21102 27
  • #1 6811603
    inginio
    Poziom 15  
    Ocena: 103
    Witam!Waśnie wymienialem czujniki abs w tej astrze. Na kompie ewidentnie wywalalo blędy czujników przednich kól których nie dalo się skasować. Wymienilem czujniki na nowe a blędy nadal są tzn. kasują się ale po ruszeniu z miejsca i przejchaniu kilka metrów wyskakują ponownie. Czy ulożenie tego czytnika w piaście ma jakieś znaczenie? Ustawilem go dokladnie tak jak być powinien. Może to wina skorodowanych przegóbów? Dodam że stare czujniki byly tak skorodowane, że aż ta korozja je rozsadzila. Proszę o pomoc.Bardzo będe wdzięczny za podpowiedź.
  • #2 6811612
    kwansterp
    Poziom 23  
    Ocena: 166
    Czujniki oryginalne założyłeś czy tanią podróbę?
  • #3 6812033
    inginio
    Poziom 15  
    Niestety ale podróbke. Kiedyś też takie zakadalem i nie bylo problemu.Może teraz gorzej trafilem.
  • #4 6818875
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1083
    co pokazuja parametry ? sprawdz jakie prędkości pokazuja koła i będzie widać do czego sie przyczepić.
  • #5 6818909
    inginio
    Poziom 15  
    Wydaje mi się że problem jest w lewym kole glównie bo licznik nie pokazuje prędkości. Później napisze dokladne kody blędów.Dzięki za pomoc

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

Witam ponownie. Blędy które wylapalem to:
    C0035 otwarty obwód lub nieprawidowy sygnal kola przedniego prawego
    C0035 jak wyzej tylko że kola lewego przedniego
    oraz jeszcze jeden
    C0245 Sygnal obiegu prądowego czujnika kola poza wymaganym zakresem nominalnym.
    Zaraz ide jeszcze sprawdzić prędkości kól.
  • Pomocny post
    #6 6819298
    yaaro
    Poziom 33  
    sprawdz kable czy mają przejście ale przy ecu a nei przy kołach i bedzie wiadomo
  • #7 6819635
    inginio
    Poziom 15  
    Mam jeszcze jeden problem- nie mogę wejść w bloki pomiarowe. Używam programu opel-tech2. Niewiem czy jest to jakaś okrojona wersja tego programu czy coś z ustawieniami nie tak. Zaraz ide prześwietlić przewody.
  • #8 6821415
    yaaro
    Poziom 33  
    tym sprzętem niewiele zrobisz
  • #9 6822418
    inginio
    Poziom 15  
    Przewody są ok. Niestety ale narazie na lepszy sprzęt mnie nie stać.Dziwi mnie tylko to że kontrolka abs zapala się po przekroczeniu prędkości okolo 10km/h
  • #10 6822449
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3921
    Masz popękane pierścienie na "półosiach"
  • #11 6824289
    inginio
    Poziom 15  
    Jutro sprawdze pierścienie. Dzięki za pomoc.
  • #12 6824411
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Tam pasuja od zafiry które to nie maja koronek.
  • #13 6824645
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3486
    A opony takie same wszędzie?
  • #14 6824780
    mars212
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    Jeśli nie masz czym sprawdzić prędkości na wszystkich czterech kołach jedź do kogoś kto to sprawdzi, bo inaczej stracisz więcej czasu niż to warte... obwody masz ok, gdyby nie były, kontrolka by nie zgasła po przekręceniu stacyjki...a to że masz podróbki to się nie przejmuj...
  • #15 6968164
    deca247
    Poziom 10  
    Witam - mam opola astre G II 1998 rok - wersja 1.8 116ps
    mam problem z ABS i TC a wyglada to tak ze czasami wszystko gasnie i jest ok - niezaleznie od predkosci a czasami po wejsciu do samochodu i przekreceniu kluczyka nie gasnie w ogole - co moze byc przyczyna?

czy ABS działa na 4 koła ? - bo zauwazyłem ze z tyłu zostały wymienione klocki i tarcze - moze jakis czujnik tez tam jest ?

czekam na odpowiedz - najlepiej na deca247(_at_)wp.pl

dzieki z góryyy
  • #17 7157885
    rikimaru99
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    witam. Ja mam podobny problem z TC. Wsiadam do samochodu i odpalam a tam sie zapala i nie gaśnie kontrola trakcji. Innym razem wsiadam odpalam i wszystko jest ok. Gdy podłączyłem pod kompa to wywaliło U2108 CAN bus, no communication with ABS (anti-) C-003
    U2105 CAN bus, no communication with ECM (engine control unit) Vehicle-referred test guidance B-019
    U2104 CAN bus Resetting counter overflow C-005

Panowie nie wiem co jest grane. Może ktoś pomoże.
  • #19 7206396
    rikimaru99
    Poziom 13  
    .. styki albo wiązka - ale gdzie dokładniej mam zobaczyć. W którym miejscu? Nie bardzo wiem gdzie szukać.
  • #20 7491285
    pilot1710
    Poziom 2  
    Witam
    mam podobny problem, kiedyś kontrolka ABS i TC zaświecała się sporadycznie a teraz zasieciła się i ...świeci. Wymieniłem czujnik jak kazano w prawym kole(diagnoza specjalisty) i nadal świeci - czujnik był oryginalny ale używany z innego auta gdzie na bank działał. Czy problem możne tkwić we wtyku do którego wpinamy czujnik ( był skorodowany ale został oczyszczony)
  • #21 7492273
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    ABS jest prosty jak budowa cepa.

Jakie sa czujniki indukcyjne, czy hallotronowe?
    Sprawdzić je na wtyczce od sterownika najlepiej oscyloskopem. usunąć usterki i po problemie.
  • #22 7492794
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 7493536
    michael82
    Poziom 16  
    Ocena: 76
    Witam kolegów.
    Z tego co się orientuję to Astra G ma czujniki w piastach kół przednich i trzeba całość wymienić. Częstą przyczyną są połamane przewody łączące piastę z resztą instalacji. Łatwo je sprawdzić zamieniając ze sobą i obserwując kody błędów, lub najlepiej wymienić(nawet oryginały nie są drogie).
  • #24 7493710
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    Motronic napisał:
    Piszesz, że ABS jest prosty jak budowa cepa po czym zaraz potem pytasz jakie są czujniki?
    A kolego co będzie jak problem będzie tkwił w jednym z ośmiu lub 12 ( jak ma ESP) zarowów?

jezeli tak jest to wyjdzie na diagnozie techem. sprawdzasz błedy i zasilani oraz mase. jezeli jest wszystko dobrze a dalej masz błedy od nosni zaworów, to masz do wymiany agregat
  • #25 8256140
    rikimaru99
    Poziom 13  
    ..Wkurzało mnie jechać co jakiś czas do elektryka aby mi błędy kasował więc zrobiłem sobie interfejs diagnostyczny i sam sobie teraz odczytuje i kasuje błędy. Dodam że w moim przypadku pomogła wymiana tarcz i klocków hamulcowych. Dodam jeszcze że kabelkiem tym moge podglądać parametry silnika na żywo - przepływkę, napięcie akumy, czas wtrysku, i inne pierdołki.
  • #26 8479614
    piotrsul
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    umnie tez walniety by czujnik abs prawe przednie kolo pojechalem do serwisu h........ 1080 zeta boze koszmar podrobka w miare dobrA 250
    koles powiedzial mi ze jak mnie drazni kontrolka to prze zapaleniem auta mam kilkakrotnie wlaczyc i wylaczy zaplon az abs zgasnie i wtedy odpali ba zadzialalo bujalem sie tak pare tygodni teraz sama gasnie po pierwszym uruchomieniu albo cos sie naprawilo na jakis czas albo wkrecam sobie fil ze jest juz ok ale narazie gasnie i abs tez dziala
  • #27 8481194
    rikimaru99
    Poziom 13  
    ja jak byłem w serwisie to też mi zaoferowali oryginalna piastę za około 1000 pln jednak po rozmowie na boczku z miłym panem dowiedziałem się że spokojnie mogę założyć SKF i będę śmigał jak na oryginale.
  • #28 8482821
    piotrsul
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    masz racje mi tez to samo zaoferowali a moze bylismy w tym samym serwisie na alegro sa podrobki za 150 zeta koles ma zalozone i jeszcze nie narzeka a smiga juz drugi rok

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wymiana czujników ABS w Oplu Astra G nie rozwiązała problemu pojawiających się błędów C0035 (otwarty obwód lub nieprawidłowy sygnał kół przednich) oraz C0245 (sygnał obiegu prądowego poza zakresem nominalnym). Problemy utrzymują się mimo zastosowania nowych, lecz podrabianych czujników. Zalecane jest sprawdzenie poprawności połączeń elektrycznych, zwłaszcza przewodów od piast do ECU, oraz styków i wtyków, które mogą być skorodowane. Wskazano również na możliwość uszkodzenia pierścieni ABS na półosiach, które mogą powodować błędy sygnału. Diagnostyka powinna obejmować pomiar prędkości kół i kontrolę sygnałów na wtyczkach przy sterowniku, najlepiej oscyloskopem. Wymiana całych piast z czujnikami, np. na oryginalne lub zamienniki SKF, jest rekomendowana w przypadku uszkodzonych przewodów lub korozji. Problemy z komunikacją CAN bus (błędy U2108, U2105, U2104) mogą wskazywać na uszkodzenia wiązki lub styków. Użytkownicy podkreślają, że oryginalne części są droższe, ale zamienniki mogą działać poprawnie, choć podróbki często powodują problemy. Dodatkowo, wymiana tarcz i klocków hamulcowych może wpłynąć na poprawę działania ABS i TC. Diagnostyka za pomocą programu Opel-Tech2 bywa ograniczona, a lepszy sprzęt diagnostyczny ułatwia identyfikację usterek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA