logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Astra G 1.4 16V: Kontrolka ABS i brak wskazania prędkości - wymiana sterownika i piasty

kogut117 27 Lip 2021 22:41 1899 3
REKLAMA
  • #1 19538677
    kogut117
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witam wszystkich. Mam problem z moją Astrą. Otóż od ostatniego czasu świeci mi się kontrolka ABS i jest brak prędkości na zegarach. Rano na zimnym silniku działa poprawnie wszystko. Po kilometrze, dwóch wyświetla błąd ABS i nie wskazuje prędkości. I tak codziennie. Rzadko gasła kontrolka podczas normalnej jazdy. Rozgrzany silnik powoduje błąd?
    Co do tej pory zrobiłem:
    Wymiana sterownika,
    Wymiana lewej przedniej piasty,
    Przewody od piasty do pompy ABS przewodzą (do kostki pod bezpiecznikami),
    Błąd na ECU jaki się pojawia to P0500 i to po dłuższej jeździe. Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu check engine gaśnie aż do ponownego wyświetlenia.
    Nie mam pomysłu co robić, warsztaty nie chcą się brać jak to określili za tak stare auto.
    Proszę o rady.
    Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 19538744
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6559
    Najczęściej to jednak jest kostka przy czujniku lewego przedniego koła... więc mimo wszystko zacząłbym od wiązki tego czujnika i samego czujnika (byle nie zamiennik).
  • REKLAMA
  • #3 19538870
    kogut117
    Poziom 10  
    Jeżeli chodzi o ten przewód:
    Opel Astra G 1.4 16V: Kontrolka ABS i brak wskazania prędkości - wymiana sterownika i piasty
    to był sprawdzany z kostką łącznie (wyginany, przekrzywiany, ściskany itp.) i jest na nim ciągłość.
    Był również wpięty przy pomiarze rezystancji od kostki sterownika ABS do piasty i również wskazywało 1,5kΩ, więc przewód MZ3 jest dobry.
  • #4 19542083
    kogut117
    Poziom 10  
    Temat zamykam, powodem był martwy sterownik ABS. Kupno pompy używanej ze sterownikiem to koszt 50zł plus 1,5 godziny szarpania się z dwoma śrubkami typu torx 20 u dołu sterownika. Wymiana bez konieczności odpowietrzania hamulców.
REKLAMA