logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylator stojący w domu nie działa...

Dj_Destroyer 24 Lip 2009 12:43 46867 8
REKLAMA
  • #1 6816600
    Dj_Destroyer
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam, mam taki problem. Mam w domu wentylator stojący i pięknie działał aż tu nagle przestał się kręcić, więc go rozebrałem i jak włanczam na niskie obroty to brzęczy jak by chciał się kręcić i tak samo na średnich i wysokich obrotach. Więc co to może być ?? przy silniku jest takie coś Wentylator stojący w domu nie działa... i z tego wychodzą dwa kable i nie wiem co to jest, ale zanim przestał silnik pracować to jak go przenosiłem to poczułem taki zapach jak by się coś paliło. Pomóżcie. Za pomoc z góry dziękuję. Pozdro

Zapoznaj się z punktami: 11, 11.1 regulaminu- i popraw tytuł.
    [Akrzy]
  • REKLAMA
  • #2 6817039
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 760
    Witam, to kondensator, być może służył jako rozruchowy. Pokaż fotki całego silnika.
  • REKLAMA
  • #3 6842031
    wmalczewski
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Spróbuj pokręcić osią wirnika (bez śmigła) powinien się obracać bardzo lekko,jeżeli wyczujesz jakieś opory nasmaruj łożyska np. płynem WD-40.
    Jeżeli wirnik obraca się lekko to może być zwarcie w uzwojeniu lub przerwa w zasilaniu (lubi się przełamać któryś z przewodów.)
    Ten silnik ma dwa uzwojenia , jedno zasilane bezpośrednio z 230V , drugie przez kondensator, sprawdż czy któreś nie ma przerwy.
  • #4 6842950
    Dj_Destroyer
    Poziom 10  
    wirnik chodzi lekko, ten wiatrak ma 3 stopnie obrotów: małe, średnie i duże, sprawdzałem uzwojenie i ma przejście. Jak mogę sprawdzić kondensator ?
  • REKLAMA
  • #5 6843030
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    Kondensatora nie sprawdzisz bez miernika pojemności.
    Spalone uzwojenie też będzie miało przejście , więc się nie sugeruj.
    Jak na wszystkich 3 biegach nie chodzi to na 99% kondensator walnięty.
    Jak masz gdzieś blisko serwis AGD to tam dostaniesz taki kondensator, zapewne w innej obudowie, bo ten jest niestandardowy, to nic nie zmienia.
  • #6 6843040
    mr.Sławek
    Poziom 32  
    Ocena: 207
    Jak kondensator walniety to wyciagnij i podlacz bez. Jesli silnik sprawny to po nadaniu mu odpowiedniego kierunku obrotow powinien ruszyc.
  • #7 6849555
    Dj_Destroyer
    Poziom 10  
    a przewody ktore idą do kondensatora to mam je razem złączyć ?
  • REKLAMA
  • #8 6849583
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    W żadnym wypadku, po prostu go włącz i pchnij palcem na rozpęd.
  • #9 21120735
    ginterpawel1987
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Witam mam ten sam problem urwał się jeden z przewodów kondensatora przy scalaniu wentylator rusza ale trzeba wymienić kondensator, u mnie jest 1,2 uf _+5%c459v-ac a szukając w internecie znalazłem troszkę większy bo 1,5 uf czy może być czy musi być 1,2

Dodano po 1 [minuty]:

Kondensator o oznaczeniu CBB61B, parametrach 1,2uF ±5% C 450V AC, trzymany w dłoni.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy stojącego wentylatora domowego, który przestał się obracać, a silnik przy włączeniu na różnych biegach tylko brzęczy. Przy silniku znajduje się kondensator, prawdopodobnie rozruchowy, z dwoma przewodami. Wirnik obraca się lekko, co sugeruje brak mechanicznego zablokowania. Sprawdzenie uzwojeń wykazało ciągłość, jednak uszkodzone uzwojenie może nadal wykazywać przejście. Najczęstszą przyczyną jest uszkodzony kondensator, którego sprawdzenie wymaga miernika pojemności. W przypadku uszkodzenia kondensatora można go wyjąć i spróbować uruchomić silnik ręcznie, popychając wirnik. Przewody kondensatora nie powinny być łączone razem. Wymiana kondensatora na nowy o podobnej pojemności (np. 1,2 µF ±5% 459V AC) jest zalecana; dopuszczalne jest użycie kondensatora o nieco większej pojemności (np. 1,5 µF).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA